Matematiğin uygulamalı dalı. İstatistiğin yararlandığı matematik temelini, ölçü kuramının özel bir görünümü olan olasılıklar kuramı oluşturur; ama olasılıklar kuramı örneklik ettiği istatistikten oldukça ayrıdır. İstatistik, bu modele her seferinde, olabildiğince gerçek olayları katmak zorundadır.
Modern matematiksel istatistik özellikle İngiliz Sir Ronald Fisher’in (1890-1962) çalışmaları üstüne kuruldu. Olasılık modeli, çoğu kez, doyurucu bir yaklaşımda bulunulamayacak ve açıklıkla belirtilemeyecek kadar fazla karmaşıktır.
Bir olayı incelemek için eğilimlerini, önemli yönlerini, sonuç tablosuna belirli bir iç tutarlık veren ve özelleşmesini sağlayan bütün etkenlerini ortaya koymak gerekir. İstatistiğin bu dalına faktöriyel analiz denir. İstatistiğin deneyime dayanan uygulaması evrensel bir özellik taşır. Bir olayın gerçekleşme olasılıklarını değerlendirmek amacıyla geçmiş olayların dökümünün yapıldığı her an istatistik yapılıyor demektir.
Üreticinin,sanayi alanında istatistik tekniklerine başvurduğu birkaç uygulama durumunu ele alalım: Diyelim ki, bir makine seri olarak parça üretiyor; bu makinenin verimli olabilmesi için hatalı parça sayısının toplam üretimin belirli bir oranım aşmaması gerekir. Oysa bu üretim aşamasında, tek tek parça denetimini gerçekleştirmek olanaksızdır. Olanaklı tek denetim yolu, belirli sayıda parçayı çekmek ve bunları gözden geçirmektir. Bu örnekle şu ya da bu olayın oluş sıklığı belirlenebilir. Böylece, 1.000 parçayı üretimden çekersek ve 70’i kusurluysa, üretimin % 7’sinin ıskartaya çıkarıldığını söyleyebiliriz. Bu durumda ya söz konusu “fire”yi kabul etmek ya da sanayi yöntemlerini değiştirmek gerekir. Şimdi de bir başka örneğe geçelim ve bir mühendisin belirli bir sayıda ölçüme giriştiğim düşünelim. Bu ölçümlerin her biri belirli bir hata payı taşır. Toplam hatayı bulabilmek için, en elverişsiz durumu ele almak, yerinde bir davranış olmayabilir. Bağımsız ölçümlerde yapılan hataların birbirini gidereceği ilkesi hangi derecede hesaba katılabilir? Bu, önemli bir sorundur. Son olarak şu örneği verelim: Diyelim ki, halk son aylarda belirli bazı mallara özel bir ilgi gösteriyor. Bu ilgi sürekli midir ve bu malın seri halde üretimine başlanabilir mi? Sanayi üretiminin her evresinde (araştırma, üretim, pazarlama) ortaya çıkan bu tür sorunlar hep istatistiği ilgilendiren sorunlardır.
İstatistiğin Dalları
İstatistiğin dalları arasında özellikle betimleyici istatistik ile matematiksel istatistik’i ayırt edebiliriz. Betimleyici istatistik, veriler tablosunun incelenmesine yönelir; bu yöneliş de, verileri sınıflandıran, ortalamayı hesaplayan ve olayın yasası üstüne belli bilgilere ulaşmayı sağlayan temel bir aritmetik incelemedir. Matematiksel istatistik ise, olasılık modelini aramaya ve belirlemeye olanak sağlayan işlemler bütünüdür (matematiksel istatistik, özellikle bu işlemlerin varlığım ortaya koyan, açıklayan ve kanıtlayan bilimdir). Ayrıca, çeşitli bilim dallarına uygulanan istatistik dalları da vardır ve bu uygulamaların bir bölümü çok eski olup istatistiğin gelişmesine büyük katkılarda bulunmuştur (tarımsal deneyim; nüfusbilim ve toplumbilim incelemeleri); bazı uygulamalarsa çok yenidir ve bazı modern kuramların desteğini gerektirir.
Son Yorumlar