Latin ozanı ve felsefecisi Lucretius (Roma, İ.Ö. 98’e doğru – İ.Ö. 55).
Konsül Marius ile konsül Sylla’nm çağdaşı ve Cicero’nun dostu olan Titus Lucretius Carus’un Yunanistan’ da, epikurosçu Zenon’un okulunda felsefe okuduğu sanılır. Soylu bir aileden geldiği için kamu yaşamında rol oynaması gerekiyordu ama kültürü ve felsefi inançları yüzünden bu tür uğraşlardan uzak durdu. Bazı kaynaklarda Lucretius’un kırk yaşında, bir delilik bunalımı sırasında canına kıydığı söylenir.
Evrenin Yapısı
Lucretius’un düşüncesi, dinsel konulara yönelmiştir. Bütün istediği, bilgiye ve bilime dayanarak insanları dinden kurtarmaktır. Tüm yapıtı, tamamlanmamış bir uzun şiirdir: Evrenin Yapısı (De natura rerum). Lucretius bu yapıtta, coşkun bir izleyicisi olduğu Epikuros’un bilimsel ve felsefi öğretisinin yararını anlatır. Venüs’ten yardım dileyen güzel bir girişle başlayan şiirin I. kitabında ana öğelerin ya da “atomlar”m doğası; II. kitabında evrenin hareketliliği ve sonsuzluğu; III. kitabmda insan ruhunun maddesel bir bileşim olduğu; IV. kitabında, duyuların ve aşkın doğası; V. kitabında yeryüzünün ilk çağları, hayvanların ve insanoğlunun ortaya çıkışı; bitmemiş olan VI. kitabındaysa, doğal olaylar açıklanır.Evrensel işleyişi açıklamak için Lucretius, coşkun dizeler yazar ve Latin edebiyatının en güzel sayfalarını sunar bize. Doğanın yasalarını açıkladığını ve insanoğlunu tanrıların gücünden ve ölüm korkusundan kurtardığını düşündükçe daha da coşar. Ayrıca, tanrıların var olsalar bile, insanlarla uğraşmayacaklarını göstermeye çalışır.
Bu olağanüstü yapıtın ilgi çekici yanı, Lucretius’un boğuntusunun, barış ve güzellik isteğiyle at başı birlikte gidişini dile getirmesidir.Lirizmi ve açıklamalarının şaşmazlığıyla dikkati çeken Lucretius’a göre, akılsal bilgi ve bilgelik üstünde temellenen mutluluk gerçekleştirilebilir ve bu mutluluk ölümlü olduğunu bilerek, öte dünyadan bir şey istemez, ona başvurmaz.
Lucretius’un Kuramlarının Yazgısı
Lucretius’un epikurosçu düşünceleri, çağında pek ilgi çekmemiştir. Söylediğine göre, İ.Ö. 54’te Evrenin Yapısı’ nı yayımlamış olan Cicero bile bu yapıtın pek sözünü etmemiştir. Lucretius’un yapıtı, daha sonraki yüzyılın Vergilius ve Horatius gibi büyük ozanlarının dikkatini çekti. Bunlar, Lucretius’a öykündüler ya da ondan esinlendiler. Daha sonra Kilise Babaları da Lucretius’un öğretilerine karşı çıktılar. Ortaçağ Avrupası Lucretius’u bilmez; yapıtı, Rönesans’ta yeniden yayımlanmıştır. VII. yy’da Gassendi, Moliere ve La Fontaine, Lucretius’u okudular ve yücelttiler. Bayie, ünlü Dictionnaire philosophique et critigue’inde (Felsefi ve Eleştirel Sözlük) Lucretius’un maddeci kanıtlarının çoğunu yeniden ileri sürdü. Günümüzde, Lucretius’un felsefe ve bilim kuramları ancak tarihsel bir ilgi konusudur ama bu ozanın sanatı, Evrenin Yapısı’m bütün zamanların en büyük şiirlerinden biri yapmaya yetmiştir.
Son Yorumlar