Memelilerin etensizler (Aplacentalia ya da Metatheria) alt-alt sınıfını oluşturan takımı.
İki dölyataklılar olarak da adlandırılan keselilerin (Marsupialia) başlıca özelliği, dişilerde kısa bir gebelik döneminden (sözgelimi, keseli sıçanda [Opossum] 12 ya da 13 gün) sonra doğan yavruların birkaç farklı durum dışında gelişmelerini içinde tamamladıkları bir kesenin bulunmasıdır. Bu kese bazılarında (kangurularda olduğu gibi) gerçek bir cep görünümündedir, ama bir deri kıvrımına indirgenmiş de olabilir; genel olarak öne doğru açık olan kese bazen geriye doğru da açık olabüir. Özellikle Avustralya’ da yaşayan keseliler, Tasmanya, Yeni Gine, Celebes adaları ve Amerika’ da da bulunurlar.
İlkel Nitelikler
Boyları sıçanla iri bir köpek arasında değişen keseliler, görünümleri, yaşam, hareket ve beslenme biçimleriyle, kendi aralarında da büyük farklılık gösterirler. Birkaç değişik durum dışında, embriyoyu anaya bağlayan hiçbir eten yoktur: Etenin bulunmayışı nedeniyle iyi beslene memiş olarak c iünyaya gelen yavru, çok küçüktür (bazen erişkinin yüzde biri kadar); üyeleri az gelişmiştir, kulakları ve gözleri kapalıdır: Ananın tüyleri üstünde tükürükle sıvadığı bir yol boyunca sürünerek. memelere yönelir. Memeler kesenin içinde bulunur; yavru ağzıyla yakaladığı memeyi gelişmesini tamamlayıncaya kadar (yaklaşık 70 gün boyunca) bırakmaz.
İskeletlerinin bellibaşlı özelliği de kalça kemeri düzeyinde keseyi taşıyan iki kese kemiğinin bulunmasıdır. Bir başka niteleyici özellikleriyse üyelerinin boyutlarının büyük bir eşitsizlik göstermesidir (arka üyeler çok daha uzundur), bu da hayvana özgün bir yer değiştirme biçimi (sıçrayarak ilerleme) sağlar. Çok farklılaşmış olan dişlerin biçimleri, beslenme türlerine göre değişiklik gösterir. Sinir sistemi, ilkel özellikler şımar: Beyin yarım yuvarlarında, kıvrımlar yoktur; koku alma lopları çok gelişmiştir. Beyin kabuğunun evrim geçirmiş olan bölümü az büyümüştür. Beden sıcaklığı, eten- lilerinkinden (Eutheria ya da Placentalia [özmemeliler]) daha düşük ve daha az sabittir. Dişinin üreme organı, iki ayrı yumurta kanalı ve göden barsağını açıldığı bir dışkılık olan üreme yolu sinüsüne açılan iki dölyolun- dan oluşur (erkeğin kamışı da ikiye yarılmıştır).
İki Alttakım
Keseliler takımı, her iki çenelerinde köpekdişleri bulunan çoköndişliler ve yalmzca üstçenede köpekdişleri olan ikiöndişliler olmak üzere iki alttakımı kapsar
Çoköndişliler, özellikle Amerika’nın keselisıçangillerini (Didelphidae), Avustralya’nın keselisansargillerini (Dasyuridae), keselikurtgillerini (Thylacinidae), keseliköstebekgillerini (Notoryctidae) ve And dağlarının gerçek “yaşayan fosilleri” olan Coenolestidae’yi kapsar.
İkiöndişlilerin tümü Avustralya’da yaşar: Bunlar, kuskusgiller (Phalangeridae [kuskuslar ve keseli ayı]), vombatgiller (Phascolomyidae) ve kangurugillerdir (Macropodidae). Avustralya’daki keselilerin yaşam biçimleri gibi, görünümlerinin de çok değişik olması özellikle önemlidir. Bunlar dış dünyayla ilişkileri olmadan evrim geçirerek, bulundukları kıtada (Okyanusya) etenlilere benzer tipleri vermişlerdir: Böylece Avustralya’da keseli kurtlar, köstebekler, porsuklar, ucan sincaplar, vb. bulunur; bunlardan sevimli bir görünümü olan keseli ayı (koala) bir ayı yavrusunu andırır. Keseliler, Üst Tebeşir devrinden beri fosil olarak tanınırlar. Fosiller arasında Güney Amerika’da yaşamış olan, Üçüncü Zaman’a özgü etçil keseliler, özellikle köpekdişleri kılıç biçiminde olan Thylacosmilus ve Avustralya’da yaşamış olan, Pleyistosen’e özgü gergedan büyüklüğündeki (Dipro- todon cinsi) dev görünümlü türler sayılabilir. Anatomi ve fizyolojiye bağlı birçok özellik, metatheria’yı, eutheria ‘dan, birincilerin, İkincilerin ataları olarak kabul edilemeyecekleri biçimde ayırır. Bu iki altsınıfın aynı bir atadan ama değişik zamanlarda birbirine koşut olarak türedikleri sanılmaktadır.
Son Yorumlar