Kan Basıncı (Tansiyon)

Günlük yaşantımızda bazen belli bir yaşın üzerindeki insanların tansiyondan şikayetçi olduklarını duymuşuzdur.Buna rağmen tansiyonla ilgili pek fazla bilgimiz yoktur.Kalpten atardamarlara pompalanan kanın bu damarlara yaptığı basınca tansiyon ya da kan basıncı denir.

Kan basıncını kalp atışının gücü,dolaşım sistemindeki kan miktarı ve damarların kasılma gevşeme durumu belirler.Vücuttaki kan hacminin artışı ve kan damarlarını büzülmesi kan basıncını (tansiyonu) arttırır.

Kalbin karıncıklarının kasılması ile kan pompalandığından atardamarlardaki kan basıncı artar.Bu büyük tansiyon olarak adlandırılır.Kalbin gevşeme sırasında ise atardamarlardaki basınç düşer.Bu da küçük tansiyon olarak adlandırılır.

İnsanda kan basıncı, kolun yaklaşık kalp hizasında  olan direğin üst kısmına takılarak ölçülür.Sağlıklı,yetişkin bir insanda büyük tansiyon yaklaşık olarak 120mm-Hg, küçük tansiyon ise yaklaşık 80mm-Hg kadardır.

Kan basıncı kalp ile ayak tabanı arasındaki yükseklik farkından yararlanılarak ölçülür.Kalbin ayak tabanına olan ortalama uzaklığı(h) 1,40m, kanın yoğunluğu(dkan) 1060 kg ⁄ m ,  yer çekimi ivmesi(g)   10m ⁄s olarak kabul edilerek  kan basıncı P=h.d.g bağıntısından hesaplanabilir.

   P=h.dkan .g

       P=1,4.1060.10

       P=1,48.10pa

       P=113 mm-Hg

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.