Kaliforniya’da çiçek yetiştiriciliğine ayrılmış bir alan.
A.B.D’nin batı kesiminde, Büyük Okyanus kıyısında yer alan eyalet. Ülkenin geri kalan bölgelerinden Kayalık Dağlar’ın oluşturduğu yarı çöl- sü ve dağlık setle ayrılan Kaliforniya, yüzölçümü bakımından Alaska ve Texas’tan sonra A.B.D’nin üçüncü (411 000 km2), nüfus bakımından birinci (29 830 000 nüf.; 1992) eyaletidir.
Kaliforniya Coğrafi Özellikleri
Kaliforniya’da yüzey şekilleri, Sacra- mento’yla San Joaquin ırmaklarının birbirlerine doğru aktığı, kuzeybatı- güneydoğu doğrultusundaki bir vadiyle ayrılan, birbirine koşut iki dağ sırasından oluşur. Kıyı boyunca uzanan, Üçüncü Zaman’dan kalma Coast Range sıradağları (ya da Kıyı sıradağlar), yalnızca San Francisco körfeziyle kesilen dik sarp yamaçlarla Büyük Okyanus’a egemendir; hareketi tam olarak sona ermediğinden, bazen çok şiddetli sarsıntılar olur; kentin büyük bir bölümünün yıkıldığı 1906 depremi de bunlardan biridir. Doğuda hem İkinci Zaman’dan başlayarak kıvrılmaya uğrayan, hem de kırıklarla kesilen Sierra Nevada, A.B.D’nin en yüksek noktası olan Whitney dağında 4 420 m yükseltiye ulaşır ve en alçak noktası deniz düzeyinden 85 m aşağıda olan Ölüm Vadisi’yle (Death Valley) çarpıcı bir karşıtlık oluşturur.
Güney kesiminde şiddetli bir aşınmaya uğrayan sıradağlarda, 1848’de “altına hücum”a yol açan, bileşiminde altın bulunan kuvars damarları vardır. Büyük Vadi (Great Valley), iki sıradağ arasında yaklaşık 600 km boyunca uzanır; sulama yöntemleri sayesinde bölgenin kendine özgü bozkır tipi bitki örtüsünün yerini meyve ve sebze yetiştirilen alanlar almıştır. İklim, enleme göre değişiklik gösterir, San Francisco’nun kuzeyinde okyanus iklimi egemendir: Kışlar ılık, yazlar serin geçer; buna karşılık güneyde Akdeniz iklimi görülür. Kıyıdaki sıradağlarla korunan Büyük Vadi’de, sulama sayesinde kuraklığın önüne geçilmiştir. Sierra Nevada’mn ötesinde kıtanın en kızgın çölleri uzanır: Ölüm Vadisi; Mojave çölü.
Kaliforniya Tarihi
Kaliforniya’mn kuruluş yılları, efsanelere dayamr. Adım 1542’de İspanyol Cabrilho tarafından keşfedilmeden önce, 1510’da İspanyol yazarı Garcia Ordonez de Montalvo’nun yarattığı düşsel bir adadan almıştır; önce İspanya, daha sonra da Meksika’nın egemenliğine giren Kaliforniya 1850’de A.B.D. tarafından ele geçirildi. Kaliforniya’nın İspanyollar tarafından sömürgeleştirilmesi, gerçekte XVIII. yy’ın ikinci yarısında Fransis- ken misyonerler sayesinde oldu; bölgenin tarım bakımından değerlendirilmesinin yam sıra, özellikle güneydeki yer adlarında görüldüğü gibi, birliğin gerçekleştirilmesinde de misyonerlerin payı vardır. Ama yöreye, gerçek anlamda yerleşme ancak 1848’de başladı: Altın yataklarının bulunmasıyla buralara yığınlar halinde gelen Amerikalı, Avrupah, hatta As- yalı serüvenci ve yoksul insanlar bu yeni “Altın ülkesi”ne (Eldorado) üşüştüler; 1850’de 93 000 olan bölge nüfusu, 1860’ta 380 000’e ulaştı ve eyaletin iktisadi kalkınması hemen hemen yüzyıl sonuna kadar desteklenmiş oldu.
Kaliforniya Ekonomisi
Los Angeles’ten bir görünüş.
Kaliforniya’nın zenginliği günümüzde de büyük çapta tarıma dayalıdır. Çok sayıda su kanalının bulunduğu ve ortalama 160 ha’lık işletmelerin yer aldığı Büyük Vadi’de yoğunlaşan tarım alanında meyve ve sebzenin yanı sıra, çeşitlilik sağlamak amacıyla buğday, şekerpancarı, pirinç ve yonca da üretilir; ayrıca bağlara ve turunçgillere ayrılmış alanlar da önemli yer kaplar. Mevsimlik işçiler tarafından toplanan ürünler ya yerel konserve fabrikalarına ya da A.B.D’nin doğu kesimlerindeki pazarlarına ve uluslararası piyasaya gönderilir.
Daha yakın zamanlarda görülen sanayi gelişmesi, önemli enerji kaynaklarının varlığından yararlandı: Petrol ve doğal gaz, ayrıca gerek doğal gazla çalışan termik santrallardan, gerekse sulama barajlarına bağlı olarak çalışan hidrolik santrallardan sağlanan elektrik, Los Angeles bölgesinde yoğunlaşan petrol rafinerileri, kimya sanayisinde yapay kauçuk ve plastik madde üretimi gibi yeni dalların gelişmesine yardımcı oldu.
YENİ SANAYİ DALLARI. En ilgi çekici gelişme, metalürji dallarında gerçekleşti: Savaş sırasında geliştirilen uçak yapım sanayisi, doğal olarak füze yapımı yolunun açıldığı, Los Angeles ve San Diego’da başlıca etkinlik alam haline geldi; demir-çelik sanayisi Fontana’da, elektronik sanayisi de San Fernando’da kuruldu. 1911 ’den başlayarak sinema sanayisi Hollywood’a yerleşti.
Son Yorumlar