Yüzölçümü |
:504 750 km2 (Balear ve Kanarya adalarıyla birlikte) |
Nüfusu |
:39 385 000 (1992) |
Nüfus yoğunluğu |
:Km2’ye 78 kişi |
Başkenti |
:Madrid (3 120 000 nüf.; 1992) |
Dili |
İspanyolca |
Dini |
:Katolik |
Para birimi |
:Peseta |
Avrupa’da ülke.
Kuzeyde Atlas Okyanusu ve Pireneler, doğuda ve güneydoğuda Akdeniz, güneybatıda Atlas Okyanusu’yla çevrili olan İspanya’nın batısında Portekiz yer alır.
Coğrafyası
Dağlık ve engebeli bir ülke olan İspanya, kütlesel yapısına karşın engebelerinin karşıtlıklarıyla dikkati çeker. İç kesimde yüksek, geniş, iç bölümü düz, kenarlarıysa inişli çıkışlı olan ve kurak iklimin etkilerine açık bulunan yaylalar (Meseta) yer alır.
Meseta, kırıklı ve kil tabakalarıyla örtülü eski kayaçlardan (granit, gnays, şist) oluşan bir tabandır. Orta kesiminde doğu-batı doğrultusunda, uzun ve dayanıklı kıvrımlar olan birçok dağ sırası (sierra) birbirini izler (Guadarrama dağları, 2.410 m; Gredos dağları, 2.592 m ve Gata dağları, 1.735 m). Bu dağlar yüksek yaylayı iki farklı bölgeye ayırır: Kuzey Meseta (Castilla laVieja’da ortalama yükselti 700-800 m) ve daha alçak olan Güney Meseta (Castilla la Nueva’da ortalama yükselti 600-700 m). Düzlüğün kuzeybatı ve kuzeydoğusunda İkinci Zaman tortulları dağ eteği yükseltileri oluşturur; Daha sert kıvrımların görüldüğü ve Bask bölgesindeki kireçli dağlarla doğuya doğru uzanan Cantabrica sıradağları (Cerredo tepesinde 2.648 m) ile yaylayı Ebro çöküntüsünden ayıran İber dağları (Moncayo dağında 2.313 m). Buna karşılık güneydeki Morena dağları (Banuela’da 1 323 m), Meseta’nın, Guadalquivir’in açtığı büyük fayla son derece aşınmış olan güney eteğinden başka bir şey değildir. Kütlenin çevresini dışardan çöküntü alanları kuşatır: Kuzeydoğuda, Üçüncü Zaman tortullarının oluşturduğu Ebro çöküntüsü, Katalonya kıyı sıradağlarıyla ayrıldığı Akdeniz’e yönelir; güneyde, Dördüncü Zaman alüvyonlarıyla kaplı olan Guadalquivir çöküntüsü Cadiz körfezinden geniş bir biçimde Atlas Okyanusu’na açılır. Bu ovaların ötesinde iki büyük sıradağ İspanya’yı çevreler: Bunlardan Pireneler kuzeyde yer alır ve iki farklı kesime ayrılır: Billursu eksen kesimi (Aneto tepesinde 3404 m) ve kıvrımlı İkinci Zaman kalkerlerinden oluşan Ön Pireneler kesimi (Collarada’da 2893 m). Ülkenin güneyinde Endülüs sıradağları (Betica), İspanya’nın en yüksek noktası Mulhacen (3482 m) tepesinin yer aldığı Sierra Nevada’nın (Nevada dağları) egemen olduğu karmaşık bir bütün oluşturur. Cantabrica dağlan Atlas Okyanusu’nda yüksek ve kesintili, derin girintilerle dolu ria tipi bir kıyı oluştururken, Guadalquivir çöküntüsü alçak ve girintisiz çıkıntısız bir kıyıyla son bulur. Akdeniz kıyılarında çoğu zaman son derece sarp (Costa Brava) dağlık kesimler ile ırmaklarla taşınan gereçlerin deltalar oluşturduğu düzlükler (Valencia) art arda sıralanır.
İspanya’da Değişik İklimler ve İklim özellikleri
Bu morfolojik çeşitliliğe, İspanya’nın, okyanus, kara ve Akdeniz etkenlerinin kavşak noktasında yer alması nedeniyle, büyük bir iklim çeşitliliği de eklenir: Yağışların yılda 1000-1200 mm’ye ulaştığı, meşe ve gürgen ormanlarıyla kaplı nemli bir İspanya (kuzey ve batı); yılda 400 mm dolaylarında yağış alan, yeşil meşe, mantar meşesi, makilerin egemen olduğu kurak bir İspanya (Meseta ve doğu); çok az yağış alan (yılda 300 mm), kurakçıl bitkilerle kaplı çöllük bir İspanya (Murcia). Ülkenin kuzeyinde fazla iniş çıkış göstermeyen sıcaklıklar, Orta İspanya’da belirgin biçimde kara iklimi özellikleri göstermeye başlar (Ciudad Real’de ortalama sıcaklıklar: Temmuzda 25 °C; ocakta 5 °C). Douro ve Ebro dışındaki akarsular pek önemli sayılmaz: Tajo’nun debisi 490 m3/sn. Guadalquivir’inkiyse 165 m3/ sn’dir. Yaz mevsiminde bu oranlar bütün akarsularda açıkça düşer.
Son Yorumlar