Bölgenin iklimini yüzey şekilleri ve Karadeniz belirlemektedir. Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden Karadeniz’e komşu olanı.
Yaklaşık 141000 km2’lik bir alana yayılan ve Türkiye’nin toplam yüzölçümünün % 18’ini kaplayan Karadeniz bölgesi, adını aldığı Karadeniz’in kıyısında doğu-batı doğrultusunda 1.000 km’yi aşan bir şerit biçiminde uzanır. Genişliği yer yer değişir; en fazla Orta Karadeniz bölümünde içeriye sokulur (200 km). Doğuda Gürcistan ile komşu olan bölge, güneyde Doğu Anadolu bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve batıda Marmara bölgesiyle komşudur.
Karadeniz Bölgesi Yüzey Şekilleri
İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinden sonra T ürkiye’nin üçüncü büyük bölgesi olan Karadeniz bölgesinde dağlar geniş yer tutar. Bölgedeki dağların tümüne, Kuzey Anadolu dağları denir. Birbirine paralel olarak uzanan dağ sıraları, aralarındaki çukur alanlarla birbirlerinden ayrılırlar. Karadeniz bölgesi üç bölüme ayrılır: Doğu Karadeniz bölümü; Orta Karadeniz bölümü; Batı Karadeniz bölümü.
Doğu Karadeniz bölümünde dağlar kıyıda ve iç sıralarda çok yüksektir. Kıyı dağlarına bütün olarak Doğu Karadeniz dağları denir. Bu dağlar çeşitli kesimlerde farklı adlar alırlar. Rize dağları, Trabzon dağları, Zigana dağlarında 3 000 m’nin üstünde doruklar bulunur (Kaçkar 3 932 m; Üç- doruk-Verçenik 3 709 m). Kıyı dağları iç sıralardan Çoruh vadisi ve Kelkit vadisiyle ayrılır. İç sıralara genel olarak Kelkit-Çoruh dağları adı verilir ve bunlar kuzeydoğuda Yalnızçam dağlarından başlar, İspir güneyindeki Mescit dağına doğru uzanırlar. Ordu’nun batısından başlayarak dağların yükseltisi azalır ve Orta Karadeniz bölümüne geçilir.
Geniş düzlüklerin de yer aldığı Orta Karadeniz bölümünde kıyı dağlarına Canik dağları adı verilir. Batı Karadeniz bölümündeyse dağlar yeniden yükseklik kazanır. Bu bölümde üç dağ sırası birbirinden iki alçak alanla ayrılır. Kıyı dağlarına İsfendiyar ya da Küre dağları denir. İkinci sıraysa Ilgaz-Bolu dağlarıdır. Bu iki sıradağın arasında Kızılırmak’ın kolu Gö- kırmak vadisi yer alır. Üçüncü dağ sırası Köroğlu dağlarından oluşur. Kı- zılırmak’m Devrez kolu bu dağları II- gaz-Bolu dağlarından ayırır. Genelde yüzey şekillerinin kıyıya paralel ve kütlesel özelliği, kıyının az girintili çıkıntılı olmasına yol açmıştır. Kıyı genellikle yüksektir; ancak ırmakların denize döküldüğü yerlerde kıyı ovaları görülür.
Karadeniz Bölgesi İklimi
Karadeniz bölgesinin iklimi, denize yakın olmasından ve kıyıya paralel dağ sıralarının varlığından etkilenir. Deniz mevsimlik ısı farklarının azalmasına ve nem artışına neden olur; dağ sıralarıysa sıcaklık ve yağış üstünde etkili olur. Dağların denize bakan yamaçlarıyla iç kesimlere bakan yamaçlar arasında bu bakımdan farklılık görülür. Bölge, Karadeniz kıyısı boyunca çok geniş bir alana yayıldığı için iklimde yerel değişiklikler görülmesi doğaldır. Batı Karadeniz bölümünde kışlar doğudan daha soğuk geçer; bunun nedeni Balkan yarımadası üstünden gelen soğuk baskınlarına karşı açık olmasıdır. Doğuda Kafkas dağlan, Doğu Karadeniz bölümüne soğuk baskınlarının girmesini önler.
İklimde asıl önemli farklar kıyılar ile iç kesim arasında görülür. Gerçekten de, deniz kıyısında mevsimlik sıcaklık farkları azalıp yağışlar artarken, iç kesimlerde yükseltinin artmasıyla kara iklimi ve dağ iklimi tipleri kendini duyurur.
Meteoroloji istasyonlarının kayıtlarına göre Karadeniz bölgeşinin kıyılarında en soğuk ay ocak ya da şubattır; bu ayların ortalama sıcaklığı 6-7 °C arasmda değişir ve batıdan doğuya doğru sıcaklık yükselir (Zonguldak’ta 6 °C; Samsun’da 6,9 °C; Trabzon’da 7,3 °C).En sıcak ay temmuz ya da ağustostur; bu ayların ortalaması da batıdan doğuya doğru artış gösterir (Zonguldak’ta 21,6 °C; Sinop’ta 22,8 *C; T’ra’bzon’da 23,1 *C). ‘Bu değerlerden, bölgede iklimin genel olarak ılık olduğu görülür. Kışın sıcaklık ortalamaları yüksektir ve yazın ısınan karalar geç soğuduğu için sonbaharda da hava uzun süre ılıklığını korur. Ama bu arada sıcaklıkta çok ani düşüşler ve yükselmeler görülebilir; kıyıda sıcaklık -10 °C’ın altına düşmezse de ona yakın değerlere ulaşır (Rize’de -7 °C; Samsun’da -9,8 °C). Sıcaklık bazen 35 °C’ın üstüne çıkar ve 40 °C’a ulaşır (Rize’de 37,9 °C; Trabzon’da 38,2 °C; Zonguldak’ta 40,5 °C). Bölgenin kıyı ile iç kesimleri arasında da sıcaklık değerleri bakımından büyük farklar görülür. İç kesimlerde en soğuk ayın ortalama sıcaklığı 0 °C’a, bazen de bunun altına düşer (Bolu’da 0,1°C; Çorum’da -0,4 °C; Kastamonu’da -1,1 °C). En sıcak ayın ortalamasıysa Bolu’da 19,7 °C, Kastamonu’da 20,2 °C, Çorum’da 21,3 °C’tır. İç kesimlerde sıcaklığın 40 °C’a ulaştığı, hatta aştığı görülür (Amasya’da 43,2 °C). Bazen de sıcaklık çok düşük değerlere kadar iner (Kastamonu’da -26,9 °C; Bolu’da -34 °C). Kıyı ile iç kesimler arasmda sıcaklık farkı, sıcaklığın 0 °C’ın altına düştüğü gün sayısına bakılarak da anlaşılabilir. Kıyıda bu sayı 20 günü bulmazken, iç kesimlerde 100 güne yaklaşır ve aşar (Giresun’da 10 gün; Merzifon’da 78 gün). Yıllık yağış tutan bakımından kıyıda yıllık ortalama yağış 700 mm’nin üstündedir (Samsun’da 735 mm; Trabzon’da 822 mm). Batıda ve doğuda bu değer yer yer 2-3 katma ulaşır (Zonguldak’ta 1 242 mm; Rize’de 2 357 mm); iç kesimlerdeyse genelde 500 mm’nin altındadır (Amasya’da 412 mm); bazı yerlerde de bu değerin üstüne çıkar \”ûolü ûa 534 mm) .’i ağışın mevsimlere bölünüşü az çok düzenlidir. Akdeniz yağış rejiminde görülen şiddetli yaz kuraklıkları Karadeniz bölgesinde yoktur. Kıyıda genellikle en çok yağış sonbaharda, en az yağışsa ilkbaharda düşer. İç kesimlerdeyse bu durumun tersine, en yağışlı mevsim ilkbahardır; en az yağışlı mevsimse çoğu yerde yazdır. Yağışlı günler sayısı kıyıda batıdan doğuya doğru artar (Sinop’ta 128 gün; Samsun’da 130 gün; Rize’de 170 gün). Yılın üçte birini bulan bu süreyle Karadeniz kıyıları Türkiye’nin en yağışlı yerlerdir. Yağışlı gün sayısı iç kesimlerdeyse batıda doğudan daha fazladır (Bolu’da 138 gün; Çorum’da 103 gün; Bayburt’ta 99 gün). Kıyıda kar, yılda çok az yağar; kıyı istasyonlarında bu değer 10 günü bulmaz (Zonguldak’ta 9 gün; Trabzon’da 4 gün); iç kesimlerdeyse yılda ortalama 20 günü bulur (Bolu’da 26 gün; Çorum’da 19 gün).
Son Yorumlar