Hayvanlar dünyasının, en azından embriyo yaşamları sırasında bir sırtipine sahip olmalarıyla nitelenen en gelişmiş dalı.
Notokorda olarak da adlandırılan sırtipi, sinir sisteminin altında ve sindirim borusunun üstünde, hayvanın bir ucundan öbür ucuna kadar uzanan bir çeşit bükülgen çubuktur. Çok şişmiş hücrelerden oluşmuştur, silindir biçiminde bir kılıf ve bir dış zarla sarılıdır. Ortaderi kökenli olan sırtipi bir destek organıdır.
Gömleklilerde (Tunicata ya da Uroc- hordata) kurtçukta bulunan sırtipi, başkalaşım sırasında kaybolur; bunların yalnızca ekliceler (Appendicularia) grubunda sırtipi bütün yaşam boyunca varlığını sürdürür. Örnek türü batrak (Amphioxus) olan kafatassız- larda (Cephalochordata) da sırtipi bütün yaşam boyunca kalır. Omurgalılarda embriyo gelişmesi sırasında sırtipinin yerini omurga alınHer omur sırtipinin çevresindeki sekiz kıkırdak yaydan oluşur. Bununla birlikte, yuvarlakağızlılar (Cyclostomata; sözgelimi, taşemen) ve Coelacanthus’da sırtipi erişkin halde de kalır. Kordalılar, sinir sistemleri sırt tarafında bulunan (Epineurina’ya bağlı olanlar) ve embriyo gelişmesinde oluşan blastoporlan erişkinin ağzını değil de anüsünü oluşturan (Deutrosto- mia ‘ya bağlı olanlar) sölomlu (beden boşluğu bulunan) çokhücreliler olarak tanımlanabilirler.
Kordalılarda ortak olan öbür özellikler arasında, ikiyanlı bakışım, bölütlere ayrılmış ortaderi, gömleklilerinle, omurgalılara yakın olan ve bir yere tutunarak yaşayan deniz hayvanları oldukları bilinir; Kambriyen’den Devonyen’e kadar yaşamışlardır. Gömlekliler altdalı ekliceler (Appendicularia), tulumlular (Ascidiaceae), basit tulumlular, bileşik tulumlular ve salpaları (Thaliacea) kapsar. Kafatassızlar altdalı batrağa (Amphioxus) indirgenmiştir. Gömlekliler ve kafatasızlar çoğu kez ilkelkordalılar (Pro- chordata) adıyla belirtilirler. Omurgalılar (Vertebrata) altdalı, kuşkusuz en önemlisidir. Kordalılarla kimi benzerlikler gösteren yarımkordalılar (Hemichordata) dalı, kordalıların yanında yer alır. Büyük bir bölümü dışında eşeylerin ayrı olması, bir kalbin, ve çift sayıda böbreklerin bulunması sayılabilir.
Kordalılar dalı birçok altdala ayrılır. Aralarından biri, yalnızca durumu çok tartışmalı olan fosil organizmaları içine alan Calcichordata ‘dır. Bunların sinir sistemlerindeki bazı özellikleriyle, omurgalılara yakın olan ve bir yere tutunarak yaşayan deniz hayvanları oldukları bilinir; Kambriyen’den Devonyen’e kadar yaşamışlardır. Gömlekliler altdalı ekliceler (Appendicularia), tulumlular (Ascidiaceae), basit tulumlular, bileşik tulumlular ve salpaları (Thaliacea) kapsar. Kafatasızlar altdalı batrağa (Amphioxus) indirgenmiştir. Gömlekliler ve kafatasızlar çoğu kez ilkelkordalılar (Prochordata) adıyla belirtilirler. Omurgalılar (Vertebrata) altdalı, kuşkusuz en önemlisidir. Kordalılarla kimi benzerlikler gösteren yarımkordalılar (Hemichordata) dalı, kordalıların yanında yer alır.
Son Yorumlar