Büyük Antil adalarında ülke.
Antil Denizi’nde, Küba’nın güneyinde bulunan Jamaika, büyüklük açısından Büyük Antil adaları arasında üçüncü sırada yer alır.
Jamaika Coğrafi Özellikleri
Jamaika üç doğal bölgeye ayrılan dağlık bir adadır. Daha yüksek olan doğu bölgesinde, doruk noktası 2.256 m’yi bulan Mavi Dağlar (Blue Mountains) uzanır.
İç bölge, yüksekliği 500 m’yi geçmeyen bir yayladan oluşur. Batıda pek yüksek olmayan bir dizi alçak dağ sırası görülür. Nüfusun büyük çoğunluğunun yaşadığı ve en önemli akarsuların geçtiği kıyı ovaları, özellikle güneyde yaygındır. Adada, başkent Kingston’un yıkıldığı 1907 depremi gibi sık sık depremler ve siklonlar olur. Jamaika alize rüzgârlarına uzak kaldığından, ülkede, yüksek dağlar dışında, sürekli sıcak bir iklim egemendir: Kingston’da ocak ayında sıcaklık 24,8 °C, temmuzda 27,6 “C’tır. Dağ ekseninin doğu-kuzeydoğu / batı-güneybatı yönünde uzanmasından dolayı yağış rejiminde farklılıklar gözlenir: Güney kıyılarında 800 mm; Mavi Dağlar’m kuzeydoğu yamacında bazen 7.400 mm.
Jamaika Tarihi
Jamaika 1494’te Kristof Kolomb tarafından keşfedildikten sonra bir İspanyol sömürgesi haline getirildi; ardından adada yaşayan. Aravaklar hızla yok edildi. 1658’de İngilizler adayı ele geçirerek, bir korsan üssüne dönüştürdüler. Jamaika’da nüfusun artması gerçek anlamda ancak XVIII. yy’da, Britanya adalarından çiftçilerin gelmesi ve özellikle 40.000 zencinin getirilmesiyle başladı. Zenciler, 1831’deki büyük ayaklanma sonunda sözde bir özgürlük elde ettiler. Ama beyazların boyunduruğundan kurtulmak için 1865’te yeniden ayaklandılar. 1866’da İngiltere’ye bağlı bir sömürge haline gelen ülke, toplumun huzura kavuştuğu bir döneme girdi; iki topluluk, vali himayesi altında birlikte yaşamaya başladı. Zamanla, yerel temsil sisteminin benimsendiği İngiliz tipi bir hükümetin kurulmasına gidildi (1884).
1944’te genel oyla bir Temsilciler Meclisi seçildi; 1959’da içte özerklik elde edildi; 1962’de de Jamaika resmen bağımsızlığını kazanarak Commonwealth üyesi oldu (İngiltere kraliçesinin bir genel vali tarafından temsil edildiği ülkede halk bir avam kamarası seçer; senato üyeleriyse valinin onayını alan başbakan tarafından atanır). Kasım 1980’de ve Aralık 1983’te yapılan seçimlerde başbakanlığa Edward Seaga getirildi. 1986 Temmuzundaki seçimlerde iş başına gelen Milliyetçi Halk Partisi önderi Michael Norman Manley, 1989 Şubatındaki seçimlerden sonra da başbakanlığı sürdürdü; ama iktisadi durumun gün geçtikçe bozulmasını önleyemediğinden, 1992 Nisanında istifa etmek zorunda kaldı ve yerine Percival Patterson başbakanlığa atandı.
Son Yorumlar