Kitle iletişim özgürlüğünün sınırlılıkları hakkında bir değerlendirme yapınız.
İfade ve basın özgürlüğü, demokrasi ile ortaya çıkan bir kavramdır. Kitle iletişim özgürlüğü bütün iletişim kanallarından bilgi ve haberlere sınırlama olmaksızın erişebilme ve buralarda düşüncelerini ifade edebilme sınırlama olmamasıdır.
Ancak bu özgürlüğün sonsuz olduğu anlaşılmamalıdır. Bu sınırlılıklar ulusal yasalarla ve uluslararası anlaşmalarla yapılabilmektedir. Bu özgürlüğün en temek sınırlılığı başka insanların haklarını istismar etmemektir. Diğer sınırlamalar, toplumun güvenliği, kamu güvenliği, ülke bütünlüğü sağlanması, suçun önlenmesi, genel ahlakın korunması, genel sağlığın korunması, kamu yararıdır.
Başka insanların hak ve şereflerinin korunması, özel hayatlarına ilişkin bilgilerinin açığa vurulmasının önlenmesi, soruşturma ve yargılama süreçlerinin tarafsızlığının korunması amacıyla haber ve bilgiye erişimde veya bu bilgilerin yayınlamasında kimi kısıtlamalar yapılabilmektedir. Bu kurallara aykırı hareket edenler de demokratik bir toplumda gerekli bulunan ve hukukun öngördüğü formalitelere, şartlara, yasaklara ve yaptırımlara tabi tutulabilmektedir. Öyleyse ülkelerin ulusal güvenlikleri, bireylerin onurları ve mahrem hayatları, toplumun genel ahlak kuralları ve genel sağlık konuları söz konusu olduğunda iletişim özgürlüğü belirli sınırlar içinde tanımlanmaktadır.
Hiçbir ülkede sınırsız iletişim özgürlüğü olmadığı gibi Türkiye’de de yoktur. Ülkemizde de devletin güvenliği ve özel hayatın korunması gerekçeleriyle bazı sınırlamalar yapılmaktadır.
Son Yorumlar