İstanbul kenti, sarayları, camileri, camiye çevrilen kiliseleri, sütunları, hisarları, köşkleri, kasırları, çarşıları, kuleleri, çeşmeleri ve müzeleriyle dünyanın sanat tarihi açısından en önemli kentlerinden biridir.
İstanbul Sarayları: Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Çırağan Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa ettirilmiş, İstanbul’a eşsiz güzelliğini kazandıran yapıtlardır.
İstanbul Camileri: İstanbul’da çeşitli semtlerde yapılmış camiler arasında şunlar sayılabilir: Sultanahmet Camisi, Yenicami, Kılıç Ali Paşa Camisi, Kasımpaşa Camisi, Laleli Camisi, Nuruosmaniye Camisi, Mihrimah Camisi, Mahmutpaşa Camisi, Selimiye Camisi, Sinan Paşa Camisi, Beyazıt Camisi, Ayazma Camisi, Azapkapı Camisi, İskender Paşa Camisi, Atikahpaşa Camisi, Atik Valide Camisi, Beylerbeyi Camisi, Cihangir Camisi, Dolmabahçe Camisi, Fatih Camisi, Haseki Camisi, Hırka-i Şerif Camisi, Hekimoğlu Ali Paşa Camisi, Eyüp Sultan Camisi, Piyale Paşa Camisi, Şişli Camisi, Ortaköy Camisi, Teşvikiye Camisi, Altunizade Camisi, Emirgân Camisi, Ağa Camisi.
İstanbul Camiye Çevrilen Kiliseler: İstanbul kentinde camiye çevrilen kiliseler arasında Ayasofya, Küçük Ayasofya, Kariye, ön sırada yer alır. Ayrıca Laleli’de Bodrum Camisi, Çarşamba’da Fethiye Camisi, Ayvansaray’da Atikali Camisi, Zeyrek’te Kilise Camisi, Vefa’da Vefa Camisi, Galata’da Arap Camisi, Cibali’de Gül Camisi, Yedikule’de İmrahor Camisi, Şehzadebaşı’nda Kalenderhane Camisi, Unkapanı’nda Eski İmaret Camisi de kiliseden camiye çevrilmiştir.
İstanbul’da Sütunlar: İstanbul’da çeşitli dönemlerde meydanları süslemek için sütunlar dikilmiştir. Bunlardan üçü Sultanahmet Meydanı’ndadır. Dikilitaş 390’da Mısır’dan denizyoluyla getirilmiştir. Yılanlı ya da Burmalı Sütun, Konstantinos tarafından dikilmiştir. Üstünde üç yılan ve burmalar olan sütun, Kanuni Sultan Süleyman zamanına kadar sağlamken sonraları harap olmuştur. Sultanahmet Meydanındaki üçüncü sütun, Konstantinos Porphyrogenetos VII tarafından diktirilen Örme Sütun’dur. Yaptırıldığı sırada 25 m yükseldiğinde ve üstü kabartmalı pirinç levhalarla kaplıyken, sonraları üstündeki levhalar sökülerek para basılmıştır. Gotlar Sütunu, Gülhane Parkı yakınındadır. Üstündeki bir yazıtta, Gotlara karşı kazanılan bir zaferin anısına dikildiği belirtilir; 15 m yüksekliğindedir. Çemberlitaş’taki Çemberlitaş Sütunu 330’da Roma’dan getirilerek dikilmiştir. Zaman zaman onarım gören sütunun taşları birbirlerine çemberlerle bağlıdır. Kıztaşı Fatihh’tedir; 10 m yüksekliğinde olup, 3 basamaklı bir kaide üstüne oturtulmuştur.
İstanbul Hisarları: Anadolu Hisarı, İstanbul boğazının en dar yerinde Bayezid I tarafından yaptırılmış, İstanbul’un alınmasından önce Balkanlar’dan gelecek saldırılara karşı üs olarak kullanılmıştır. Fatih Sultan Mehmed, Rumeli Hisarı’nı yaptırırken burayı da onartmış ve içine de bir cami yaptırmıştır. Rumeli Hisarı 1452’de Fatih Sultan Mehmed tarafından Anadolu Hisarı’nın karşısına 4 ay gibi kısa bir sürede yaptırılmıştır. Üç büyük kulesi, 13 küçük burcu ve sur duvarları vardır. Yedikule Hisarı’nın (Yedikule Zindanı) yerinde Theodosius I’in yaptırdığı zafer takı vardı ve kentin girişi buradandı. Bizans imparatorunun yaptırdığı kulelere, Fatih Sultan Mehmed 3 kule daha ekletmiş, bu yüzden bulunduğu semt de Yedikule adını almıştır. Çarşılar. Kapalıçarşı birkaç tarihsel yapının birleşmesinden oluşmuştur ve Beyazıt’ta geniş bir alan üstünde bulunur. Eski Bedesten (İç Bedesten) ve Yeni Bedesten (Sandal Bedesteni) çarşının asıl bölümleridir. Çeşitli yangın ve depremlerden zarar görmüş ve onarılmıştır. İçinde dükkânları, hanları, çeşmeleri ve camileriyle çok büyük bir kapalıçarşıdır. Bir zamanlar Osmanlı devletinin iktisadi yaşamında önemli yeri olmuştur. Günümüzde el sanatları eski önemini yitirmesine karşın, Kapalıçarşı hâlâ çekiciliğini korumaktadır. Mısır Çarşısı, 1660’ta Yenicami inşa edilirken Valide Turhan Sultan tarafından eski bir çarşının onarılmasıyla medrese olarak yapılmış, sonra yeniden çarşıya çevrilmiştir. Günümüzde hâlâ çarşı olarak kullanılmaktadır.
İstanbul Kuleleri: Kız Kulesi, İstanbul boğazında Harem ve Salacak kıyıları arasındaki kayalıklar üstünde kurulmuş bir deniz feneridir. İstanbul’un fethinden önceki kule, yangından zarar görünce, Ahmed III döneminde günümüzdeki kule yaptırılmıştır. Galata Kulesi, Cenevizliler tarafından XIII. yy’da yaptırılmış, hapishane ve yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmış, iki yangın geçirmiş ve yeniden onarılmıştır. Günümüzde turistik eğlence yeri olarak kullanılmaktadır. Beyazıt Kulesi, İstanbul Üniversitesi merkez binası içerisindedir. İlk olarak Mahmut II tarafından yangın gözetleme kulesi olarak ahşap yaptırılmıştır. Yeniçeri ayaklanması sırasında yıktırılmış,yerine yapılan kule çeşitli depremlerden zarar görmüş ve onarılmıştır. 85 m yüksekliğindedir.
İstanbul Çeşmeleri: İstanbul’da çok sayıda çeşme vardır. Bunların arasında özellikle Topkapı Sarayı’nın dış kapısı önündeki Ahmed III Çeşmesi, Üsküdar’da İskele Meydanı’nda gene Ahmed III döneminde yapılan çeşme, Sultanahmet Meydanı’ndaki Alman Çeşmesi, Tophane Meydanı Çeşmesi sayılabilir.
İstanbul Müzeleri: İstanbul müzelerinde Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarına, Türk ve İslâm sanatına ilişkin yapıtların en güzel örnekleri yer alır. Arkeoloji Müzesi’nde Yunan, Helen, Roma, Bizans dönemlerinin yapıtları sergilenmektedir. Eski Şark Eserleri Müzesi’nde Mezopotamya, Mısır, Anadolu uygarlıklarına ilişkin yapıtlar yer alır. Mozaik Müzesi’nde Bizans sarayının taban mozaikleri sergilenmektedir. Harbiye’deki Askeri Müze’de Türk ordusunun çeşitli dönemlerine ilişkin koleksiyonlar ve müzenin bahçesinde birçok top bulunur. Topkapı Sarayı, 1924 yılında müze haline getirilmiştir ve içinde çeşitli koleksiyonlar (Çin ve Japon porselenleri, padişah giysileri, hazine eşyaları, padişah portreleri, saatler, kutsal emanetler, yazma yapıtlar, silahlar, saltanat arabaları) ayn bölümlerde sergilenmektedir. Beşiktaş’taki Deniz Müzesi’nde Türk denizcilik tarihinin değerli eşyaları yer alır. Saraçhane’deki Belediye Müzesi’nde İstanbul’un çeşitli dönemlerinde kullanılan eşyalar sergilenmektedir. Ayasofya, Aya İrini, Kariye de müzeye çevrilmiştir. Ayrıca Süleymaniye’de Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Yüksekkaldırım’da Divan Edebiyatı Müzesi, Beşiktaş ’ta Resim ve Heykel Müzesi ile Tanzimat Müzesi, Fatih’te İtfaiye Müzesi bulunur. Atatürk’ün Şişli’de oturduğu ev, Tevfik Fikret’in Aşiyan’daki evi, Sait Faik Abasıyanık’ın Burgaz adasındaki evi, vb. de müze halindedir.
Son Yorumlar