Karadeniz Bölgesi Nüfusu
Ülkemizin öbür bölgelerinde olduğu gibi Karadeniz bölgesinde de bölge sınırlarıyla il sınırları birbirine uymaz. Karadeniz bölgesi bazı illerin tamamını içine alırken, bazı illerin bir bölümü komşu bölgelere, komşu bölgelere bağlı illerin bazı bölümleri de Karadeniz bölgesine girer. Bütünüyle bölge sınırları içinde kalan iller şunlardır; Artvin; Rize; Trabzon; Gümüşhane; Bayburt; Giresun; Ordu; Samsun; Amasya; Sinop; Kastamonu; Bolu; Bartın; Zonguldak. Tokat ilinin Artova, Yeşilyurt ve Sulusa- ray ilçeleri dışındaki çok büyük bir kesimi Karadeniz bölgesindedir. Bir bölümü İç Anadolu bölgesinde bulunan Çorum ilinin merkez, Osmancık, Mecitözü, Kargı, Ortaköy, Dodurga ve Lâçin ilçeleri Karadeniz bölgesinde kalır. Çankırı ilinin de merkez, Kızılırmak, Korgun, Yapraklı, Eldivan ve Şabanözü ilçeleri İç Anadolu bölgesinde, geriye kalan büyük bölümüyse Karadeniz bölgesinde kalır. Komşu bölgelerde bulunan illerden Erzurum ilinin Oltu, Olur, Tortum, Narman, Pazaryolu, Uzundere ve İspir ilçeleri, Erzincan ilinin Refahiye ilçesi, Sivas ilinin Suşehri, Akıncılar, Doğanşar, Gölova ve Koyulhisar ilçeleri, Yozgat ilinin Kadışehri ve Çekerek ilçeleri, Ankara ilinin Kızılcahamam, Çamlıdere ve Nallıhan ilçeleri, Eskişehir ilinin Sarıcakaya ve Mihal- gazi ilçeleri, Bilecik ilinin Söğüt, İnhisar, Yenipazar ve Gölpazarı ilçeleri, Sakarya ilinin Kocaali ve T araklı ilçeleri Karadeniz bölgesine girer. Bu sınırlar içinde 1990 nüfus sayımına göre Karadeniz bölgesinin nüfusu 8 375 000’dir.
Karadeniz Bölgesi Şehirleri ve Özellikleri
Bölgedeki yerleşmelerden 86’sımn nüfusu 10 000’in üstündedir. Bu 86 yerleşmeden 6’sının nüfusu 100.000’i geçer (Samsun, Trabzon, Çorum, Zonguldak, Karabük, Ordu); 10 yerleşme yerinin nüfusu 50 000-1000 arasındadır (Tokat, Turhal, Giresun, Bafra, Ereğli, Düzce, Bolu, Amasya, Rize, Kastamonu); bunları izleyen 15 yerleşme yerinin nüfusu 25 000- 50 000 arasındadır (Zile, Ünye, Merzifon, Fatsa, Çarşamba, Kozlu, Suluova, Niksar, Kilimli, Bayburt, Erbaa, Bartın, Gümüşhane, Sinop, Akçaabat). Nüfusları 10 000-25 000 arasmda olan yerleşmelerin sayısıysa 55’tir.
Kuruluş yerlerinin özelliklerine göre Karadeniz bölgesinin kentlerini, kıyıda kurulan kentler ve iç kesimlerde kurulan kentler olarak ikiye ayırabiliriz. Kıyı kentlerinin bir bölümü kuzeybatı rüzgârlarından korunmuş koyların bir köşesine yerleşmişlerdir (Samsun, Ordu, Ünye, Fatsa). Bazı kıyı kentleri de küçük yarımadalar üstünde kurulmuşlardır (Giresun, Sinop, Amasra). Kıyı kentlerinin bir başka grubu da kıyı taraçaları üstünde kurulmuş olanlardır. Buna en güzel örnekse Trabzon’dur. İç kesimlerde kurulan kentlerin bazıları da bir vadinin iki yamacına yerleşmişlerdir (Amasya, Tokat) ya da vadi yamacına sıkışmayıp bir vadi tabanında ve bahçeler içinde gevşek yapılı olarak yayılmışlardır (Gümüşhane); bazı kentler de bir vadinin daha çok tek bir yamacına kurulmuştur (Artvin gibi).
Samsun (1990’da 303.979 nüf.) Karadeniz bölgesinin en büyük kentidir ve bir yarım koyun kenarına kurulmuştur. Önce Amisos adıyla kurulduğu yerden zamanla doğuya doğru kayarak yerini değiştirmiş olan kentin ilk kurulduğu yer günümüzde Kara Samsun diye adlandırılır. Ami- sos’un doğusunda Selçuklular tarafından kurulmuş olan Samsun da 1869’da tümüyle yanınca, kent günümüzdeki modern biçimiyle kurulmuştur. Kentin kuruluş yerinin elverişli coğrafi koşullan vardır. Kalyon burnuyla şiddetli kuzeybatı rüzgârlarına karşı az çok korunur. Kent aynı zamanda kıyı dağlarının yüksekliklerini en fazla kaybettikleri yerdedir; böylece İlkçağ’dan beri iç kesimlerle bağlantısı kolay olmuştur. Bu elverişli konumu Samsun’u bölgenin birinci kenti durumuna getirmiştir. Bölgenin ikinci büyük kenti Trabzon’dur (143 941 nüf.). Kentin ilk kurulduğu yer doğudan Tabakhane deresi, batıdan da İmaret deresiyle kesilmiş üstü düz bir masa görünümündedir. İlkçağ’da bir Miletos kolonisi olarak kurulurken, bulunduğu yerdeki yüzey şekillerinden ötürü “Trapezos” (masa gibi düz) diye adlandırılmıştır. Sırasıyla Pers, Roma ve Bizans egemenliklerinden sonra, Haçlı seferlerine katılan Latinlerin eline geçmiş ve 250 yıl süreyle Trabzon İmparatorluğu’nun başkenti olmuş, Osmanlı topraklarına 1461’de Fatih Sultan Mehmet tarafından katılmıştır. Birinci Dünya savaşında iki yıl Rus işgalinde kalan kentin nüfusu 1927’de 25 000 iken daha sonra hızla artmıştır.
Bölgenin üçüncü büyük kentiyse Çorum’dur (116 810 nüf.); kentin eski kesimi eski mahalleler ve dar yollardan oluşurken, yeni kesimi yeni yapılarla donatılarak modern bir görünüm kazanmıştır. İlk kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen kentin adının eski Türk oymaklarından türediği söylenir. Cumhuriyet döneminde gelişerek nüfusu artmıştır. Karadeniz bölgesinin dördüncü büyük kenti Zonguldak (116 725 nüf.), Batı Karadeniz bölümünün en büyük kentidir. Kuruluşu geçen yüzyıla uzanan bu yeni kent, gelişmesini, bulunduğu yerdeki kömür madeninin varlığına borçludur. Gerçekten de, kömürün ortaya çıkarılmasıyla kentin bulunduğu yer önem kazanmış, kömür havzasına yabancı şirketler el atınca kömür ocakları açılmış ve bir liman yapılmıştır. Böylece Zonguldak bir kömür dışsatım limanı haline gelmiş ve üstü kamışlarla örtülü birkaç kulübeden oluşan kent, kısa zamanda büyüyüp, nüfusu hızla artmıştır.
Bölgenin beşinci büyük kenti, bir ilçe merkezi olmasına karşın nüfusu 105.373 olan Karabük’tür. Kent, gelişmesini 1939’da burada kurulmuş olan Türkiye’nin ilk demir-çelik fabrikasına borçludur. O tarihten önce 16 evli bir köyken, fabrikanın kurulmasından sonra hızla gelişerek büyümüş, bir yandan işçi evleri kurulurken, bir yandan da modern yapılarla dolmuş, bu arada nüfusu da yükselmiştir. Bölgenin altıncı büyük kenti (102 107 nüf.) olan Ordu’ysa Orta Karadeniz kıyılarının Samsun’dan sonra gelen en önemli kentidir. Kuruluşu geçen yüzyıla uzanan kent, ilk olarak içeride bir köy olan Bayramlı’nın iskele yeri olarak kurulmuş, yerinin bir kentin gelişmesine elverişli olması nedeniyle de hızla gelişerek büyümüştür.
Son Yorumlar