Kuvars az çok saf olarak bulunan billurlaşmış silisin doğadaki yaygın türü. Çok tanınan bir mineral olan kuvars, Sİ02 bileşimli, çok kararlı ve altıgen sistemde billurlaşan bir tektosilikattır. En sert minerallerden biridir, minerallerin sertlik derecesinin l’den (talk için) 10’a (elmas için) kadar değiştiği Mohs ölçeğindeki sertliği 7’dir.
Yaygın Bir Mineral
Kuvarsın birçok biçimi vardır: Düşük sıcaklık kuvarsı 573°C’tan düşük sıcaklıkta, yüksek sıcaklık kuvarsıysa 573°C-870°C arasında billurlaşır. 870°C’ın üstündeki sıcaklıklardaysa silisin başka bileşikleri oluşur: Kimyasal bileşimleri kuvarsmkiyle aynı ama yapıları farklı olan tridimit ve kristobalittir.
Kuvars,silis açısından yeterli zenginlikte olan bütün derinlik kayaçları, başkalaşımsal ve yanardağ kökenli kayaçlarda bulunur. Gerek magmalı kayaçlar için silikatlı sıvı artıklarından, gerekse başkalaşım minerallerinin değişimlerine bağlı kimyasal tepkimelerle açığa çıkan silis fazlasından başlayarak kuvars, genellikle, kayada oluşan son mineraldir. En son ortaya çıktığından, kuvars, pütürlü kayaçlarda, kendinden önce billurlaşmış mineraller arasında kalan aralıkları doldurur; demek ki, kuvars billurlan çok çeşitli biçimlerdedirler ve ksenomorfturlar.
Bir granit ya da gnays incelendiğinde, kuvars, yarı saydam görüntüsü, kirli beyaz rengi ve yağlı pırıltısı sayesinde, çıplak gözle kolayca saptanır. Yanardağ kökenli kayaçlarda, silis, çoğunlukla, billurları içeren amorf hamurun temelini oluşturur.Bazı durumlarda, bu hamur yavaşça, küçük parlak kristallitlere dönüşebilir; birçok eski riyolitin (Maures, Esterel) mikrobillurlu bir yapıda olması böyle gerçekleşmiştir; riyolitler püskürük kayaçlardır. Kuvarsın büyük kimyasal kararlılığı, bozulmalara dirençli olmasmı sağlar; kalıntı kayaçlarm önemli bir bileşenidir. Sertliği, akarsular ve rüzgâr tarafından taşındığında, öbür minerallerde olduğundan daha çok yıpranmalara direnç göstermesini sağlar; demek ki, kum ve kumtaşı gibi kırıntılı tortul kayaçların temel oluşturucularından biridir. Silisli kayaçlarm çatlaklarında ve hidrotermal damarlarda, kuvars, belirgin yüzlü büyük otomorf billurlar oluşturabilmektedir. Onlarca santimetreye erişebilen bu billurlar, daha çok, bir piramitle biten altıgen prizmalar ya da altıgen çift piramitler halinde ortaya çıkarlar. Billur içeren mineraldeki boşluklar ve içleri bullurla kaplı çakmaktaşı oyuklarının gösterişli biçimleri, süsleyici niteliklerinden ötürü çok aranırlar.
Çeşitli Kuvarslar
Kayaç billuru, yüzleri belirgin, saydam ve duru bir kuvarstır. Bu, kuvarsın alışılmış görüntüsüdür, ama genellikle, billur içinde çok küçük miktarlarda bulunan katışkı maddelerinden dolayı çok sayıda renkli çeşitleri vardır. Mor rengi demir IH’ten kaynaklanan ametist, mücevhercilikte yarı değerli taş olarak kullanılır. Sanlı turunculu bir renkte olan, belirgin küçük billurlu sitrin kuvarsının rengiyse demir hidroksit kalıntılarına bağlıdır. Büyük camsı kütlelerde bulunan ve yarı saydam olan pembe kuvarsın, seyrek raslanan billur biçimleri vardır; manganez ve hematit izleri taşır. Dumanlı kuvarslar, karbonlu katışkı maddelerinin neden olduğu düzensiz kahverengimsi dalgalar içeren kaya billuruna benzer; bu katışkı maddeleri çok miktarda olduğunda, kuvars sürekli bir siyah renk kazanabilir. Hematoyit, kuvarsın saydamsız kırmızı bir çeşididir. Parlak görüntüsü, küçük kroksidolit katkılarının ne^ den olduğu ışıklı yansımalardan kaynaklanan ve çok aranan bir türdür. Saydam billursu kuvars, uzunluğu billurunkine yakın olabilen parlak kırmızı çubuklar içerir. Süt rengi kuvars, özel bir elektron dağılımının neden olduğu renk renk yansımalar gösteren, donuk beyaz bir çeşittir.
Opaller, uzun süre amorf olarak tanınmış, silis çeşitleridirler. Gerçekte bunlar, çok düzensiz bir biçimde yığılmış kristobalit ve tridimit billurlarından oluşmuşlardır. Renksiz ve saydam olan opaller yağlı bir parlaklık gösterirler. Yarı saydam olan asil opal, ışığı çok sayıda yanardöner pırıltılarla yansıtır: ateş opali, kan kırmızısı renktedir; adi opalse donuk ve süt rengindedir. Kadıköytaşı, genellikle süt rengi ve beyazdır, ama renkli birçok çeşidi de bulunur: Kornalin (kırmızı akik); krizopraz (yeşil akik); sarduan (esmer akik). Akikler, renkleri paralel ya da eşmerkezli şeritlere göre değişen kadıköytaşlandır. İyice ayrımlaşmış düz bölgeleri bulunan akikler oniks olarak adlandırılır ve mücevher yapımmda kullanılır. Daha az değerli olan akiklerdense çeşitli alanlarda (küllükler, satranç tahtaları, laboratuvar havanları, vb. yapımında) yararlanılır.Kuvars’ın, ilgi çekici piyezoelektrik özellikleri vardır.
Son Yorumlar