Kurtuluş Savaşı’nda kesin sonuç alınacak yer, Batı cephesiydi. Bu nedenle Kurtuluş Savaşı’na, Türk- Yunan Savaşı da denmektedir. Batı cephesinde, Yunan istilasına karsı gösterilen direnme ve kazamlan başarılar, kurulmakta olan yeni Türk Dev- leti’nin Batılı devletler tarafından bir olgu olarak kabul edilmesini sağladı, Müttefiklerarası anlaşmazlıkları artırdı ve S.S.C.B’nin yardımının sürekliliğini sağladı. Hatta, Güney cephesinde Fransızlarla yapılan savaş bile, biraz da batıdaki direnme sayesinde sona ermiş oldu.
Batı cephesi, 15 Mayıs 1919’da Yunan askerlerinin İzmir’e çıkmasıyla açıldı ve Türk-Yunan savaşı son Yunan askerinin Anadolu’dan çekildiği 17 Eylül 1922’ye kadar, 3 yıl 4 ay sürdü.
İtilaf Devletleri tarafından Yunanistan’a söz verilen ve sonra Sevr Anlaşmasıyla sınırları çizilen topraklar küçük bir bölgeydi. Yunanlılar bu bölgeyi 1919 Haziranı sonuna kadar işgal etmiş bulunuyordu. Ama, Türk-Yunan savaşının önemli muharebeleri, bu bölgelerin çok ötelerinde, Orta Anadolu’da yapıldı. Yunan ordusunu İzmir’den 400-500 km uzakta dövüşmeye zorlayan Venizelos, Yunanistan’a verilen bölgeyi Edremit kıyılarına kadar genişletmek, Türkiye’de büyük devletlerinkine eş bir bölgeye sahip olmak isteğindeydi. Barış koşullarını Yunanistan lehine değiştirebilmek için Yunan ordusunu, büyük devletlerin hizmetine verdi. Amaç, ulusal kuvvetleri ezerek Türkiye’yi barış koşullarını kabul etmek zorunda bırakmaktı.
22 Haziran 1920’de başlayıp bir buçuk ayda, Bursa-Uşak çizgisine varan ilk büyük Yunan saldırısı da. bu nedenle yapıldı. Saldırı askeri ve siyasal bakımdan hedefine ulaşamadı, ama zayıf Türk kuvvetleri iyice hırpalandı, bozuldu ve Türkler büyük toprak yitirdilar. Ancak ulusal kuvvetleri yok edememişler ve Yunan taarruzu Bursa-Uşak çizgisinde durmuştu.
1920 sonlarında iktidara gelen kral Konstantin. kış ortasında. Yunan ordusunun küçük çapta bir saldırıya girişmesi önerisini onayladı. Böylece. Türk-Yunan savaşının ikinci aşaması başlamış oluyordu. Bu kez Yunanlılar, karşılarında düzenli ordu birlikleri bulacaklardı.
Son Yorumlar