Kürekli teknelerle yapılan spor. Kürek sporunun kökeni 1716’da İngiltere’de kayıkçıların Thames üstünde yaptıkları kürek çekme yarışma dayanır, ama bu alandaki ilk gerçek karşılaşma 1829’da Oxford-Cambridge arasında yapüan karşılaşmadır (6 838 m). Daha sonraki yıllarda, İngiltere’ den sonra Fransa’da da kürek sporuna ilgi duyulmaya başladı. Nitekim 1833’te Paris Rowing Klubü kuruldu, 1834’te Paris’te, Villette kanalında kürek yarışları düzenlendi, 1840’ta Le Havre Kayık Yarışları Derneği kuruldu. Bu tarihe kadar Fransa’da Seine ırmağı üstünde ve Manş denizi limanlarında düzenlenen yarışlar sandallarla (filikalarla) yapılıyordu. Daha sonra, tekne yapımcıları 4 ya da 6 kürekli, dar ve uzun yeni tip tekneler (yole) yaptüar. 1892’de Uluslararası Kürek Dernekleri Federasyonu kuruldu (Belçika, Fransa, İtalya ve İsviçre bu federasyonun kurucu ülkeleriydiler). Türkiye’de önceleri Yelken ve Yüzme Federasyonları’yla birlikte Su Sporları Federasyonu adı altında çalışmakta olan Kürek Federasyonu 1956’dan başlayarak bağımsız bir federasyon olarak çalışmalarını sürdürdü. Günümüzde kürek sporunda kullanılan üç tip tekne vardır: Yole; kano; avutriger (outrigger). Teknelerin donanımı da iki çeşit olur: Tekli çekişte, kürekçi iki eliyle tek bir kürek; çiftli çekişteyse, kürekçi her eliyle birer kürek çeker. Tekli teknelerin her iki yanı (iskele ve sancak) teknenin eksenine göre dengelenir.
YOLE. 2,4 ve 8 kürekçi ile dümencinin bulunduğu, tekli çekişli eğitim teknesidir. Borda kaplamaları birbirine bindirilmiş biçimde yapılmıştır. Iskarmozlar teknenin her iki yanına dayandırılmıştır. Teknelerin uzunluğu 8,5C m, 10,50 m ya da 14,50 m, ağırlıklarıysa 60, 90 ya da 150 kg’dır. KANO. Borda kaplamaları birbirine bindirilmiş tekne tipidir. Fransız kanosunda kürekler teknenin dışına taşan dayanaklar üstünde yer alır. Çifte kürek çeken bir kürekçinin yer aldığı bu tür kano 7 m uzunluğunda ve 25 kg ağırlığmdadır. Çifte kürek çeken iki kürekçinin yer aldığı çifte kanoysa 8 m uzunluğunda ve 40 kg ağırlığındadır.
AVUTRİGER. Hafif ve hızlı bir yarış teknesi olan avutrigerin küçük bir madeni dümeni vardır. Avutrigerler kendi aralarında şöyle ayırt edilirler:
Tekli: 2,4,8 kürekçili olabilir. İki kürekçinin bulunduğu tekli avutriger dümencili olduğu gibi dümencisiz de olabilir. İki tekli ve dümencili tekne 11 m uzunluğunda, 30kg ağırlığındadır; iki tekli, dümencisiz ise 11 m uzunluğunda, 25 kg ağırlığındadır. Dört tekli, dümencili 13 m ve 45 kg, dört tekli, dümencisiz 13 m ve 40 kg’dır. Sekiz tekli, dümencili büyük kürek yarışlarında kullanılır; uzunluğu 18-20 m arasında, ağırlığıysa 60-80 kg arasında değişir.
Çiftli: Tek kürekçinin çift kürek çektiği skif genellikle 8,20 m uzunluğunda, 0,26 m genişliğinde, 12 kg ağırlığında; iki çiftli (double skull) 10,20 m uzunluğunda, 0,40 m genişliğinde, 25 kg ağırlığmdadır; dört çiftli (skulling four) az kullarulır.Sekiz çiftlinin ise sekiz tekliyle aynı özellikleri vardır.
Son Yorumlar