Kuvvet ve Dinamometre ile İlgili Sorular

1. Kuvvet birimi nedir? Kuvveti nasıl ölçersiniz?

Kuvvet birimi nedir?

Kuvvet ölçü birimi Newton’dur. N harfi ile gösterilir. Bu adı bu bilime katkılar nedeni ile Isaac Newton’un adı ile söylenir.
Kuvvet birimi, 1 kg kütlesi olan bir cismin hızını, 1 m/s arttırmak için o cisme uygulanması gereken kuvvet miktarı olarak tanımlanır.
1 N = 1 Kg.M/S2 şeklinde gösterilir

Kuvveti nasıl ölçeriz?

Sıcaklığı termometre ile ölçtüğümüz gibi her büyüklüğün ölçüldüğü bir yöntem vardır. Uzunluğu metre ile kuvveti ise dinamometre ile ölçeriz. Dinamometrenin yapısında sarmal şeklinde esnek bir yay bulunur. Ucuna uygulanan kuvvet ile yay gerilir. Yay üzerinde yerleştirilen ibre kuvvet ile birlikte hareket ederek, bir değeri gösterir. Bu şekilde gösterilen değerle kuvveti ölçmüş oluruz.
Ancak, dinamometrede uygulanacak kuvvet en fazla kaçı gösteriyorsa o kuvvetin üzerine çıkılmaz. Çıkıldığı zaman yay çok esner ve dinamometre bozulur.

2. Dinamometre üzerindeki ölçekler ne işe yarar? Açıklayınız.

Dinamometre üzerindeki ölçekler bize kuvvetin değerini gösterir. Dinamometre kullanım amacımıza uygun olmalıdır. Bu sebeple farklı kuvvetleri ölçebilen dinamometreler bulunmaktadır. Kuvvetin büyüklüğü arttıkça kullanılan yayın da kalınlaşmaktadır.

3. Farklı kuvvetleri ölçmek için neden farklı dinamometreler kullanırsınız?

Yay kalınlıkları farklıdır. Bu yüzden farklı büyüklükteki kuvvetleri ölçebiliriz. Dinamometre üzerindeki aralıklar eşittir. Bir dinamometre ile 10 N kuvvet ölçülebiliyorsa daha fazlası ölçülemez. Daha fazla kuvvet uygulanırsa yay çok esneyecek ve dinamometre bozulacaktır. Kullanım amacına göre farklı değerlerde (yay kalınlıkları farklılaşmaktadır) dinamometreler yapılmaktadır.

4. Kuvvetleri, yönü ve doğrultusu ile tarif etmek niçin önemlidir?

Kuvvetler mutlaka yönü ve doğrultusu ile tarif edilmelidir. Çünkü kuvvetin etkisi yön ve doğrultusuna göre farklılık gösterir. Örnek verecek olursak bir cisme 2 boyutta etki eden 200N luk bir kuvvet vardır. Bu kuvvetin yatay ile yaptığı açıyı söylersek, 60 derece 200xcos60 kadar x ekseninde, 200xsin60 kadar y ekseninde etki gösterir. Açı değiştikçe bu değerler değişecektir. Yönüde kuvvetin + veya – yönde olduğunu gösterir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

  1. K DİNAMOMETRESİNE AĞIRLIK KOYMUŞLAR 1 BİRİM UZAMIŞ.L DİNAMOMETRESİNE AĞIRLIK KOYMUŞLAR 3 BİRİM UZAMIŞ.M DİNAMOMETRESİNE AĞIRLIK KOYMUŞLAR 2 BİRİM UZAMIŞ.SÜRTÜNME KUVVETLERİNİ AZDAN ÇOĞA SIRALAYINIZ.

    1. sen bizim 5/B deki iclalmisin? 😀 😀 ve ben bunlardan verim alamadım
      kesin sen bizim iclalsindir 😀

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.