Atom numarası Z = 20, atom ağırlığı M = 40,08, simgesi Ca olan element. Toprak alkaliler arasmda yer alan kalsiyum 1808’de Davy tarafından, ardından da daha çok miktarda Mois- san tarafından arı olarak elde edildi.
Yerkabuğunda çok bol bulunan kalsiyum, litosferin % 3,4’ünü oluşturur. Karbonat halinde kalsit (ya da İzlanda spatı), aragonit ve dolomide; sülfat halinde anhidrit (CaSCh} ve alçı- taşmda (CaSO„ . 2H,0); flüorür (CaF2) halinde flüorinde bulunur. Apatit, flüorürlü trikalsiyum fosfatlar içerir. Kalsiyum, ayrıca, omurgalıların iskeletlerinin, yumurta kabuklarının ve omurgasızlardaki çeşitli katı maddelerin bileşimine de girer.
Kalsiyum Özellikleri ve Bileşikleri
Kalsiyum 838°C’ta ergiyen ve 1 440°C’ta kaynayan beyaz, yumuşak, havada kararan, hafif (1,55 yoğunluğunda) bir metaldir. Bu metali hazırlamak için, hem ergimiş bir klorür ve fluorür karışımının elektrolizini yapma, hem de 1 200°C’ta, havasız ortamda kireci alüminyum aracılığıyla indirgeme yollarından yararlanılabilir. Bu işlemlerin sonunda % 99 arı bir ürün elde edilir. Bütün toprak alkaliler gibi kalsiyum da elektropozitiftir ve çift değerliklidir. Son derece indirgen olup, oksijende yanarak sönmemiş l^ireç, yani kalsiyum oksit (CaO) verir.
Bu oksit, iyonik bir yapıdadır; özellikle, kireç fırınlarında karbonatların ki- reçleştirilmesiyle elde edilir: CaCOj^CCh + CaO.3,4 yoğunluklu, beyaz bir katıdır, 2 570°C’ta ergir ve
2 850°C’ta kaynar, dolayısıyla çok kararlı ve sıcaklığa dayanıklıdır. Bu nedenle, fırınların ve Thomas değiştirgeçlerinin (fosforlu dökme demirlerin işlenmesi için) iç kaplamalarında kullanılır. Kalsiyum oksit, elektrikli fırında karbon tarafından indirgenebilir; bu işlem, asetilen ve kalsiyum siyana- mit (gübre) kaynağı olan kalsiyum karbür üretiminin ilkesidir.
Su, sönmemiş kireçle şiddetle tepkir; sönmemiş kireç, sönmüş kireç vermek için çatlar ve kabarır. Bazen, suyun bir bölümünün buharlaştığı gözlenir; bu nedenle, kalsiyum oksit, arada bir, su çekici olarak kullanılır. Bu biçimde elde edilen kalsiyum hidroksit, suda az çözünen (yaklaşık 2 gr/1) bir maddedir; kireç suyu adı verilen bu çözelti, özellikle, suda çözünmeyen kalsiyum karbonat vermek için karbon dioksitle tepkir; böylelikle, karbon dioksit gazınuı varlığı ya da oluşumu ortaya çıkarılabilir. Kumla karıştırıldığında kireç, hava alan ve yapılarda kullanılan bir harç oluşturur. Bu hidroksit, sanayide, özellikle kireç sütü olarak (hidroksitin sudaki asıltısı), baz görevi yapan güçlü, ucuz bir çiftbazdır. Asitli toprakların verimi, kireçleme aracılığıyla artırılır (pH yükselmesi). Ayrıca, güçlü bir mikrop- kırıcıdır: Ahırların, kümeslerin mikroptan arındırılmasında, meyve ağaçlarındaki bazı asalakların giderilmesinde ve bakır sülfatla karıştırılmış olarak bağların sülfatlanmasmda kullanılır. Şeker ve asitli gazlan soğuran stearik mum sanayisinde çok sık kullandır. Kalsiyum, halojenlerle bileşir. Azotla, nitrür (Ca3N2) verir. Sıcakta, hem azotu, hem de oksijeni bağlar; böylece, havadaki soy gazlar yalıtıla- bilirler. Oksijenli büeşikleri kolayca indirger; bu nedenle, suya atılan bir kalsiyum parçası, hidrojen açığa çıkararak ve kalsiyum hidroksit oluşturarak şiddetle tepkir. Krom oksit (Cr203) gibi çok güç indirgenen bazı metal oksitleri indirger. Karbonat (Ca C03) doğada, az çok arı halde bol miktarda bulunur.
Damıtılmış suda çözünmez ama, içinde karbon dioksit gazı çözünmüş olan suda, çözünen kalsiyum hidrojenkar- bonat haline geçer: CaC03 (katı) + C02+H?0% Ca2” (sulu) + 2HC03. Kalsiyum sülfat (CaSOJ, alçıtaşı halinde bulunur; deniz suyunda çözünmüş durumdadır. Alçı yapımında kullandır.
Trikalsiyum fosfat Ca 3 (PO„ }2, Kuzey Afrika’da ve A.B.D’nde tarım alanında kullanılmak (gübre) üzere işletilen doğal bir üründür. Suda çözünmediği için, süperfosfat oluşturmak amacıyla sülfürik asitle karıştırılarak çözünür hale geçmesi sağlamr.
Klorür (CaCl2) suda aşırı derecede çözünür ve nem çekicidir; Solvay sodasının üretiminde bir yan üründür. Sülfürünün (CaS) fosforışıl özellikleri vardır. Sülfatın karbonla kireçleştirilme- sinden elde edilir. Leblanc sodasının hazırlanmasında bir yan üründür. Kalsiyum, organizmalara besinler aracılığıyla, özellikle de süt ürünleriyle taşrnır. Sindirim borusu tarafından soğurulması, D vitamini sayesinde kolaylaşır. İnsamn gereksinimi günde gr’dır; bu, çocuklarda ve hamile kadınlarda daha da artar. Kalsiyum, organizmanın bütün dokularında, ama özellikle % 99’unu oluşturduğu kemikli dokularda bulunur (fosforla, trikalsiyum fosfat biçiminde birleşmiş olarak).
Son Yorumlar