İtalyan fizikçisi Enrico Fermi hayatı (Roma 1901- Chicago, 1954).
1926’da Roma Üniversitesinde kuramsal fizik profesörü olan Enrico Fermi, 1938’de çekirdek fiziği üstüne araştırmalarıyla Nobel ödülünü kazandı. İkinci Dünya savaşı başlarında A.B.D’ne göç edip, atom bombasını yapmayı amaç alan Manhattan tasarısına katıldı. Bu arada ilk nükleer reaktörü gerçekleştirdi. 1945’te Chicago Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. Atom fiziğiyle ilgili çalışmalarıyla ve yapay radyoaktiflik incelemeleriyle ün yaptı; ayrıca, parçacıkların istatistik mekaniği üstüne önemli bir kuram ortaya attı: Fermi-Dirac istatistiği.
Aslında elektronlara uygulanan sonuçlar, n değişik durumda bulunabilen N taneciklerin dağılım yasasının bulunmasına olanak verir. Bu dağılımdaki parçacıklar birbirinden ayırt edilemez; ama olası her dağılımda, ancak bir tek parçacığa Taslanabilir. Bu çalışmalar katı fiziğinin ve atom fiziğinin gelişmesini sağlamıştır.
Önemli bir kuramcı olan Fermi, atom çekirdeğinin parçacıkları olan proton (pozitif yüklü parçacıklar) ve nötronların (nötr parçacıklar), aynı parçacıktan oluştuklarını, ama farklı durumlarda bulunduklarını kabul etmiştir. Bu varsayımı daha sonra Yukava tarafından değiştirildiyse de, yapay radyoaktiflikle ilgili incelemeleri, temel olarak kalmıştır. Bir elektrik taneciğinin çıkışıyla nitelenen p’nın parçalanışı sırasında, sonradan doğruluğu kanıtlanan ve nötrino diye adlandırılan nötr parçacığın varlığını ortaya koyan Fermi, yavaş nötronların etkilerini bularak, zincirleme tepkimelerin (nükleer reaktörlerin ve atom bombalarının tepkimeleri) gerçekleşmesine de olanak sağlamıştır (2 Aralık 1942’de Chicago’da atom piliyle çalışan ilk pil kullanıldı).
Son Yorumlar