Geliştirilmiş aletler yardımıyla tahtayı işleyip biçimlendirme ve parlatma mesleği.
Marangozluk, daha kaba işlere yönelik doğramacılık ile mobilya yapımına ve onaranına yönelik ince marangozluksan ayrılır.
Tahta (ya da ahşap) bol bulunup kolay işlendiğinden, marangozluk çok eski bir meslektir. Bu meslekte en çok kullanılan ağaç türleri reçineli ağaçlar (köknar, ladin, yalı çamı, san çam, melez ve sedir), yapraklı ağaçlar (meşe, kayın, ceviz ve kavak) ve egzotik ağaçlardır (iroko, tek, maun ve pelesenk).
Bu keresteler bir havalandırma ve nemlendirme sistemi aracılığıyla, dışarda kullanılacak ağaçlar için % 15-20 arasında, içerde kullanılacaklar içinse % 8-13 arasında optimal bir nem oranına erişmek üzere kurutulmalıdır (açık havada ya da kurutma fırınlarında).
Ahşap gereç, çeşitli makine ve takımlardan yararlanılarak işlenir.Takımlar arasında marangoz tezgâhı ve donatımı (tırnak, kurtağzı, baskı), testere kılavuzu, çekül, çizecek, delme ve oyma takımları (düz ağızlı ve oluklu ıskarpela, el matkabı), yüzey işleme takımları (rende, el planyası, kordon rendesi, testere), çekiçler ve çeşitli törpüler; makineler arasında da planya makinesi, kalınlık makinesi, şerit testere makinesi, dekupaj makinesi, alt-freze makinesi, üst-freze makinesi, cila ve perdah makinesi, vb. sayılabilir. Kombine(birleşik)tipteki makinelerde farklı işlemler birbiri ardından yerine getirilebilir. Ayrıca, meslekten marangoz olmayanların kullandığı ve üstüne testere, matkap, perdah gibi çeşitli aletlerin takılabileceği bir motor blokundan oluşan makineler de vardır. Meslekten marangozların makineleri, testere tozunu ve talaşları emecek biçimde (emme donanımı) hazırlandıkları gibi, ayrıca testere şeridi kılıfı, koruyucu kapak ve gözlük gibi işçinin can güvenliğini sağlayan eklerle de donatılmışlardır.
Son Yorumlar