Kurultay bugünkü hangi kuruma benzemektedir? Aralarında hangi benzerlikler vardır?

Kurultay bu günkü hangi kuruma benzemektedir? Aralarında hangi benzerlikler vardır? İlk Türk devletlerinde devlet işlerinin ve önemli meselelerin görüşülüp karara bağlandığı toplantılara kurultay adı verilirdi. Kurultayın üyeleri Hükümdar (kağan), hatun (kağanın karısı), vezirler, devlet adamları, komutanlar, boy beyleri, ve halktan ileri gelenler katılırdı. Yılda 3 defa kurultay toplanır. Bunların dışında savaş ve sayım kurultayları da toplanırdı. Kağanı da bu kurultay belirleyebilmekteydi. Askeri “savaş kararları gibi” siyasi ve ekonomik kararlar hep kurultayda alınmaktaydı.

İlk Türk devletlerindeki kurultay günümüz milletvekillerinin bulunduğu millet meclislerini benzemektedir. Türkiye Cumhuriyetinin seçilmiş meclisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi karşılaştıracak olursak bir çok benzer yönlerini görebiliriz.

– Kurultay törelere göre toplanır, kararlarını bu doğrultuda alır her aşamada töre uygulanırdı. Günümüz millet meclisleri de kendileri kanunlar yapmakla birlikte önceden belirlenmiş iç tüzüğe göre hareket etmektedirler.

– Kurultaylarda siyasi askeri ve ekonomik kararlar alınırdı. Günümüz meclisinde de ülke genel politikası mecliste belirlenmekte, güvenlik bütçeleri, askeri kararlar ve savaş kararları mecliste alınmaktadır. Ülke siyaseti mecliste belirlenmekte olup, ekonomik kararlar da mecliste yasalaştırılmaktadır.

– Kurultay kağanı belirleyebilmektedir. Günümüz meclislerinde hükümetlere güvenoyu verilerek kağan yani hükümet belirlenmektedir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

  1. çok güzel birazcık uzun ama öğretmenim bu davranışımı iki artı verdi 😀 😀 ++

  2. saollun işime yaradı güzell yarın sizin sayenizde yıldız alıçam çok teşekürler 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.