Karadeniz Bölgesi Ekonomik Faaliyetleri Nelerdir?

Karadeniz Bölgesi Ekonomik Faaliyetleri Nelerdir? Karadeniz Bölgesi dağlık bir yapısı olduğunu ve kıyı kesimlerinde Karadeniz ikliminin görüldüğünü daha önce ki konumuzda yazmıştık. Karadeniz Bölgesi’nin dağlık yapısı ve her mevsim bol yağış alan niteliği, tarım ürünlerinin çeşitliliğini olumsuz etkilemektedir. Bölgede bol neme ihtiyaç duyan tarım ürünleri yetiştirilir.

Fındık

Yaz kuraklıkları verimini düşürür. Bu nedenle Karadeniz Bölgesi’nde yetişmeyi tercih eder. Fındığı çerez ve fındık yağı olarak tüketilir.

Karadeniz Bölgesi’nde yetişen diğer ürünlerden çay da yağış seven bir bitkidir. Çay sadece bu bölgede yetişir. Keten ve kenevir de nemli iklimi sever en çok bu bölgede yetişir.

Bafra ve Çarşamba ovaları Karadeniz Bölgesi’nde tarım ürünlerinin en çok yetiştirildiği ovalardandır. Bafra ovası pirinci ile ünlüdür.

Karadeniz insanın geçim kaynaklarından biri de balıkçılıktır. Yurdumuzun balık ihtiyacını büyük oranda Karadeniz Bölgesi karşılar. En çok hamsi avlanır. Bölgede balık üretimine bağlı olarak balık yağı, balık konservesi gibi çeşitli fabrikalar kurulmuştur.

Karadeniz Bölgesi’nde balıkçılığın yanı sıra arıcılık da gelişmiştir. Bölge, Anzer balı ile ünlüdür. Ayrıca yüksek kesimlerde büyükbaş hayvancılık, iç kesimlerde kıl keçisi ve Bolu’da kümes hayvancılığı yapılır.

Karadeniz Bölgesi’nin yüzey şekilleri ulaşımı olumsuz etkiler. Samsun ve Zonguldak’a demir yolu ile de ulaşılabilir. Trabzon ve Samsun limanları önemli ticaret limanlarımızdır.

Karadeniz Bölgesi Turizm Faaliyetleri

Karadeniz Bölgesi turizm faaliyetleri açısından da ekonomiye katkı sağlar. Bölgenin doğal güzellikleri, tarihi eserleri yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Endemik bitki türlerini görmek için bölgeye pek çok turist gelmektedir. Bolu, Aladağlar ve Ilgaz Dağındaki kış sporları merkezleri, Çoruh nehrinde yapılan rafting ve yaylalarımızla ekonomimize katkı sağlamaktadır. Trabzon’daki Sümela Manastırı ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Zonguldak’ta çıkarılan taş kömürü ülkemizin kömür ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılar. Taş kömürü tozu ile çalışan Çatalağzı Termik Santrali’nden elektrik elde edilir. Murgul, bakır yatakları ile ünlüdür. Samsun Bakır Fabrikası’nda Murgul’dan çıkarılan bakır işlenir.

Karadeniz Bölgesi ormanları ile ünlüdür. Yurdumuzda en çok orman hangi bölgemizdedir? Sorusunun cevabı tabiki Karadeniz bölgesidir. Bu sebeple bölgede çaycılık, balıkçılık, fındıkçılık, madencilik mesleklerinin yanı sıra ormancılık mesleği ve orman sanayisi de gelişmiştir. Bölgede kurulan kağıt, kereste, tomruk ve parke fabrikaları bölgenin hemde Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.