A.B.D’nin yardımlarına karşın, Güney Kore’nin iktisadı 1960’a kadar sağlıklı bir yapıya kavuşamadı: 1948 ve 1949’daki toprak dağıtımları kalıcı bir çözüm sağlamadı. Günümüzde ekili toprakların beşte dördü pirinçle kaplıdır, gene de tahıl üretimi halkın gereksinmesini karşılayamaz. Kırsal kesimde, tarım teknikleri henüz pek geri, yaşama düzeyi çok düşüktür. Kentlere göç yüzünden kırsal nüfus oranı 1960’ta % 65,7’den, 1991’de % 26’ya inmiştir. Birbirini izleyen beş yıllık planlar tarımsal sorunları çözümleyememiştir; çünkü aynı Kuzey Kore’de olduğu gibi, Güney Kore’de de tarımı ikinci plana iterek ağırlığı askerî harcamalara veren (bütçenin % 25’i ulusal savunmaya ayrılmıştı) bir siyaset uygulanıyordu.
Yeraltı gelir kaynakları Kuzey Kore’ninkilerin çok gerisinde kalır; su kaynaklarından elde edilen enerji de yetersizdir. Gene de, birinci beş yıllık planın (1962-1966) sona ermesinden sonra, Güney Kore sanayide hızla ilerlemiştir (yıllık ortalama artış hızı % 10’un üstünde). Üçüncü beş yıllık planda (1972- 1976) o tarihe kadar dışardan satın alman malların ülke içinde yapılması ve dışsatıma elverişli üretimin geliştirilerek denge sağlanması amaçlanmıştır.
1975’te Güney Kore uzun bir iktisadi durgunluk ve bunalım döneminden gerçekten çıkmayı başarmış, maden sanayisinde de önemli bir yenilenme gerçekleştirilirken, dışsatım da canlanmış, özellikle de otomobil, televizyon, dokumacılık ürünlerinin dışsatımı artmıştır. Ayrıca, bu canlanmanın yanı sıra iktisat yeni bir anlayışa göre ele alınmaya başlanmıştır. Dördüncü plan, öncekilerden farklı olarak, o güne kadar askıda kalmış bulunan birçok toplumsal sorunu çözüme kavuşturma amacını yansıtmış, çeşitli hedeflerin arasında işsizliğin azaltılması, ücretlerin yükseltilmesi, dış sermayeye bağımlılığın bir ölçüde giderilmesi, nükleer santralla- rın geliştirilmesi, vb. sorunların çözümüne yer verilmiştir. Bütün bunlara 1977’de işsizler ve yarım gün çalışanlar için bir ücretsiz sağlık hizmetinin sağlanmasına yönelik önlemler eklenmiştir. Ne var ki, bu parlak gelişme 1980 yıllarının sonunda bir ölçüde gerilemeye başlamış, büyüme hızı hâlâ yüksekliğini korumakla birlikte, 1986- 1988 arasında % 13’ten, 1990’da % 9’a düşmüştür. Bu arada dışsatım (özellikle elektronik araç gereçler,dokumacılık ürünleri, kimya sanayi 12’ye yakın yükselme olmuştur. tesisleri, vb. tesisler kurarak, ağır yisi ürünleri, vb.) ancak % 2,8 ora- Günümüzde Güney Kore petrokim sanayiye yönelik yatırımlarını (1990) artarken, dışalımda %ya sanayisi tesisleri, ‘demir-çelik maktadır.
Son Yorumlar