Atom numarası Z= 16, atom ağırlığı M = 32,064 ve simgesi S olan ametal element.
Elementleri sınıflandırma çizelgesinde oksijen, selenyum, tellür ve polonyumun bulunduğu sütunda, yani VI B sütununda yer alır. Başlıca -2, + 4 ve + 6 yükseltgenme derecelerini alır.
Doğal Hali-Hazırlama Yöntemi
Kükürt, litosferin % 0,1 kadarını oluşturur. Özellikle, doğal halde bulunur: Sicilya, A.B.D. (Louisiana, Texas) ve Meksika’daki tortul kökenli ya da Şili ve Japonya’daki yanardağ kökenli maden yatakları. Ayrıca, sülfür biçiminde (FeSî pirit, CU2S. FeîSa kalkopirit, ZnS blend. PbS galen. HgS zencefre), az çözünen sülfat (CaS04 anhidrit, CaSO«. 2H20 alçıtaşı, BaSO„ baritin, SrSO< selestin) ya da çözünür sülfatlar (NaaSOı.tOHaO mirabilit, Na2SO„ tenardit, MgSOı. H20 kieserit, Na2S04 – CaS04 glauberit, K2 SO4. MgS04 langbeinit, KCl.MgSO4.3H2O kainit, IGS04.MgS04.2 CaSÛ4. 2H20 polihalit) biçiminde de bulunmaktadır. Petroller, taşkömürü, özellikle de doğal gazlar serbest ya da bileşik kükürt (% 16’ya kadar, hidrojen sülfür biçiminde) içerebilirler.Kükürt, en eski çağlardan beri bilinmektedir. Sicilya’da, doğal halde bulunduğu maden yataklarından çıkarılırdı; böylece, sıvı kükürt kolaylıkla toplanmaktaydı. Frasch yönteminin ortaya çıkmasıyla (1910), Sicilya’nın ham kükürtü eski önemini yitirdi. A.B.D’nde kullanılan bu yöntem, toprağı delerek buna, eşmerkezli üç borulu bir sistemin sokulmasına dayanmaktadır. Dış zarf borusuna. basınç altında (18 bar), aşırı ısınmış (160°C) su buharı, orta boruya da hava yollanır. Bu sıcaklıkta eriyen ham kükürt, havayla, ara boruya tırmanan bir emülsiyon oluşturur. Bu biçimde elde edilen kükürt çok arıdır (% 99,8). Bazı ülkelerde (Japonya, İspanya, İtalya) piritlerin kavrulması, ya kükürt ya da çoğunlukla doğrudan sülfat asidinin hazırlanmasında kullanılan kükürt dioksit (SO2) verir. Doğal gazlardan kazanılan kükürt sayesinde Fransa ve Kanada önemli birer kükürt üreticimi haline gelmiştir. B tu ctuctfu yiliuem, metanın H2 S hidrojen sülfürden ayrılmasına (Lacq’ta, ayırma, mono ve dietanolamin bazlarıyla bileştirme ve elde edilen bileşiğin, sonradan, hidrojen sülfür elde edilmesi için hidrolizlenmesiyle gerçekleştirilir), sonra da, bunun, aşırı hidrojen sülfürle indirgenen kükürt diokside kısmen yükseltgenmesiııe dayanır:
S02+ 2H2S –3S + 2H2ü.
Alotrop Çeşitleri
Fiziksel Özellikler
Normal koşullarda kükürt iletken olmayan diamagnetik.sarı bir katıdır. Halkalı molekül. 8 atom içerir (siklooktakükürt S8)Van der Waals bağlarıyla bağlanmış halkalar, sekiz yüzlü billurlar ( a denen kararlı biçim; ortorombik olan bu çeşidin özgül ağırlığı 2 070 kg/m3 ‘tür ve karbonsülfürde çözünmüş kükürtün buharlaşmasıyla elde edilir) ya da prizma biçiminde billurlar (monoklinik p biçimi; özgül ağırlığı 1 960 kg/m3‘tür) halinde düzenlenirler. Atmosfer basıncı altında. <x halden (3 haline dönüşüm 95,6°C’ta tersinirdir. 1 bar altında, p kükürt, 119°C’ta ergir. Ama. aynı koşullarda. « kükürtün hızla ısıtılması, 112,8°C’ta p kükürte geçmeden sıvı kükürt verir. Sıvı kükürt, atmosfer basıncında, 160°C’a kadar sarı bir sıvıdır; A denen bu kükürt Sa moleküllerinden oluşur. Söz konusu sıcaklığın üstünde, sıvının ağdalılığı artar, çünkü, S8 halkaları koparlar ve koyu kırmızı renkli Sn doğrusal makromoleküllerini ( ı± kükürt) vermek için zincirlenirler. 160°C’m üstünde 6-8 kükürt atomlu açık bir zincirden oluşmuş bir Sn biçimi de görülür. Zincirler arası köprülerin neden olduğu ağdalılık, 190°C’a doğru en yüksek düzeye erişir. Ağdalı kükürt ıslatılırsa, uzun zincirler yumaklar halinde büzüşmeye eğilimli olduklarından, kauçuk biçiminde esnek bir katı olan, yumuşak kükürt elde edilir. Sıvının ağdalılığı, 200°C’m üstünde zincirlerin parçalanmasıyla azalır. Normal atmosfer basıncı altında kükürt 444,6°C’ta (termometre ayarı) kaynar ve buhar molekülleri önce S8, Sa, S„, sonra da yüksek sıcaklıkta (800°C’lan fazla) S2 zincirlerinden oluşmuşlardır. 1 700°C’m üstünde, moleküller, atomlara bölünürler. S? molekülleri, buharın ısıtılmasıyla katı olarak elde edilirler.
Kimyasal Özellikleri
Olağan sıcaklıkta ya da sıcakta, kkürt, iyot, azot, bor, değerli metaller (altın, iridyum, platin) ve havanın soygazları dışındaki bütün elementlerle birleşir. Yükseltgen ya da indirgen rolü oynayabilir.
Kükürt, hidrojenle birleşerek hidrojen sülfürü (H2S) verir. Bu maddeyle doğada, özellikle de yanardağ kökenli bölgelerde karşılaşılır (fümeroller, madensuyu kaynaklan). Bazı doğal gazlarda da (Lacq) önemli oranda bulunurlar (“kokmuş yumurta” kokusu yaratırlar). Renksiz, zehirli ve kolayca sıvılaşabilen (1 bar altında -61°C’ta) bu gaz, suya oranla daha az İyonlaştırıcı bir çözücüdür. İndirgen rolü oynar. Sulu çözeltisi, sülfidrik asit,hidrojenosülfürlerin(HS~) ve sülfürlerin (S2‘ ) oluşmasına neden olan çok zayıf bir diasittir.
Sülfürler, kendilerine denk gelen oksitlere oranla çok daha fazla kovalanslıdırlar. Gerçekten iyonsal olan sülfürler, alkali metallerinkilerdir. Sülfürler, genellikle az çözünürdürler (mineraller) ve çoğunlukla kendilerine özgü renkleri vardır (kadmiyum sülfür: Sarı; çinko sülfür: Beyaz; mangan sülfür: Pembe; vb.). Bunlar uzun süre nitel çözümlemelere konu olmuşlardır.
Kükürtün birçok oksijenli bileşiği vardır (bunların başlıca özellikleri çizelgede gösterilmiştir). Aralarında en önemlileri şunlardır:
kükürt dioksit (S03), çok kararlı, suda oldukça çözünen, 1 barda -10°C’ta kolayca sıvılaşan renksiz bir gazdır. Mikrop öldürücü ve organik maddelerin rengini alıcı özelliklerinden ötürü kullanılır. Sıvı hali, sanayide ve laboratuvarda etilenik hidrokarbonların çözünmesi için çözücü olarak yararlıdır. Sulu çözeltisinden, hidrojenosülfitler (HSOa) ve sülfitler (S032 ) elde edilebilir. Özellikle de. sülfat asidi sanayisinin temel maddesini oluşturur; kolayca buharlaşabilen, katı kükürt trioksit (SO.ı) aynı zamanda sülfat asidinin anhidritidir.
Kükürtün Kullanılması
Biyokimya
Kükürt, kauçuğun işlenmesinde, çözücü maddelerle ecza ürünlerinin hazırlanmasında ve benzeri alanlarda kullanılır. Öncelikle de, sülfat asidinin hazırlanmasını sağlar. Kükürt elementi, canlı maddenin ana bileşenidir. Sistein, sistin ve metyonin aminoasitlerinin bileşimine girer. Peptitleri oluşturmak için, kolayca, aminoasit zincirleri arasında bağlar kurar (-S-S-).
Son Yorumlar