Avrupa’nın en kuzey bölgesi.
Batıda Atlas Okyanusu, doğuda Barents denizi ve Beyaz Deniz’le çevrili, güneyde de 66. kuzey enlemiyle sınırlı olan Laponya, beyaz ırktan gelen ve ilginç bir uygarlıkları olan Laponların yurdudur.
Norveç, İsveç, Finlandiya ve Rusya olmak üzere dört ülkeye yayılan Laponya toprakları, yüzey şekilleri bakımından iki büyük bölgeye ayrılır: Dağlık olan batı bölgesi 2 000 m’ye ulaşan tepelerle, denize kadar inen buzullarla ve en önemlileri Törne, Trâsk olan göllerle kaplıdır; zaman zaman 1 000 m’ye kadar ulaşan tekdüze engebeli bir toprak aşınması alanından oluşan doğu bölgesindeyse, çok sayıda göl (inari) ve geniş bataklık alanları vardır. Yılın sekiz ayında donan ve yalnızca yaz aylarında yüzeysel olarak çözülen toprak, esnek bir turbadan oluşur; üstü otlar, bodur çalılıklar ile cüce kavın ağaçlarından meydana gelen ve tundra diye adlandırılan bitki örtüsüyle kaplıdır. İğne yapraklılara ancak güneye doğru raslanır.
İlgi Çekici Uygarlık
Nüfusu 45 000’i bulan Lapon halkı Norveç’te (Finnmark, Troms ve Nordland), İsveç’te (Vâsterbotten ve Norrbotten), Rusya’da (Murmansk bölgesi) ve Finlandiya Laponyası’nda yaşar.
Laponlar, ortalama 1,50 m olan kısa boyları, esmer tenleri ve kısakafalı (brakisefal) olmalarıyla, sarışın ve uzun boylu İskandinavyalIlardan ayrılırlar. İnsanbilimciler, bu ırkı, daha uzun olan (ortalama 1,63 m) Alp ırkından sayarlar. Çok sayıda İsveççe sözcüğün yer aldığı laponca (ya da lapça) finugor dü öbeğindendir ve birçok lehçe içerir.
Rengeyiklerinin mevsimlik göçlerine bağlı olarak, Laponlar uzun süre göçebe bir yaşam sürdürmüşlerdir (bu durum öyle bir noktaya erişmiştir ki, bir rengeyiği uygarlığından bile söz edilebilir). Eskiden ulaştırma aracı olarak kayakların ya da rengeyiklerinin çektikleri kızakları kullanan Laponlar, yaz aylarında otlaklarda kurdukları deri ya da bez çadırlarda, kış aylarındaysa ağaç ya da ağaç kabuklarından yaptıkları evlerde yaşarlardı. Başlıca geçim kaynaklarını rengeyiği yetiştiriciliği, balıkçılık ve kürklü hayvan avcılığı oluşturuyordu. Günümüzdeyse Laponlar bağlı oldukları ülke topraklarında yerleşik olarak oturmakta ve giderek geleneksel giysilerinden de vazgeçmektedirler. Rengeyiği ve sığır yetiştiriciliğinin yanı sıra patates ve çavdar tarımıyla da uğraşan Laponlar bu ürünlerin satışından önemli kazanç elde ederler. İsveç, Finlandiya ve Norveç Laponyası’nda yaşayan Laponlar, turistlere yönelik el işlerine eğilmişlerdir.İsveç Laponyası’ndaki Kiruna ve Gâllivare’de iki demir madeni işletilir.
Son Yorumlar