Avusturyalı besteci (Rohrau, 1732- Viyana, 1809). Müzik meraklısı bir arabacının oğlu olan Joseph Haydn, sekiz yaşında Reutter’in yönetimindeki Viyana katedrali korosuna girdi. 1748’de korodan ayrılan bestecinin sanat yaşamında Metastasio, Porpora ve Gluck’un büyük etkisi oldu. Bir süre mali sıkıntı çektikten sonra 1755’te von Fürnberg adlı bir sanat koruyucusunun himayesine girdi ve bu tarihten başlayarak yaşamı güvence altına alınmış oldu. Birkaç yıl sonra, 1761’de Esterhazy prenslerinin bestecisi ve orkestra şefi oldu. Saray çevresinde yaşadığı için olağanüstü hayal gücünü disiplin altına alması gerekti. Kendisinden divertimentolar yazması istendi.
1790’da, müzikten pek hoşlanmayan prens Antal, Haydn’ın hemen hemen bütün müzikçilerinin işine son verdi. Bu dönemden yararlanan besteci 1791 ve 1794 yıllarında Londra’ya art arda iki yolculuk yaptı, orada ateşli bir biçimde karşılandı ve büyük saygı gördü. Londra’ya, kendi yönetimindeki büyük orkestra için on iki senfonilik bir dizi yazdı.
Haydn’ın, Mozart ve Beethoven’in yapıtlarının oluşmasında büyük etkisi olmuştur, ama Mozart’ın Haydn’ı özellikle senfoni alanında derinlemesine etkilediği yadsınamaz.
Haydn çok sayıda beste yapmış verimli bir müzikçidir: Yapıtları arasında yirmi klavsen konçertosu, dokuz keman konçertosu, altı viyolonsel konçertosu, piyano, keman ve viyolonsel için otuz bir üçlü, yetmiş yedi dörtlü, klavye için otuz beş sonat, yüz dört senfoni vardır. Haydn ayrıca dinsel besteler de yapmıştır:
Çok sayıda motet, on dört missa, bir requiem, İngiltere için Yaratılış (1798) ve Mevsimler (1801) gibi iki oratoryosu da vardır.
yy’ın sonunda Haydn klasik sanatın geliştirilmesinde temel bir rol oynamış, Mnzart gibi kendinden önceki müzikçilerin çalgı müziğiyle ilgili araştırmalarının bir bireşimini yapmayı bilmiş bir bestecidir.
Son Yorumlar