Psikanalizde, insanın ruhsal yaşamının dinamik yanını oluşturan süreçler. İtkiyi, hayvansal içgüdüden ayırt etmek gerekir. İtki de içgüdü gibi biyolojik kökenlidir (açlık, susuzluk, cinsel gereksinim, saldırganlık), ama hayvansal içgüdünün belli amaçlan ve pek değişmeyen doyuma ulaşma teknikleri olduğu halde, itki özellikle, birey üstündeki güçlü etkisiyle, dürtüsüyle dikkati çeker.
İtki, çeşitli nesnelere yönelebilir ve çeşitli yollardan doyuma ulaşabilir. İtki ile eğilimi de birbirinden ayırt etmek gerekir. Eğilim teriminin çok daha genel bir anlamı vardır ve bazı bilim adamları bu terimi, içgüdüyle hiçbir ilintisi olmayan, ama toplum ve kültürle ilgili özellikler taşıyan güçleri belirtmek için kullanırlar (estetik, dinsel, düşünsel, vb. eğilimler gibi).
Bilindiği gibi Freud’a göre, yüksek eğilimlerin kökleri de itkilerdedir. Ama Freud’un, itkiyi, tam anlamıyla biyolojik bir güç olarak görmediğini de belirtmek gerekir. İtki, hem bilinç, hem de bilinçdışı düzeylerinde özne tarafından ruhsal olarak yaşandığı ölçüde vardır.
Klasik psikanalize göre itkinin kaynağı, rahatsız edici bir organik gerilimdir, amacı da bu gerilimin azaltılmasıdır. Gerilimin azaltılması haz kaynağıdır, kişinin bedenini de içine almak üzere (otoerotizm) belli bir takım nesneler aracılığıyla elde edilir. Yaygın bir görüşün tersine Freud, cinsel itkiden ya da libidodan farklı bazı temel itkilerin (sözgelimi, beslenme itkisi) bulunduğunu kabul eder. Psikanaliz, iki temel nedenden dolayı, nevrozların oluşumunda libidoya çok önemli bir yer vermiştir: Beslenme itkileri, biyolojik olarak ve tamamlanmış bir biçimde doğuştan beri vardır. Buna karşılık cinsellik, çok karmaşık bir gelişim izler, birtakım farklı evrelerden (oral [ağızcıl], sadikanal [sadik-dışkıl], sadik-oral [sadik- ağızcıl], fallik, genital [üremsel]) geçer ve tam anlamıyla olgunluğa ulaşmadan önce (bu olgunluk, biyolojik amaca her zaman uygun değildir) farklı nesnelere yönelir. Ayrıca, beslenme etkinlikleri, toplumsal yaşam tarafından pek engellenmez. Oysa toplumsal yaşam, cinselliğe kültürden kültüre değişen bir dizi yasak uygular. Freud, daha sonraki yapıtlarında, yaşam itkileri (temel olarak libido) ve ölüm itkileri (saldırganlık) gibi bir ikilik ortaya atarak, insanın itkisel yaşamım açıklamaya çalışmıştır.
Son Yorumlar