İstanbul ilinde en büyük akarsu, güneydoğu-kuzeybatı doğrultusunda akıp, Riva köyü yakınında Karadeniz’e dökülen Riva çayıdır. Bazı akarsular dereler halindedir ve il sınırları içinde göllere dökülürler: Küçükçekmece gölüne dökülen Sazlıdere; Büyükçekmece gölüne dökülen Karasu deresi; Terkos gölüne dökülen Istranca deresi. Boğaza dökülen dereler arasında en önemlileri, doğudan dökülen Göksu ve Küçüksu, batıdan dökülen İstinye deresi ve Büyükdere’dir. Kâğıthane ve Alibeyköy dereleriyse Haliç’e dökülürler.
İstanbul İli sınırları içinde en büyük göl, yüzölçümü 25 km2 olan Terkos gölüdür. İstanbul’un 50 km kuzeybatısında Karadeniz kıyısına yakın bir yerde bulunur. Oluşum olarak doğal set gölleri grubuna girer. Terkos gölünün yerinde bulunan bir koyun ağzı, denizden gelen dalgaların oluşturduğu birikimle tıkanmış ve koyu denizden ayıran bir set oluşmuş, bu set arkasındaysa bir göl meydana gelmiştir. Bol suyla beslenen göl, tuzunu yitirerek tatlı su gölü haline gelmiştir. Gölün doğusunda 1885’te kurulan tesis, göl sularını temizleyerek İstanbul’un Avrupa kesiminin önemli bir bölümünün içme suyunu sağlar; en derin yeri 11 m’dir. Yüzölçümü 16 km2 olan ve İstanbul’un 15 km batısında yer alan Küçükçekmece gölü, Marmara denizi kıyısında eski bir koyun önünün tıkanmasıyla oluşmuştur. En derin yeri 20 m olan gölün denizle bağlantısı vardır. Gölü denizden ayıran kordonun doğu kenarından gölün fazla suyu denize boşalır. Lodos estiği zamansa deniz suları bu yolla göle karışır. Bu yüzden gölün suları yarı tuzludur.
İstanbul’a 27 km uzaklıkta bulunan ve eski bir koyun darlaşma yerindeki bir setle denizden ayrılarak oluşmuş bulunan Büyükçekmece gölü, adının tersine Küçükçekmece gölünden daha küçüktür (11 km2). En derin yeri 3,5 m’dir, suları yan tuzludur. Gölü denizden ayıran kordon üstünde iki köprü bulunur.
Son Yorumlar