Katoliklik, İsa’nın, havarisi Aziz Petrus’a aktarmış olduğu yetkilerin kalıtçısı sayılan papayı dinsel başkan olarak kabul eden Hıristiyan mezhebi.
Ortodoks ve değişik Protestan mezhepleriyle birlikte günümüzde Hıristiyanlığın başlıca kiliselerinden birini oluşturan Katolik Kilisesi’ne yaklaşık 660 milyon Katolik bağlıdır. Yaklaşık bin yü boyunca Hıristiyanlık tarihi Katoliklik tarihiyle iç içeydi. Hıristiyan Kilisesi’ndeki ayrılık ilk olarak Xl.yy’ın ortalarına doğru başgösterdi.
İznik-İstanbul Konsüi (325) credo’ suyla (Hıristiyan Amentüsü) Kilise, “ kutsal, katolik (evrensel)” olarak kabul edüdi; bu inanış günümüzde Roma Katolik Kilisesi’yle birlikte birçok kilise tarafından benimsenmiştir.
Roma Katolik Kilisesi, iki büyük kopukluğun sonunda belirginleşti. Önce Roma ile birlikte “kudas ayininde şarapla ekmek yeme”yi kabul eden Kilise ile bunu reddeden Kilise (Ortodoks Kilisesi) birbirlerinden ayrıldı.
Tarihsel nedenler (Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılması, Doğu ile Batı’nın birbirinden kopması) dinsel yaşamdaki farklılıklardan olduğu kadar dogmatik ayrılıklardan da kaynaklanıyordu. Bir başka ayrılık da, Reform’un öne sürdüğü İncil’e”dönüş” ten çıktı. Çünkü Kilise’nin örgütlenmesindeki karşıt görüşler dogmalarla ilgili birçok tartışmayı da birlikte getirmişti.
Günümüzde Katolik Kilisesi belli bir düzene göre örgütlenmiştir. Ruhani topluluk ve çevreleri, piskoposluk çerçevesi içinde, emrindeki din adamlarının doğrudan sorumluluğunu taşıyan bir piskoposun yönetimindedirler.
Temel yapı, ruhani bir çevredir ve burada dinsel yaşamı denetleyen “papaz”dır. Katolik Kilisesi birbirini bütünleyen iki otorite tanır: Papa ve bütün piskoposları bir araya getiren piskoposlar meclisi. Kardinaller birliği tarafından seçilen papa, piskoposlarını seçer ve onaylar. Piskoposlar da kendilerine bağlı papazlar sınıfını seçerler. Yalnız bu yapıyı, maddi sorunlarla ilgili yönetim ve hükümet örgütüyle karıştırmamak gerekir. Katolik Kilisesi, Hristiyanların ortak inancından çıkan ve sürekli olarak papa ile konsiller tarafından temsil edilen bir iman birliği olarak da tanımlanabilir.
Son Yorumlar