Kul hakkı yemek dinimizde Allah’ın affetmeyeceği büyük bir günah olarak kabul edilir. Sizce bunun nedeni ne olabilir? Tartışınız.
İnsanların birbirlerine olan haklarına kul hakkı denir. Birbirlerine çeşitli şekillerde geçen haklarını affetmek de hakkı geçilene ait olur. Bu toplum ve huzur ve düzenini sağlayan bir inançtır. Kişi hak ve hürriyetlerine İslamın verdiği önem de burada ortaya çıkmaktadır. Bir kişinin hakkı yenmişse o hakkı geri almak veya affetmek sadece hakkı yenene aittir. Hakkı yenen dünyada karşılığını alamazsa bunu Ahirette alacaktır.
Razılık ve Kul Hakkının Sorulması
“Allah razı olsun”, “Allah rızası için”, “Allah’ın rızasını kazanmak” gibi ifadeler hangi anlamlarda ve niçin kullanılır?
Alevilik-Bektaşilikte razılık ve kul hakkı kavramının önemli bir yeri vardır. Bu nedenle üzerinde kul hakkı bulunan bir kimsenin ceme girmesi uygun bulunmaz. Cemin hemen başında dede taliplere dönerek onları şöyle uyarıda bulunur:
“Canlar! Hep birlikte ibadet edeceğiz. Yolumuz rıza yoludur. Biz sizi, sizden alıp Hakk’a teslim edeceğiz. Özünüzdeki Hakk’la dâr ve didar olacaksınız. Yüce Allah Kur’an’da, ‘Şu bir gerçek ki müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkun ki esirgenesiniz.’ buyuruyor. Yine Kur’an-ı Kerim’de; ‘Ey huzura kavuşmuş insan! Sen ondan razı, o da senden razı olarak Rabb’ine dön. (Seçkin) kullarımın arasına katıl ve cennetime gir!’ buyurmuştur. Biz de size soruyoruz, birbirinizden razı mısınız? Eğer kul, kuldan razı olursa Allah da onlardan razı olur. Aranızda dargın, küskün olanlar ve üzerinde kul hakkı bulunanlar varsa dâr meydanına çıksın ve özünü dâra çeksin. Eğer yoksa ‘Allah eyvallah’ deyiniz.” Bunun ardından dede, “Birbirinizden razı mısınız? Birbirinize haklarınızı helal ediyor musunuz?” diye üç defa sorar. Herhangi bir kul hakkı varsa hak sahibine iade edilir ve helallik alınır. Böylece hem Allah’ın rızası kazanmaya çalışılır hem de kul hakkı konusundaki duyarlılık açıkça ortaya konur.
Son Yorumlar