İZMİR İLİNİN İKTİSADİ FAALİYETLERİ
İzmir ilinde yetiştirilen tahıllar arasında baş sırayı buğday alır, onu arpa ve pirinç izler. 1988 verilerine göre 48 bin hektarlık alandaki buğday üretimi 142.000 t’dur. Buğday üretiminin çoğu Bergama, Torbalı ve Tire’den sağlanır. İkinci sırada bulunan arpa (68.000 t), en çok Torbalı ve Tire’de yetiştirilir. Pirinç üretimi üçüncü sıradadır (9.000 t), yalnızca Menemen ve Foça’da ekilir.
Sanayi bitkileri içinde birinci sırayı pamuk alır; bunu tütün (1988’de 24.000 t üretim), ayçiçeği ve susam izler. En çok Menemen, Torbalı, Bergama, Kınık ve Tire’de yetiştirilen pamuğun yıllık üretimi 78.000 t’u bulur. Özellikle Torbalı ve Bergama’da ekilen ayçiçeğinin yıllık üretimi 1.500 t, en çok Ödemiş’te ekilen susamın yıllık üretimiyse 770 t’dur. Baklagillerden bakla ve fiğ ekilir; ayrıca patates ekimi de yaygındır (238.000 t). Dikili alanların büyük çoğunluğu zeytin, üzüm ve mandalina ağaçlarıyla kaplıdır. İlde 1988’de 15 milyon zeytin ağacı vardı. Zeytini incir, şeftali, mandalina, armut izler. Daha çok Kemalpaşa’da ve Menemen’de yetiştirilen ve sultaniye diye adlandırılan üzüm de ünlüdür. Mandalina ağaçlarımn çoğu da Seferihisar ve Karaburun ilçeler indedir. Hayvancılık alanında koyun ön sırada gelir (650.000 koyun). Ayrıca tavukçuluk (6 milyon tavuk) da gelişmiştir. Çeşitli yerlere dağılmış 70.000’i aşkın arı kovanı vardır. Hayvansal ürünler üretimi olarak yıllık süt üretimi 100.000 t, et üretimi 11.000 t, deri üretimi 850.000 t’dur. İzmir, Türkiye’nin imalat sanayisinde gelişmiş bir ilidir. Sanayi kuruluşlarının çoğu merkezde toplanmıştır.
Kimya sanayisinin en önemli kolu, petrol ürünleri üreten Aliağa petrol rafinerisidir. Kimya sanayisinde ayrıca gübre, temizlik maddeleri, boya üretimi önem kazanmıştır. Gıda sanayisinde en gelişmiş kol tütün işlenmesidir. Bunu un ve unlu maddeler üretimi, süt ve bitkisel yağ üretimi izler. Dokuma sanayisi oldukça gelişmiştir. Makine sanayisinde taşıt araçları yapımı önemli yer tutar. Taşıt araçları yapımı tarıma yönelik olarak bölgenin tarımsal ürünlerinin taşınması için kamyon, kamyonet, traktör yapımına yöneliktir.
İzmir kentinde her yıl düzenlenen Uluslararası Fuar, ile çeşitli alanlarda canlılık getirdiği gibi, özellikle iktisadi açıdan gelişmesine de katkıda bulunur.
Yeraltı kaynakları olarak bir bölümü daha önce işletilmiş, bir bölümüyse halen işletilmekte olan yataklar vardır. Karaburun’da zaman zaman işletilmiş cıva yatakları bulunur. Günümüzde Ödemiş’in Türkönü ve Halı köyünde Tire’nin Akmescit köyünde, Torbalı’nın Hortuna köyünde demir yatakları, Bayındır’ın Sarıyurt köyünde ve Gümüldür’de kurşun ve çinko yatakları vardır. Manganeze Çeşme, Menemen ve Ödemiş’te rastlanır. Tire’nin Ayaklıkırı köyünde bir zamanlar işletilen mermer yatakları vardı. Günümüzde Selçuk’tan mermer çıkartılmaktadır.
Bergama, Dikili, Foça ve Seferihisar’da incitaş (perlit) yatakları bulunur. Zımpara, Selçuk ve Tire’de çeşitli yerlerde, küçük yataklar halinde işletilir. Linyite Bergama, Dikili, Tire ve Torbalı’da rastlanmıştır. Çamaltı yöresinde tuz çıkartılmaktadır. İçmece ve kaplıca olarak kullanılan pek çok kaynak suyu vardır.
Son Yorumlar