XX. yy’a kadar Kanada ekonomisinin temelini tarım oluşturuyordu. Günümüzde Kanada Ekonomisi ise halkın ancak % 7’si tarım kesiminde çalışır, ama makineleşme sayesinde, tarım alanındaki üretimin artış hızı kesilmemiştir ve tarım iktisatta hâlâ önemli bir yer tutar. Bu üretimin % 90’ı iç kesimlerdeki ovalardan, Büyük Göller yöresinden ve Saint Lawrence dolaylarından sağlanır. Batıda yaygın buğday tarımı yapılır, çok geniş ve ileri düzeyde makineleştirilmiş çiftliklerde sığır yetiştirüir. Buna karşılık, Saint Lawrence vadisi ve Büyük Göller yöresi yoğun ve çeşitli tarımda uzmanlaşmıştır; burada süt sanayisi başta gelir, bunu tütün, üzüm, patates, meyve ve sebze tamamlar. Prens Edward adası ve Atlas Okyanusu eyaletleri, patates yetiştiriciliğiyle ünlüdür. İngiliz Kolombiyası vadilerinde meyve ve sebze yetiştirilir. Günümüzde Kanadalıların büyük çoğunluğu sanayi kesiminde çalışır. Tıpkı A.B.D. gibi, Kanada da çok ileri düzeyde teknolojilerden yararlanan bir sanayi gücüdür. Bu sanayi büyük kentlerde, özellikle de Saint Lawren- ce iktisadi ekseninde toplanmıştır: Hamilton-Toronto-Montreal-Quebec. Kanada sanayisinin ürünleri çok çeşitlidir; en önemlileri gazete kâğıdı, işlenmiş metaller, çelik, petrol ve yan ürünleri, besin maddeleri, makine, otomobil, elektrikli gereçler, elektronik donanımdır.
Ülkede 1974’ten bu yana, petrol arama ve çıkarımına (ham petrol, doğal gaz), propan, pentan ve bütan üretimine hız verilmiştir; bu arada, enerji bunalımım belli bir ölçüde karşılamak için Kanada, metanol üretmeye (odundan ve doğal gazdan) başlamıştır; bu ürün karayolu taşımacılığında çok düşük bir fiyatla ülke gereksiniminin %25’ini sağlayabilecek güçtedir. Kanada, doğal kaynakları en zengin ülkelerdendir. Bu durum ülkenin tüm illerinde görülür. Ülke yüzölçümünün aşağı yukarı yarısı ormanlarla kaplıdır. Quebec’ten en çok kâğıt hamuru elde edilir: Dünya gazete kâğıdı üretiminin % 50’si Kanada’dan sağlanır. Ülkede elde edilen kerestenin çoğu İngiliz Kolombiyası’nda üretilir: En tanınmış ağaç türü Douglas çamıdır. Ülke topraklarının yalnızca % 7’si ekilebilir. Başlıca tarım bölgeleri, İngiliz Kolombiyası’nda Okanagan ve Peace ırmağı vadileri, orta ovaların geniş bozkırları, Saint Lavvrence’in alçak toprakları, Prens Edvvard adası tepeleri ve Fundy körfezi kıyılarıdır. Kanada kalkanı maden bakımından çok zengindir: Bakır; demir; altın; çinko; kurşun; gümüş; kobalt; titanyum; uranyum. Apalaşlar bölgesinden amyant ve kömür çıkarılır. Orta ovalarda, petrol ve doğal gaz bulunur. Nikel, amyant ve platin üretiminde Kanada dünya birincisidir; uranyumda ikinci, alüminyum, altın, kobalt ve çinkoda üçüncü gelir. Çok sayıda akarsu, tükenmez bir elektrik enerjisi kaynağıdır (Kanada, hidroelektrik enerji üretimi açısından da dünya birincisidir). Ülkedeki elektriğin % 90’ı bunlardan sağlanır. En önemli barajlar Saint-Lawrence, Niagara, Manicouagan, Hamilton, Saint-Maurice, Kootenay, Columbia ve Kitimat ırmakları üstünde kurulmuştur.
Hem batıda, hem doğuda, Kanada dünyanın en bereketli balıkçılık bölgelerine yakındır. Newfoundland sığlıklarında morina, ringa, uskumru, Atlas Okyanusu’nda som (ya da somon) balığı, ıstakoz, vb. avlamr. İngiliz Kolombiyası kıyılan boyunca ünlü Büyük Okyanus som balığı, çeşitli kabuklu deniz hayvanları yakalanır. Tatlı sularda en çok alabalık ve tumabalığı tutulur. Avcılık da hâlâ etkinliğini korumaktadır; kürk ticaretinin Kanada’nın tarihine yön verdiği bir gerçektir. Çok sayıda Kızılderili ve Eskimo, geçimini hâlâ bu yoldan sağlar. Kanada günümüzde gene dünyanın başta gelen vizon, kastor, kakum (hermin) ve tilki kürkü üreticisidir.
Topraklarının çok geniş, ikliminin çok sert olması nedeniyle, Kanada yol ve ulaşım ağını çok etkin duruma getirmek zorunda kalmıştır. Demiryollarının uzunluğu 95 000 (1992) km’ye yaklaşır; ülkede dolaşan malların % 50’si demiryoluyla taşınır. Karayolu ağı da oldukça önemlidir: 850 000 (1992) km’lik yol ağının içine, bir okyanustan öbürüne varan Transkanada da girer. Ülkede uçağın önemi ve işlevi giderek artmaktadır. Montreal uçakla Toronto’dan 1 saat, Vancouver’den 3 saat uzaktadır. Kanada deniz filosunun 30 000 gemisi dünyanın geri kalan kesimiyle ülkenin en büyük limanları arasında bağlantıyı sağlar: Bunlar Montreal, Vancouver, Septiles (Seven Islands), Halifax’tır.
Son Yorumlar