Kartaca, Kuzey Afrika’da, günümüzdeki Tunus yakınlarında Fenikelilerin kurduğu Eskiçağ kenti.
Yıkılmadan önce Akdeniz’in en güçlü sitelerinden biri olan Kartaca’nm tarihi ancak Yunan, Roma ve Doğu kaynaklarından yararlanılarak aydınlatılabilir. Efsaneye göre İ.Ö. 814’te kral Pygmalion’un kızkardeşi Dido ya da Elissa önderliğinde Surlular tarafından kurulmuştur.
Fenike dilindeki adı Kart Hadaşt (Yeni Kent) olan Kartaca, Truva savaşlarının geçtiği döneme de tanıklık ederek ,Vergilius’un Aeneis adlı yapıtında Dido ile Truvalı kaçak Aeneas arasındaki gönül ilişkisine tarihsel bir temel oluşturdu. Kartacalılar çok eski çağlardan beri Akdeniz’e ve Okyanus’a egemen olan cesur Fenikeli denizcilerin denizlerdeki önderliğini sürdürdüler.
Kartacalılar, çağdaşları oldukları klasik dönem Yunanlılarına, çok uzaklara yaptıkları seferlerde üstün geldiler ve onlarla Batı ve Orta Akdeniz’in egemenliği konusunda çatıştılar. Gine körfezine kadar giden Kartacalı yüzbaşı Hannon, geçtiği yollar üstünde, gemilerinde taşıdığı Kartacalılardan oluşturduğu ticaret merkezleri kurarak kendinden izler bıraktı. Böylelikle Kartaca, bir kara imparatorluğu olmaktan çok denizlerde egemenlik kuran Fenikelilerin, giderek ıssızlaşan ticaret yollarını yeniden açmış oldu ve Batı Akdeniz’in ilk deniz sömürgesi merkezi hale geldi.
Denizdeyse, Kartacalılar Perslerin kovaladıkları İonia Yunanldarı olan Phokaialdarın yayılmasını durdurdular, Etrüsk denizcilerini kıyı korsanlığına zorladılar. Phokaiah Pytheas’ın, Kuzey denizlerine ve amber kıyılarına yaptığı deniz seferini sonuçlandırmasını engellediler. Roma’nın küçük bir kır kasabası olduğu sıralarda denizlere tartışmasız egemen olan Kartaca, ilk olarak karada bozguna uğradı. Sur’un isteği üstüne Med savaşlarında Perslerle ittifak kuran kent Himera’da Siracusalı Gelon’un süvarilerine yenik düştü (480). Bu, Kartaca’nın Sicdya’daki ilk başarısızlığı oldu. İki yüzyıl sonra, Romalıların başlattıkları yeni bir fetih girişimi ve Pön savaşları sonunda Kartaca yıkıldı (146). Böylesine büyük sitenin yıkılması İspanya-Kuzey Afrika kültürü için bir felaket oldu (bu ülkelerdeki kültür birliğini çok sonra ancak Müslümanlar sağlayabildiler). Daha sonra Sezar’ın buyruğuyla yeniden kundan Kartaca (Roma Kartacası) Roma İmparatorluğu’nun ilk Hıristiyanlaşan merkezlerinden biri oldu. V.yy’da Genserich önderliğindeki Vandalların yönetimine giren kent denizlerdeki önemini yeniden kazandı. Ama Bizanslı komutan Belisarios tarafından yeniden ele geçirddi (534). Artık iç bölgelerden yalıtılmış bir Bizans kalesinden başka bir şey olmayan Kartaca, VII. yy’ın sonunda Araplar tarafından tümüyle yıkıldı.
Son Yorumlar