Hayatımızın bir çok alanında kullandığımız, kromun ne olduğuna ve özelliklerinin neler olduğunu görelim.
Atom numarası Z = 24, atom ağırlığı M =51,996 ve simgesi Cr olan element.
1797’de Vauquelin tarafından bulunan krom, doğada özellikle,FeCr204, yani kromlu demir (kromit) ve daha seyrek olarak da, bir kurşun kromat olan kırmızı kurşun, yani krokoiz ya da krokoit biçiminde bulunur. Krom, sanayide, Cr203’in alüminyumla (Goldschmidt yöntemi) ya da kömürle, elektrikli fırında (Moissan yöntemi) veya elektrolizle indirgenmesi sonucu hazırlanır.
Özellikleri
Krom, çok sert, 1 875°C’a doğru ergiyen ve 2 665°C’adoğru kaynayan, gümüş beyazı renginde bir metaldir. Yoğunluğu 7,19’dur. Demirle yaptığı alaşımlar (ferrokromlar) çelik hazırlamayı ya da özel çeliklerin (yükselt- genmeyen çelikler) elde edilmesini sağladığı için, metalürjide önemli bir rol oynar. Bu çelikler, kromitin elektrikli fırında doğrudan doğruya indirgenmesiyle elde edilirler. Bileşimlerine göre, kromlu çelikler çok serttirler (rulman bilyalan), kırılmaya karşı çok yüksek bir direnç gösterirler (kromovanadyum çeliğinden araç gereçler) ya da çok yüksek bir özdirençleri vardır (reosta telleri nikel-krom çeliğindendir). Kromun, oksijene önemli bir ilgisi vardır; suyu bozundurur, bir karbonil Cr(CO)6 ‘verir. Üç ana bileşik dizisi oluşturur:
- Siyah GrO’dan türeyen, mavi, indirgen krom II bileşikleri; kroma asit etki ettirerek ya da kromik tuzları veya dikromatları, çinko ya da alkolle indirgeyerek elde edüirler; bütün bu işlemler havasız ortamda yapılmalıdır. En önemli bileşiği krom (II) asetattır.
- Cr 2 03 ’ten türeyen, yeşil, çok kararlı, krom IH’ün (kromikler) bileşikleri; oksite, jelatinimsi, düşük sıcaklıkta mor tuzları bulunan ve zayıf bir bazolan Cr(OH)3 denk düşer; bu bileşikler sulu çözeltide ısıtıldıklarında yeşillenirler. Hidroksitin, kromitlerm oluşumuna yol açan zayıf bir asit işlevi de vardır. Boyarmaddelerle lakalar oluşturur; bu nedenle, kimi kromik tuzlar boyasaptar (mordan) olarak kullanılmaktadırlar. Krom, özellikle bu üç değerlikli biçimde, aralarında kromiyaminlerin ve siyano- ile tiyosiyano- komplekslerinin bulunduğu birçok kompleks verir. Krom Vl’ya denk düşen ve Cr03 krom anhidritten türeyen kromat ve dikromatlar; Cr03,196°C’ta ergiyen ve potasyum dikromat üstüne sülfürik asit etkisiyle hazırlanan, kırmızı iğnecikler verir. Organik maddeleri yok eden güçlü bir yükseltgendir. Suda çok kolay çözünür, ama buna denk gelen asit,yani H2 Cr04 kromik asit, ya- lıtılmamıştır; elde edüen kırmızı çözelti, özellikle H2 Cr2 O, dikromik asidi içerir. Aşağı yukarı tümü sarı olan kromatlar da yükseltgendirler; bunlar, kireçle ısıtılan kromitten başlayarak oluşan kalsiyum kromattan türerler. Kurşun kromat, boya yapımında çok kullanılan sarı bir pigmenttir (krom sarısı). Bir dikromat hazırlamak için, bir kromat çözeltisi asitlemek ye- terlidir. Böylece denge sağa kayar:
2CrO +2H¥ Cr20?2‘ + H20
Potasyum dikromat, iri turuncu prizmalar biçiminde billurlaşır; güçlü bir yükseltgendir. Sülfürlü ortamda, etanolün yükseltgenmesi sırasında, sarıdan yeşile renk değiştirmesinden dolayı alkol testinde yararlanılır. Elektrolizi, metallerin kromla kaplanmasını sağlar (kromaj). Asitli ortamda, kolayca kromik tuz haline geçer. Dikromatlı pil, sülfürik asit eklenmiş bir potasyum dikromat çözeltisine batırılmış, kömürden bir pozitif elektrot ve çinkodan bir negatif elektrottan oluşur.
Bir dikromat çözeltisiyle işlem gören jelatin, ışıkta bırakıldıktan sonra (fotoğrafçılık) suda çözünmez hale gelir.
Son Yorumlar