Atomları eşit sayıda elektron ve eşit sayıda proton içeren, ama çekirdeklerindeki nötron sayıları farklı olan maddeler.
Aynı maddenin iki izotopu, aynı kimyasal simgeyle betimlenir; atom numaraları aynıdır (yani eşit elektron sayısı), ama kütle sayıları (proton sayısı + nötron sayısı) farklıdır. Adlandırılmalarında kullanılan da bu kütle sayısıdır; sözgelimi, kütle sayıları 12,13 ve 14 olan karbonun doğal izotopları, sırasıyla karbon 12, karbon 13 ve karbon 14 olarak adlandırılırlar ve kimyasal simgeleri sırasıyla şöyledir: ’İC, İC ve ‘*C.
Aynı maddenin izotopları, elementlerin çevrimsel sınıflandırma çizelgesinde aynı gözde yer alırlar. Bunların kimyasal özellikleri aynı (aynı elektron sayısı) ama, fiziksel özellikleri (özgül ağırlık, kaynama sıcaklığı, vb.) değişiktir: aynı biçimde, nükleer özelliklerinde de, önemli farklılıklar görülür.
İki tür izotop vardır: Doğal izotoplar ve yapay izotoplar. Doğal olanlar, önce, radyoaktif elementlerin incelenmesi (bu evrede bütün izotoplar az çok ayrılmıştır) sırasında gözlendiler. Kütle spektrografının kullanılması, bu kavramın bütün doğal elementlere yayılmasını sağladı. Gerçekten de, kimyasal açıdan yalın olan maddeler, gerçekte birçok izotopun karışımlarıdır.
Bazı elementlerin, çok sayıda izotopu vardır. Sözgelimi kalay (33), baryum (26), kurşun (25). Yapay izotoplar, nükleer tepkimelerle elde edilirler. Bir elementin bombardımanı, a tanecikleri, protonlar, nötronlar (atom pili) döteronlar ve y ışınlarıyla gerçekleştirilebilir.
İzotopların Ayrılması
En yaygın yöntem, özgül ağırlıkları farklı gazların çeper gözeneklerinden yayılma hızlarının farklarına dayanır; bu yöntem, zenginleşmiş uranyum elde etmek amacıyla uranyum 235 ve uranyum 238 flüorürlerinin ( 235UF6 ve 238UF6) ayrılmasında uygulanır. Aynı biçimde, ısıl yayılma farklarından da yararlanılabilir. Bir kütle spektrografı kullanan yöntemin verimi düşüktür. Gazların ayrılması, gaz haldeki izotopların, katı bir destek üstünde seçmeli biçimde soğurulmasına dayanan kromatografiyle de yapılabilir; döteryum, hidrojenden bu yolla yalıtılabilmiştir. Kimyasal ya da elektro-kimyasal ayırmalar, bir evrenin belli bir izotop açısından zenginleşmesine de olanak sağlar. İkinci durumda, izotop iyonlarının hareketliliği farklı olduğundan, bunların karşı-akımlı bir elektrolit akışındaki göçlerinden yararlanılır. Farklı izotopların seçmeli aktarımıyla elektroliz, sudan hareketle ağır suyun hazırlanmasını sağlamıştır.
İzotop Kullanım Alanları
Doğal izotoplar izleyici olarak kullanılırlar: Belli bir cisimde, bir elementin yerine, kütlesi daha büyük ya da radyoaktif olduğu için saptanması daha kolay olan izotoplarından biri yerleştirilir: Sözgelimi, döteryum, hidrojen yerine çok kullanılmaktadır. Radyoaktif izotopların izleyici olarak kullanımları daha kolaydır, çünkü miktarları kolayca ayarlanabilir. Bunlardan biyolojide, tıp tanılarında ve metalürjide yararlanılabilir. Ayrıca, bazı ur ve hastalıkların tedavisinde de kullanılırlar. Jeoloji, paleontoloji ve arkeolojide tarihleme, bazı maddelerdeki izotopların radyoaktifliğinin ölçülmesiyle yapılabilmektedir.
Helyumun iki izotopu olan 3He ve “He’un, helyum 4 için 4,2 K ve helyum 3 için 3K’hk normal kaynama sıcaklıktan vardır. Bu iki gazın sıvılaşması ve çözünmesi, mutlak sıfırın çok yakınına erişmeyi (0,01 K) sağlar. Buna bağlı olarak, helyum 3’ün helyum 4’te çözünmesiyle soğutucular hazırlanmıştır.
Son Yorumlar