Atom numarası Z- 12, atom ağırlığı M =24,312, simgesi Mg olan, metal niteliğinde element.
Berilyumla birlikte toprak alkali elementlerine benzeyen magnezyum, elementleri sınıflandırma çizelgesinin II a kümesinde yer alır; dolayısıyla toprak alkali metallerle aynı kimyasal özellikleri taşır. Magnezyum sözcüğü Anadolu’da bir Eskiçağ kenti olan Magnesia’da bulunan bir taşın adından (magnes) gelir.
Doğal Hali Hazırlanması
Doğada bol miktarda bulunan (yerkabuğunun yaklaşık % 2’sini oluşturur) magnezyum, bitkisel ve hayvansal canlı maddenin de bileşimine girer: Richard Willstâtter (1872-1942) bunu, klorofilde ortaya çıkarmıştır. Biyokimyasal tepkimeleri katalizleyen bir oligo-elementtir. En bol bulunan magnezyum mineralleri şunlardır: MgCa (CO3 )2 dolomi ya da dolomit; KMgCİ3.6H2G karnalit; MgSO^ .H20 kiyezerit; MgCOs magnezit ya da giyobertit; çeşitli silikatlar (magnezit de denen ve pipo yapımında kullanılan lületaşı, talk, amyant, serpantin, zebercet, vb.). Magnezyum, Mg2+ katyonu biçiminde suda ve kimi tuzlu bölgelerde çok yaygındır. Arı olmayan biçimini 1808’de Sir Humphry Davy (1778-1829), an halini de 1829’da baron justus von Liebig (1803-1873) ve Fransız kimyacısı Antoine Bussy (1794-1882) hazırlamışlardır. Magnezyum, günümüzde ergimiş karnalit ya da dolomitten çıkarılır. Son derece arı magnezyum elde etmek için en iyi yöntem, bu metalin buharlarının yoğunlaştırılmasıdır (ama elektroliz yöntemi de kullanılır); bu yolla, % 99,98’lik magnezyum elde edilir.
Özellikleri
Magnezyum, havada kararlı, dövülgen, telleşebilen, fazla sağlam olmayan, özgül ağırlığı 1 750 kg/m3, ergime noktası 650°C, kaynama noktasıysa 1 110°C olan gri-beyaz bir metaldir. Koruyucu oksit tabakasının oluşması önlendiğinde, halojenlere, kükürte, azota, hidrojene (200 barda) ve suya etkir; çok indirgendir. Bileşiklerinde + 2 yükseltgenme derecesini alır. Oksijen etkisi, güç ergiyen, metali koruyan ve yanmanın yayılmasını önleyen MgO magnezyayı verir. Toz haldeki, ya da ince şerit halindeki magnezyum, mor ve morötesi ışınlar bakımından zengin, canlı bir ışık vererek yanar; bu çift özellik, magnezyumun, lehimleri gerçekleştirmek için alüminotermi tepkimelerini başlatmada, flaşların gerçekleştirilmesi için fotoğrafçılıkta ve yangın bombaları ile işaret mermilerinin üretimi için fişekçilikte kullanılmasını sağlar. Magnezyum, alkali çözeltiler tarafından etkilenmez, ama hidrojen açığa çıkararak seyreltik asitlerle tepkir.
Kullanım Alanları
Magnezyum hafif ve işlenmesi kolay bir metal olduğu için hava taşıtlarının yapımında kullanılır; ayrıca alüminyumla yaptığı hafif alaşımlar biçiminde de magnezyumdan yararlanılır. Aynı nitelikler, magnezyumun, dokuma sanayisinde, teleferik yapımında ya da otomobil sanayisinde kullanılmasını da sağlar.
Magnezyum tuzlarından tedavide iç sürdürücü olarak yararlanılır. Magnezyumun oksitleri ve karbonatları, asit durumlarının etkisizleşmesini sağlayan antidotlardır (panzehir). Magnezyumun oksiklorürlerinden biri olan magnezyumlu Sorel çimentosu. Camın demire tutturulmasını sağlar; odunsu maddelerle birlikte, bu çimento, ksiloliti oluşturur. Organik kimyada, Fransız kimyacısı Victor Grignard’ın (1871-1935) 1901’de gerçekleştirdiği karışık organomagnezyum bileşikleri, çok sayıda bireşimin gerçekleşmesini sağlamıştır. Formülleri R-Mg-X’tir; burada R, karbonlu bir kökü, X ise bir halojeni belirtir. Bunlar magnezyumun, eterli organik bir halojenür çözeltisinde çözündürülmesiyle elde edilirler; bireşimleri, hiçbir su izinin bulunmadığı ortamda yapılır, çünkü bunlar suyla tepkiyerek parçalanırlar. Bir oligo-element olan magnezyum, insan bedeninde de oldukça önemli bir rol oynar; organizmada magnezyum eksikliği ciddi sonuçlara yol açabilir.
Son Yorumlar