Manyoka Sütleğengiller (Euphorbiaceae) ailesinden çalımsı bitki.
Manyokanm (Manihot) ilk yetiştirildiği yer Orta ve Güney Amerika’dır. Gerçekten de, İspanyollar bu kıtaya geldiklerinde yerli halkın Meksika’ dan Peru ve Brezilya’ya kadar olan bölgede manyoka yetiştirdiklerini gördüler. İnkalar zamamndan kalan mezarların içinde de bu bitkiye ait yumrular bulundu. Kısa bir süre sonra Antiller’de yetiştirilmeye başlanan manyoka XVI. yy’ın ilk yıllarında Afrika’ya götürüldü. Manyoka’nın yabani olan türü pek bilinmez; kendiliğinden yetişen ve ataları sanılan türleri, Güney Amerika’ da birçok bölgede (Brezilya, Paraguay), yarı-kıraç yerlerdeki kuru ve işlenmesi kolay topraklarda görülmüştür. 2-4 m boyundaki manyoka elsi yaprakları, küçük yeşilimsi sarı çiçekleri ve kapsül biçimindeki meyvesiyle kene otunu andırır. Kökleri, bazen silindir ya da iğ biçiminde, bazen de dallanmış biçimde bitkinin tabanmda öbeklenmiş yumrular halinde genişler; bu yumruların boyu 1 m’ye, eni 30-50 sm’ye kadar varabilir, ağırlıkları da 2-3 kg arasında değişir.
Yüzeyde kırmızımsı kahverengi ve etli olan manyoka yumruları sarımsı, acı ve zehirli, sütümsü özsu ile dolu bir kök nişastası (tapyoka) içerirler; bunlar ancak acılığını ve zehirliliğini yok eden bir işlemden sonra yenebilir. Acı manyokamn yumruları % 10-12 su, % 75-80 glüsit, % 3-5 protit ve % 1-2 lipit içerirler. Tatlı manyoka da vardır; bunun boyu 2 m’yi pek aşmaz, yumruları daha küçük olup, 10-15 sm uzunluğunda ve 3-5 sm kalınlığındadır; acı manyokadan daha az verimli olduğundan üretimi daha az yapılır.
Manyoka Üretimi
Manyoka en çok tropikal iklimli bölgelerde yetiştirilir; yüksek sıcaklık (yıllık ortalama sıcaklık: 20-28°C), bol ve özellikle yazın yağan yağmur (yılda 800-1 200 mm) bu bitki için çok uygundur. Bazen ekvator ikliminde de yetiştirilir; özellikle ormanlardaki tarıma uygun hale getirilmiş topraklara ekilir. Üretimi çelikleme yoluyla yapılır; çelikler yağmur mevsiminin başmda toprağa daldırılır. Yumrular 7-18 ay arasında değişen bir süre içinde toplanır. Manyoka üretimi, genellikle tahıllar (mısır, hintdarısı) ve ağaç biçimindeki türler (kauçuk, kakao, kahve ve hindistancevizi ağaçları) arasında bir ara ekimi olarak gerçekleştirilir. Manyoka Amerika’da genellikle bahçe bitkisi, Afrika ve Asya’daysa yiyecek bitkisi, bazen de sanayi bitkisi olarak ekilir; büyük üretim merkezleri Güney Amerika (Brezilya), Batı ve Orta Afrika (Nijerya, Kongo) ve Doğu Asya’da (Hindistan, Endonezya) kurulmuştur.
Son Yorumlar