Birçok tünrüne temsil edilen sukurbağasıgiller (Ranidae) ailesinin iki yaşayışlılar sınıfının kuyruksuz kurbağalar takımından hayvan (sukurbağası da denir).
Avrupa’da en çok bulunan türü, yeşil sukurbağası (Rana esculenta) arka ayakları sıçramaya uygun biçimde gelişmiş 9 cm uzunluğunda (baş ve gövde) dört ayaklı küçük bir hayvandır. Ayak parmaklarının arası perdelidir. Ön ayaklarında dört, arka ayaklarında beş parmak vardır; derisi çıplaktır. Başında, hayvan sudayken, suyun yüzüne çıkan küçük çıkıntılar üstüne yerleşmiş iki iri göz bulunur. Gözlerin arkasında işitme organına bağlı, kulakdavulları olarak adlandırılan iki zar vardır. Kaim ve büyük olan dil, altçeneye ön ucundan bağlanmıştır; kurbağa bir böcek yakalamak için dilinin serbest olan arka ucunu öne doğru fırlatır ve böceği diline yapıştırarak ağzına alır. Küçük ve koni biçi Çiftleşme sırasında karakurbağaları zamanı erkeklerin ön parmaklarından ilk üçünün iç kesiminde siyah renkli ve dikenli kabarcıklar oluşur, bunlar çiftleşme sırasında dişiye tutunmasını sağlar. Haçlı karakurbağasının (Bufo calamita) şiddetli bir ses çıkarmasını sağlayan ses kesesi vardır;yeşil karakurbağasının(Bufo viridis) sırtı genellikle gri renktedir; üstünde kendine özgü yeşil lekeleri vardır. Bu türün de erkeklerinde ses kesesi bulunur ve bu türlerin tümü de Avrupa’da yaşar. Türkiye’deyse yalnızca karakurbağası (Bufo bufo) ve yeşil karakurbağası (Bufo viridis) vardır. Karakurbağasma günümüze kadar yalnız kuzeybatı Anadolu ile Ege bölgesi ve Karadeniz kıyılarında raslanmış olmasına karşılık yeşil karakurbağaşma Türkiye’nin her yerinde raslanır.
Bufo cinsi, dişsiz olan karakurbağasıgiller ya da gerçek karakurbağaları ailesi içinde yer alır. Bu aile, tropikal Afrika’da yaşayan ve üremesi bakımından ilgi çekici olan Nectophrynoides emsini de kapsar. Gerçekten de, söz konusu olan, bu cinsin Nimba dağında (Gine) yaşayan ve Fransız hayvanbilimcisi Lamotte tarafından incelenmiş bir türü (Nectophrynoides occidentalis) olan doğurgan (vivipar) karakurbağalandır. Bu türün boyu ancak 2 cm’dir. Öbür ikiyaşayışhlarm iribaşlarının suda başkalaşım geçirmelerine karşılık, Nectophrynoides’inkiler başkalaşım sonuna kadar ananın dölyatağmda kalırlar. Böylece kuruma tehlikesinden korunmuş olurlar ve suya bağımlı kalmaktan kurtulurlar.
Kara kurbağası
Karakurbağası, ikiyaşayışhlarm (Amphibia) kuyruksuz kurbağalar (Anura) takımının karakurbağasıgil- ler (Bufonidae) ailesinden bir kurbağa türüdür. Kurbağaların bazı ailelerinden (tekerdillikurbağagiller [Discoglossidae], çamursalkurbağagiUer [Pelobatidae], peteklikurbağagiller [Pipidae] olan türlere de karakurbağası denir.
Karakurbağası, ikiyaşayışhlarm (Amphibia) kuyruksuz kurbağalar (Anura) takımının Bufo cinsindendir; bir türü Avrupa’da bahçelerde çok bulunur. Karakurbağası (Bufo bufo), erkekleri 10 sm, dişileri 15 sm (baş ve gövdeyle birlikte) boyunda, kahverengi, sırtı siğil biçiminde sık kabarcıklı olan bir hayvandır. Daha çok karada yaşar, böcekleri ve kurtları avlayarak beslenir. Suya ancak yılda bir kez ve üremek için girer. Üremesinde olan dişler, yalnızca üstçenede bulunur. Kurbağa, belli ölçüde akciğerleriyle ama suda da, havada da daha çok derisiyle solunum yapar. Dişi suya çok sayıda yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan iribaşlar küçük balıklara benzerler; solungaçlarının yerini akciğerler aldığı zaman ayakları da gelişir.
Avrupa hayvan topluluğu daha başka kurbağa türlerini de kapsar. Çayır kurbağası [Rana temporaria] yeşii su- kurbağasma oranla daha az suda yaşar. Çevik sukurbağası [Rana dalma- tina] adım aüayış biçiminden almıştır. Kuzey Amerika ve Afrika, Kamerun’ un 30 sm boyunda olan gotyat kurbağası (Rana goliath) gibi büyük kurbağaların yurdudur. Bütün bu kurbağalar, bazı özellikleriyle öbür yakın ailelerden farklı olan sukurbağasıgiller ailesi içinde toplanırlar. Sukurbağasıgiller dillikurbağalar (Phaneroglossa) alttakımındandır. Bazen ağaçkurbağasıgiller (Hylidae) ailesini oluşturan ağaç kurbağaları da kurbağa adı altında toplanır. Bu ailenin Avrupa’da yaşayan türü ağaç kurbağası(Hyla arborea) yeşil renkte, ama çok benzerleşme gösteren küçük (4 cm) bir ikiyaşayışlıdır. Ağaçlarm üstünde yaşar. Ötmek için şişirdiğinde, bedeninden daha büyük boyutlara ulaşan bir ses kesesi vardır.
Son Yorumlar