Yer’in kendi çevresinde dönme ekseninin uçlarından her biri.
Kutup bölgeleri (Arktika ve Antarktika), 66°30′ kuzey ve 66°27,5’ güney paralellerinde bulunan kutup çemberleriyle sınırlanır.
Kutup İklimleri
Kutupların ekseninin tutulum düzlemine eğimi (66°30’) yıl boyunca kutup bölgelerinin güneş ışığı alma konusundaki değişikliklerini belirler. Kutup çemberleri, gündüz ve gece süresinin 24 saati aştığı ve giderek uzayıp kutuplarda beş aya ulaştığı, iki ay boyunca da gece ile gündüzün birbirini izlediği kuşakları sınırlar. Kuzey kutup “gecesi” sonbaharda gece ile gündüzün eşit olduğu gün (23 eylül) [sonbahar ılımı] başlar ve ilkbaharda gece ile gündüzün eşit olduğu gün (21 mart) [ilkbahar ılımı] sona erer. Kuzey kutbunda gece olduğu sürece Güney kutbu “gündüz’dür. Büyiesiııtj uzun geceler havanın hızla soğumasına neden olur ve kutup gündüzünün süresi bu soğuğu gidermeye yetmez; çünkü, bu enlemlerde çok eğik olan güneş ışınlan çok az kalori verir. Yalnızca ışık alma süresi, hayvan ve hitki yaşamı için bazı yararlar sağlar. Kutup ikliminin coğrafi sınırı, en sıcak ay ortalama sıcaklığım karşılayan + 10°C eşsıcaklık (izoterm) eğrisince simgelenir. Bu sınır birçok girinti ve çıkıntı yapar: Arktika’da (genellikle kutup çemberinin içindedir), kıtaların doğu cepheleri boyunca ilerleyen soğuk akıntılarla birlikte güneye iner (Labrador ve Oya-Şiyo akıntısı) ya da tersine Kuzey Atlas Okyanusu akıntısının üık sularının etkisiyle kuzeye doğru çıkar (72°K). Öbür kıtalardan kopuk ve daha yüksek olan Antarktikada tutmaya çalıştı.
Kutup bölgelerinde üç iklim tipi egemendir:
OKYANUS KUTUP İKLİMİ‘ne as kutup iklimi de denir. Adalarda (Arktika’da Spitzberg, Franzjoseph Toprağı, Novaya Zemliya; Antarktika’da Shetland,Güney Orkney, Kerguelen) egemendir.Temel özelliği kışların nispeten ılık (-7°C), yazların çok serin (+ 3°C), yıllık sıcaklık farkının az, yağışların (kar ve sis) bol olmasıdır.
KARASAL KUTUP İKLİMİ (Kanada ve Kuzey Sibirya). Kışlar çok sert (-30°C), yazlar daha sıcak ( + 10°C), yağışlarsa azdır.
BUZUL KUTUP İKLİMİ, sürekli buzlarla örtülü bölgelerde (Grönland’m ortası ve kuzeyi, Anktarktika) görülür. Söz konusu bölgelerde sürekli kış vardır, sıcaklıklar hep eksidedir, mutlak en düşük sıcaklıklar çok düşüktür: Grönland’da -66,3°C; Antarktika’da -88,7°C.Yağışlaraz,rüzgârlar şiddetlidir (blizzard’lar); bütün koşullar yaşamaya az elverişlidir.
Kutup Buzları
Kutup buzları tatlı sudan ve tuzlu sudan oluşmuş buzlar olarak ikiye ayrılır.
BUZDAĞLARI, tatlı sudan oluşur ve kökeni, denizin içine girerken kırılan büyük buzlara dayanır. Büyük boyutlara ulaşan (kalınlığı birkaç yüz metredir), rüzgârdan çok akıntılar tarafından taşman (çünkü, denizin içine batmış bölümü deniz düzeyi üstündeki bölümünden dokuz kat fazladır) buzdağları çok uzaklara sürüklenebilir ve düzenli deniz ulaşım yollarına u\aşır\ar(Titanic faciası).BANKİZ, deniz suyunun, bulunduğu yerde donması sonucu oluşur. Az kalın (en çok 3 m) ve nispeten tuzlu bir buz tabakası oluşturur. Bankiz özellik¬le sonbaharda, deniz suyu sıcaklığı 0°C ile -1°C arasmda bulunduğu sırada ve deniz yüzeyinde soğuk bir rüzgâr estiğinde (-12°C ile -15°C) gelişir. Bankizin bütünü, su kanalcıklarıyla doludur: Buzkıranlar buzda bir geçit açabilmek için bu kanalcıkları ararlar.
Kutuplarda Araştırma Gezileri
İlk deniz araştırma gezisini Norveçli Nansen, Fram adlı gemiyle, Kuzey Buz Denizi’nde gerçekleştirdi. Fram, Sibirya’nın kuzeyinde buzların arasında sıkıştı, bankizin sapmasıyla Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde serbest kaldı. Bu, bankizin sapmasının ilk kez kanıtlanmasiydi (bankiz, akıntıların etkisiyle Büyük Okyanus’tan Atlas Ok- yanusu’na kaymıştı).Daha sonra, başka topluluklar benzeri deneyimlere giriştiler. Nükleer denizaltıların hizmete girmesiyle bankizin altına yapılan uzun dalışlarla Kuzey Buz Denizi’nin fiziksel ve dinamik özelliklerini inceleme olanağı doğdu. Günümüze kadar Kuzey Buz Denizi’nde, denizbilimciler klasik inceleme ve araştırma yöntemleri uyguladılar. A.B.D’îiler özellikle Ross ve VVeddell denizlerini iyice incelediler. Fransa, Adelie Toprağı’nda sürekli bir üs (Dumont d’Urville üssü) kurdu. Uçak ve helikopterlerse coğrafyacılara ve denizbilimcilere önemli yararlar sağladılar; çünkü bu araçlar, bankizin ortasında güç bir deniz yolculuğu yapma zorunluluğundan kurtulma olanağı sağladılar.
Son Yorumlar