Karadeniz’den Hazar Denizi’ne uzanan, Avrupa ile Anadolu arasında sınır oluşturan sıradağlar.
1 500 km uzunluğunda, en geniş yeri 180 km olan Kafkas dağlarının toplam yüzölçümü 440 000 km2’dir.
Alp sistemi jeosenklinal kuşağına bağlı Kafkas dağlan ikiye ayrılır: Yirmi kadar granitli ve şistli sivri tepenin (Elbruz, 5 633 m; Kazbek, 5 047 m) yer aldığı Büyük Kafkas dağları ve Küçük Kafkas dağları. Şuram dağ sırasıyla birbirine bağlanan Büyük ve Küçük Kafkas dağları volkanik bir yaylayla güneye uzanır. Suram’ın batısı Kolk-his çöküntüsüyle. Büyük Kafkas dağlarının kuzeybatısı Kuban ovasıyla, kuzeydoğusuysa yarı çölümsü Hazar çöküntüsüyle çevrilidir. Gürcistan askeri yolu (Haç boğazıyla Orconikidze’den Tbilisi’ye 207 km) üç Kafkas bölgesini birbirine bağlar.
Kafkas dağlarının büyük bir bölümü yönetim bakımından Rus Federal Sovyet Sosyalist Cumhuriyetine (Krasnodar ve Stavropol bölgeleri; Dağıstan, Kabarda-Balkar. Kuzey Osetya ve Çeçen-İnguş Özerk Cumhuriyetleri, Adige ve Karaçay-Çerkes Özerk bölgeleri) bağlıdır. Federe üç cumhuriyet (Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan) Kafkaslar’ın güneyinde bulunan bölgede yer alırlar.
Coğrafya
Kafkas dağlan son derece çeşitlilik gösteren manzaralarıyla dikkati çekerler: Kolkhis’te zengin bitki örtüsü; Dombay’da buzullar; ladin ağaçlarıyla kaplı doruklarla çevrüi Ritsa gibi dağ gölleri; çıplak ve sarp kayalıklı Gökçegöl; görkemli Daryal boğazı; kayalık yamaçlarda kurulu Svanetiya köylerindeki gözetleme kuleleri; Karadeniz’de modern plajlar.
Ilıman ve astropikal iklimler sınırında yer alan Kafkas dağları kuzey rüzgârlarıyla batıdan gelen yağışları keser.
Karlarla ve 1 965 km2’lik buzullarla beslenen akarsular üç ayrı denize dökülür: Kuban (941 km) Azak denizine; Rioni, Kodori ve İngul, Karadeniz’e; Kura (1 515 km; başlıca kollan: Arag- vi ve Araş), Kuma (600 km) ve Terek (600 km) Hazar Denizi’ne.
Kafkas dağlarındaki toprak ve iklim çeşitliliği çok yönlü bir tarıma olanak sağlar: Kuban’da (S.S.C.B’nin tahıl ambarlarından biri) buğday; Kolkhis’ te turunçgiller, çay ve tütün; Kaheti- ya’da bağlar; Azerbaycan’da pamuk. Ormanlar boldur (gürgen, meşe, çam, ladin). Ulaşıma pek elverişli olmayan akarsular, önemli elektrik enerjisi kaynağıdır. Maden ve petrol yatakları zengindir: Apşeron (Bakû) yarımadasında. Grozni’de ve Dağıstan’da petrol ve doğal gaz; Çiatura’da manganez; Narzan, Borjomi ve Cermuk’ ta madensuları; taşkömürü; kayatuzu; mermer; vb.
Tarih
Avrupa ile Asya arasında bir geçiş noktası olan Kafkas dağlan değişik tarihlerde Keyhüsrev,Büyük İskender, Lucullus. Pompeius, Timur tarafından fethedildi, İskitler. Gotlar, Hazarlar, Persler, Hunlar, Avarlar, Araplar, Selçuklular, Moğollar ve OsmanlIların egemenliğine girdi, dağ halkları arasında bitip tükenmez savaşlara sahne oldu. Rusların buraları ellerine geçirmeleri, XVIII. yy. sonunda başladı ve Gürcistan’ı (1801-1804), Azerbaycan’ı (1804-1813). Abhazya’yı (1812), Osetya’yı (1818). Dağıstan’ı (1821) ve Ermenistan’ı (1828) topraklarına katmalarıyla son buldu. 1828’de Dağıstan ve Çeçenistan’m Müslüman halkları ayaklandılar. Şeyh Şamil cihat açtı: Rus ordusu bu savaşa ancak 1859’da bir son verebildi.
Çeşitli Halk Toplulukları
Bölgede üç öbeğe ayrılmış 19 halk topluluğu yaşar: Özellikle Gürcüleri, Avarları. Abazalan, Adigeleri, Ka- bardaları ve Lezgileri içeren İber- Kafkas öbeği; Ermenileri, Osetleri, Tatları ve Kürtleri bir araya toplayan Hint-Avrupa öbeği: AzerbaycanlIların, Kumıkların, Nogaylann. Balkar- larm, vb’nin bağlı olduğu Ural-Altay öbeği. Ayrıca Rusların, UkraynalIların, Yahudilerin (daha çok Gürcistan’ da), Rumların, vb. sayısı da oldukça kalabalıktır. İki din yaygındır: Kendi başına buyruk iki Kilise’ye (Gürcistan ve Ermenistan) sahip olan Doğu Hıristiyanlığı ve Dağıstan ile Azerbaycan halkları arasında yaygın olan Müslümanlık (Sünni ve Şii mezhepleri).
Son Yorumlar