Maddedeki taneciklere denk düşen karşıt taneciklere Karşıt Madde denir. Madde, nasıl negatif elektronlar, protonlar ve nötronlardan oluşuyorsa, karşıt madde de pozitif’elektronlar, karşıt protonlar ve karşıt nötronlardan oluşur. Doğada karşılaşılan her taneciğe, denk düştüğü tanecikle, aynı kütlede, aynı ortalama yaşamda, ama bir işaretle donatılmış bütün gerçek büyüklükler için karşıt bir işaretle (elektrik yükü ya da spin) ayrılan bir karşıt tanecik denk düşmelidir. Buna göre, proton elektriksel olarak pozitif, karşıt protonsa negatiftir; nötron ve karşıt nötronun yükleri olmasa da, spinleri birbirine karşıttır. İşaretli bir büyüklükle donanmamış foton gibi bir taneciğin karşıt taneciği tanecikle özdeştir. Tanecik ve karşıt tanecik karşüaştıklarmda birbirlerini yok ederler. Sözgelimi, bir elektron ile onun karşıt taneciği olan pozitonun karşılaşması, an bir elektromagnetik ışınım (kütlesi olmayan, ama enerji taşıyan ışm) üreterek maddenin ortadan kalkmasına neden olur. Bu maddenin yok olmasının tersine, bir tanecik karşıt tanecik çifti, kinetik enerjinin zararına, taneciklerin çarpışması sırasında yaratılabilir. 1955’ten sonra, Berkeley’de (A.B.D.), karşıt protonlar ve karşıt nötronlar elde edildi. Günümüzde bütün taneciklerin karşıt tanecikleri biliniyorsa da, söz konusu karşıt tanecikler yalnızca, laboratuvarda ve kozmik ışınlarda yapay olarak bulunmaktadırlar. Ayrıca, bu tanecikler boşlukta kararlı olsalar bile, Evrenimizin maddesi içindeki yaşam süreleri son derece kısadır. Sözgelimi, maddemizin temel bileşenlerinden olan negatif elektronla karşılaşan bir pozitonun kısa sürede yok olması için her türlü olasılık vardır.
Karşıt taneciklerin varlığı yadsınamasa bile, bazı fizikçiler bif karşıt maddenin varlığına karşı çıkarken, bazıları da karşıt gökadalar, hatta bir karşıt evrenin varolduğunu düşünmektedirler. Bu durumda sözgelimi, bir karşıt tanecikler gökadası, nasıl olur da bir tanecikler evreninde varolabilir? İsveçli gökfizikçi Alfven, bu gökadayla Evren arasında, tanecikleri geri iten yüksek enerjili bir ışınım kaynağının yer aldığı yansız bir alamn oluştuğunu göstermiştir. Dünya ve karşıt dünya böylelikle ayrılmışlardır. Bunların karşılaşmaları sonucu oluşacak düşsel bir felaket, çok yüksek enerjili sürekli bir odağa dönüşür. Kuvasar’ların enerji gücünü doğrulamak için de böyle bir süreçten yararlanılır. Ama, kuvasarlarm böyle bir gücü var mıdır? Evrenimizdeki nesnelerin oluşumunda, tanecik ve karşıt taneciklerin eşit sayıda oluştuklarını ve belli bir yerde, beklenmedik bir biçimde bir Evren bölgesinin bir madde dünyasına doğru evrim geçirdiğini, bir başka bölgenin de bir karşıt madde dünyasına doğru derlediğini kabul etmek mi gerekir? Ya da tanecikler ve karşıt tanecikler temelde bakışımsız mıdırlar ?
Ne olursa olsun, kesin bir şey vardır: Profesör Prokoşkin yönetimindeki S.S.C.B’li bdim adamları topluluğu 1970’te karşıt-helyum 3’ü elde etmeyi başarmış ve böylece karşıt tanecik fiziğinde bir adım daha atılmıştır.
Son Yorumlar