İtalya Ekonomisi
İtalya’da Tarım: Tarım kesiminde etkin nüfusun % 10’u çalışır. Po ovasında, toprakların nemliliğine göre pirinç, yemlik bitkiler, mısır, şekerpancarı, hattâ meyve ağaçlan yetiştirilir. Toscana ve Umbria’da çok sayıda küçük tarım işletmesinde yoğun çeşitli tarım yapılır. Güney İtalya çelişkiler alanıdır; Elverişli otlaklardan yoksun, kıraç dağlar; sulak bostanlar; turunçgillerin yetiştirildiği bahçeler; zeytinlikler ve bağlar; tahıl tarlaları, İtalya çok büyük bir tahıl üreticisidir: Buğday ürünü 9,3 milyon t’u (1992), mısır 9 milyon t’u, pirinç 1 milyon t’u bulur, İtalya aynı zamanda A.E.T’nun başlıca meyve ve sebze üreticilerindendir. Çoğu yağ yapımına aynlan 5-6 milyon t zeytin, 3 milyon t turunçgil, 3,5 milyon t elma armut, 1,2 milyon t şeftali üretir. 11 milyon t’u (1991) aşkın üzümden elde ettiği 65 milyon hl şarapla İtalya dünyanın bir numaralı şarap üreticisidir.
Ülkede hayvancılık da önemli yer tutar; ama yetersizdir: Kuzey İtalya’da sağmal inek (peynir), kasaplık sığır ve dana, süt tesislerinin artıklarıyla beslenen domuzlar yetiştirilir; Güney İtalya’daysa koyun, keçi beslenir.
İtalya’da Sanayi: İtalya ilk sanayi devrimine demir ve kömür eksikliği nedeniyle güçlükle katılabildi ve sanayi gelişimi XX. yy’ın başlarında, Alpler’deki hidroelektrik kaynakların düzenlenmesi, petrol ve metan gazı yataklarının bulunmasıyla başladı. İtalya sanayisinin büyüme hızı A.E.T’ndaki en yüksek oranlara erişti; hattâ “İtalyan mucizesi”nden söz edildi. Ama 1968’den başlayarak ağır bir bunalım başgösterdi. Ülke yaşamının her düzeyinde bütün yapıların köhneleştiği hissediliyordu; ayrıca sanayileşmiş ülkelerde hem enerji bunalımının, hem de öbür maden kaynaklarıyla ilgili bunalımın görüldüğü bir dönemde, hammadde eksikliği olanca ağırlığıyla kendini duyuruyordu. Sanayi üretimi, 1973’ten başlayarak düştü; liret de çok büyük oranda değer yitimine uğradı. Bununla birlikte 1980 yıllarının başında durum yeniden hızla’düzelmeye başlayıp, ikinci bir “mucize” gerçekleşirken, katışıklı ulusal/gelir (1992’de 844 milyar dolar) açısından ülke, A.E.T. üyeleri arasında üçüncü sıraya yükseldi; aynı zamanda da, dünyanın sanayileşmiş ülkeleri sıralamasında altıncı sıraya yerleşti.
İtalya’nın enerji kaynakları, elektrik üretimi bir yana, önemsizdir. Elektrik en çok akarsulardan (Alpler’de ve Apenninler’de barajlar) elde edilir; ama birkaç termik, hattâ jeotermik (Lardarello) santral da vardır. İtalya’nın ancak 250.000 t üretebildiği kömür açığı, A.B.D’nden kömür alınarak kapatılır. Sicilya ve Po ovasında (Cortemaggiore) çıkarılan petrol (26.782.000 varil; 1991] ve doğal gaz (14,5 milyar m3; 1992] da yetersiz kalır; bu nedenle İtalya yurtdışından petrol ile doğal gaz satın almak zorundadır. Gerek limanlarda (Cenova, Porto Marghera, Taranto, La Spezia, Napoli], gerek büyük çıkarım merkezlerinin ve kentlerin yakınlarında (Milano, Ravenna, Cortemaggiore, Roma, Ragusa] güçlü rafineriler kurulmuştur. Çok sayıda ve çeşitli maden yatakları varsa da, çıkarılan miktar önemsizdir; zaten tümü de azalmaktadır. Taşkömürü ve demirden yoksun olan İtalya, demir-çelik tesislerini düzenli olarak kıyılara kurmuştur; ayrıca fazla hammadde dışalımı gerektirmeyen, buna karşılık ürünleri kârlı olan ve dış pazarlara kolaylıkla gönderilebilen ileri sanayilere yönelmiştir: Otomobil (Torino’da Fiat, Milano’da Alfa Romeo]; yazı ve hesap makineleri (Olivetti, Necchi]; elektrikli ev aletleri; vb. Elden geldiğince ulusal hammaddelerden yararlanan kimya sanayileri hızla büyümüş, mali açıdan (Montecatii, Pirelli) ve coğrafi bakımdan (Milano bölgesi] belli merkezlerde yoğunlaşmıştır. İki geleneksel kesim, dokuma ve besin sanayileri de gene önemli bir yer tutar: Dokuma sanayisinde çalışan 88.000 dolaylarında işçi, yün (Piemonte, Veneto) pamuk (Lombardia], ipek (Lombardia) ve yapay dokuma (Milanese dolayları] işler; besin sanayisi gerek iç, gerekse dış pazarlara çalışır.
İtalya Ulaşım ve Ticaret Yolları
Dış ülkelerle ticaretini kolaylaştırmak, aynı zamanda bölgelerini içine kapanıp kalmaktan kurtarmak amacıyla, İtalya çok erkenden demiryolu ve karayolu ağını düzenlemeye başlamış, Alpler’i aşmak için tüneller yapımına büyük ölçüde katılmış ve yarımada kesiminde uzun yollar yapmıştır. Günümüzde İtalya’nın yaklaşık 20.000 km’lik (1992] bir demiryolu ağı vardır; bunun 9.462 km’si elektrikli tren yoludur; 30.1841 km’lik karayolunun 5.000 km’den fazlasıysa otoyoludur. Bellibaşlı limanlar Cenova, Sicilya’da Augusta ve Trieste’dir. Ulaşım yollarının nitelikli oluşu, İtalya’nın doğal güzellikleri ve sanat hâzineleriyle birleşince, turizmin gelişmesine yol açmıştır (ülkeye yılda 30 milyon turist gelir). Önemli girdi kaynağı olan bu etkinlik, ödemeler dengesini sağlamaya yardımcı olmaktadır. Başlıca dışalım maddeleri petrol ürünleri, madenler, besin ve dokuma ürünleridir; dış satım ürünleri arasındaysa otomobil, işlenmiş ürünler, şarap ve meyve başta gelir. İtalya’nın başlıca ticaret ortakları A.E.T. ülkeleri ve A.B.D’dir.
Son Yorumlar