Yansıma olayı, homojen bir ortam içinde dalgaların yansıtıcı bir yüzeye çarparak yön ve doğrultu değiştirip geri gelmesi olayına denilmektedir. Yansımanın genel örnekleri ışık, ses ve dalgalardır. Düzlem aynalarda yansıma, saydam ortamda hareket eden ışığın herhangi bir yüzeye çarparak geri dönme olayına denilmektedir. Yansıma olayında ışığın hızı, rengi ve frekansı değişmez sadece yönü değişmektedir.
Işığın yansıması, ışık dalgalarının yansıtıcı cismin yüzeyine hangi açıyla geldiğine ve yüzeyin cinsine bağlı olarak gerçekleşmektedir. Işığın yansıması için en uygun yüzey aynadır. Aslında bakılırsa ışık belirli bir kırılma indisinden, farklı bir kırılma indisine sahip bir ortama geçtiğinde kırılma olayı gerçekleşir. Burada sadece kırılma olayı değil aslında bakıldığında az miktarda da olsa yansıma olayı gerçekleşmiş olmaktadır. Yani bir ışığın bir kısmı yansırken bir kısmı kırılma yaparak yoluna devam etmektedir. Tüm yansıma olayları yansıma kanunlarına göre gerçekleşmektedir. Bu kanunlarda ilki gelen ışın, yansıyan ışın ve yüzeyin normali aynı düzlemde yer almaktadır. Kanunlardan ikincisi, gelen ışının yüzeyin normali ile yaptığı açı, yansıyan ışının yüzeyin normali ile yaptığı açıya eşit olmak zorundadır. Son kanun ise yüzeyin normali doğrultusunda gelen ışınların hepsi geldikleri doğrultusunda geri yansırlar.
Yansıma olaylarından biri olan tam yansıma olayı günlük hayat içinde en çok kullanılan yansıma olaylarından biridir. Tanımlamak gerekirse eğer ışık ışınları sınır açısında daha büyük bir açı ile gelirse ikinci ortama geçemez ve geldiği ortama eşit bir açı yapacak şekilde geri yansımaktadır. Bu olaya tam yansıma olarak tanımlanmaktadır. Sudan gelen ışınların kırılma açısı 48 derece iken, camdan gelen ışınları için 42 derecedir. Işık kırılma indisi küçük bir ortamdan, kırılma indisi büyük olan bir ortama hangi açı ile gelirse gelsin diğer ortama geçer ancak kırılma yaşar. Ancak tam tersi bir durumda normalden uzaklaşarak kırılır ve diğer ortama geçmeyebilir. Işık yoğun ortamdan az yoğun ortama gönderilirken gelme açısı büyüdükçe kırılma açısı da büyümeye başlar. Kırılma açısı 90 dereceye ulaştığındaki gelen açısına sınır açısı denmektedir.
Son Yorumlar