Kuran’a göre insanın diğer insanlarla ilişkisi nasıl olmalıdır? Açıklayınız. Kur’an, davranışlarımızı yönlendirir. Örneğin sevgiyi, kardeşliği, dostluğu, yardımsever olmayı, merhametli davranmayı teşvik eder. Başkasının canına ve malına zarar vermeyi yasaklar. Sahibinin izni olmadan başkasının eşyasına dokunulmamasını öğütler. Bütün bunlar Kuran’ın insanı doğruya, güzele ve faydalı olana yönlendirdiğini gösterir.
Kur’an; dürüstlükleri, güvenirlikleri ve temiz ahlaklarıyla peygamberleri bize örnek gösterir. Bizden de güzel davranışlarda bulunmamızı ister. İnsanın, içinde yaşadığı topluma ve diğer insanlara karşı birtakım sorumlulukları vardır. Kur’an-ı Kerim, insanların bu sorumluluklarını yerine getirmelerini ister. Örneğin insan verdiği sözü yerine getirmeli, yapamayacağı şeyleri söylemekten kaçınmalıdır. Kur’an’da bu konuyla ilgili olarak şöyle buyrulmaktadır: “…Verdiğiniz sözü yerine getirin. Çünkü verilen söz sorumluluk gerektirir.” İsrâ suresi, 34. ayet
Allah, Kur’an-ı Kerim’de “…Allah iyilik yapanları sever.” Bakara suresi, 195. ayet. buyurarak iyilik yapmamızı teşvik eder. Ayrıca günahlardan kaçınmamızı ve günah işlemeyi alışkanlık haline getirenlerden uzak durmamızı öğütler.
Yapılan bütün iyilikler Allah tarafından ödüllendirilecektir. Bu konuda Kur’an’da şöyle buyrulur: “…O, yaratmayı başlatır. Sonra da iman edip, doğruları yapanları adaletle mükafatlandırmak için yeniden diriltir…” Yunus suresi, 4. ayet.
Bu nedenle yapılan her iyiliğin karşılığının dünyada ve ahirette karşımıza çıkacağını bilmeliyiz.
Teşekkür ederim dersime çoj yardımcı oldu
kurana göre iyi, sevgi,saygılı davranmamız gerekir. kısa yazmak isteyenler için.
iyi
5.sınıf din kültürü sayfa 81 3. Soru