İRLANDA CUMHURİYETİ (EİRE) EKONOMİSİ
Doğumla çoğalmanın dengeleyemediği dış göç (her yıl 30.000 genç İrlandalı ülkeden göçmektedir), İrlanda iktisadının zayıflığını açıklar. Başlıca kaynak tarımdır (1992’de etkin nüfusun % 15’i tarımda çalışmaktaydı). Tarımın en başta gelen özellikleri, tarım işletmelerinin küçüklüğü, hâlâ karasaban kullanmada direnme ve İngiliz pazarına bağımlılıktır. Bu koşullarda, kırsal yaşam güçtür. Adanın batısındaki dağlarda, köylüler geçmişte kendilerine sığınak hizmeti gören daracık ve verimsiz topraklarda temel besin tarımı uygulamayı günümüzde de sürdürürler. Bununla birlikte, kooperatifler bunları yalnızlıklarından yavaş yavaş kurtarmaktadır. Daha verimli olmaları nedeniyle işlenmiş topraklara ancak iç kesimin doğusunda rastlanır. Her yerde mixed-farming (tarım ve hayvancılık bir arada) uygulanırsa da, neredeyse sürekli ot bitmesini sağlayan doğal koşullar hayvancılık için daha elverişlidir. İktisatta, et ve süt üretimi sağlanan büyükbaş hayvancılık ağırlıktadır. İç kesimlerdeki daha bitek ovalar otlak bölgeleridir; daha yoksul kesimlerde çoğunlukla koyun yetiştirilir; domuzlar çiftlikler ve süthanelerdeki artıklarla beslenirler. Tarım gelirinin üçte ikisini sağlayan hayvancılık, canlı bir dış satım olanağı yaratır: İngiliz pazarında kolayca alıcı bulan canlı hayvan, süt, tereyağı, yumurta, et.
Ekili alanlar toprakların % 17’sini kaplar; bunun da % 45’i salt yulafa ayrılmıştır. Doğudaki daha bol güneş alan verimli topraklarda buğday ve arpa yetişir. Bir zamanlar ana besin kaynağı olan geleneksel patates tarımı, günümüzde ekili alanların dörtte birini kaplar. Keten üretimi son derece gerilemiş, şekerpancarı üretimindeyse büyük gelişmeler olmuştur. İrlanda Cumhuriyeti tarımı, verim alma konusunda gözle görülür bir ilerleme içindedir. A.E.T’na giriş, topluluğun uyguladığı daha yüksek fiyatlar nedeniyle, hayvancılık ürünlerinin satışına ilgi çekici boyutlar kazandırmıştır. Sanayi kesimi, doğal kaynaklar bakımından özellikle enerji alanında yetersiz bir gelişmenin acısını çekmektedir. Gerçekten de, madenci köylülerin çalıştığı Castlecomer antrasit havzası dışında, elektriğin önemli bölümü modem makinelerle sanayi alanında işletilen turbalıklardan gelir; büyük bir bölümü Shannon barajından sağlanan hidroelektrik enerji, toplam enerjinin ancak % 20’sini karşılar; fuel-oil ile çalışan santralların yapımına yönelinmiştir.
Son derece dağınık olan geleneksel etkinlikler, tarım ürünlerinin işlenmesine dayanır: Süthaneler; et. sanayisi; şeker fabrikaları; İrlanda Cumhuriyeti’nin dünyanın en büyük dış satımcısı olduğu viski ve bira damıtım merkezleri; deri, keten, yün işlemeciliği tesisleri. Hükümetin hazırladığı kalkınma planlarının etkisiyle özendirilen yabancı yatırımlar sayesinde, sanayi köklü bir değişiklik geçirmektedir. İşlenmiş ürünlere olan iç gereksinimi karşılamak ve dış göçü durdurmak için yeni iş alanları yaratılmaya çalışılmıştır. Başlangıçta dağınıklık savunulurken, kırsal özelliklerinden sıyrılamamış batı bölgesinde bir kalkınma merkezi yaratmak için, sanayileşme çabaları, Waterford, Cork, Dublin ve özellikle Shannon havalimanı çevresinde yoğunlaştırılmıştır. Burada hafif makine sanayisi, elektrik ve elektronik aygıt fabrikaları vardır. Öbür modern sanayi kolları (otomobil montajı, tarım araçları, alüminyum, gübre) Dublin’e ve bir petrol rafinerisinin de bulunduğu Cork’a yerleştirilmiştir. Üretimdeki yüksek artışa karşın, sorunlar çözülmüş olmaktan uzaktır; özellikle işsiz sayısı hâlâ yüksektir (1992’de toplam etkin nüfusun % 15’i).
Sanayileşme atılımları, İrlanda Cumhuriyeti’nin mali dengesini sağlamasında yeterli olmamıştır. Ticaret dengesi açığı yüksektir ve dış ticaret İngiliz gemileri aracılığıyla Dublin limanından, özellikle Ingiltere’yle yapılır. Ülke tarım ürünleri satar; taş kömürü ve işlenmemiş ürünler satın alır. İrlanda Cumhuriyeti ticaret açığını kapatabilmek için, özellikle son zamanlarda gelişen turizme dayanmak zorundadır. Bu arada Dublin’de uluslararası finans kuruluşu Custom House Docks’un kurulmasının, 1999 sonuna kadar kenti Avrupa’nın uluslararası finans merkezlerinden birine dönüştüreceği umulmaktadır.
KUZEY İRLANDA (ULSTER) EKONOMİSİ. İrlanda adasının en kalabalık ve en zengin kesimidir. Bu nemli ülke büyük ölçüde hayvancılığa ayrılmıştır; ürünler İngiltere’ye gönderilir. Küçük toprak sahibi köylüler keten ekimini bırakarak büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelmişlerdir. Ama en canlı alan, dokuma kesiminden destek alan sanayidir. Öte yandan, sanayi, yerli maden kaynakları (kömür, demir) ya da Kuzey İrlanda’nın yalnızca 23 km’lik bir boğazla ayrılığı İngiltere’den gelen yakıt sayesinde gelişmiştir. Protestan İskoç göçmenlerinin etkisiyle gelişen ve uzun süre kırsal kesimde dağınık halde bulunan pamuk ve özellikle keten işçiliği, hammaddelerin sağladığı Belfast limanı çevresinde yoğunlaşır.
Ülkedeki sanayi etkinliklerinin pek çoğu da Kuzey İrlanda’nın merkezi olan Belfast’ta toplanmıştır (gemi yapımı, İngiltere’de Clyde ve Tyne’in ardından üçüncü sırada yer alır); ama, bu eski sanayi kollan yeni iş alanları yaratmamakta, işsizlik de sürmektedir. Bu nedenle Kuzey İrlanda yabancı şirketlerin ilgisini çekmeye ve yeni sanayi alanları (uçak yapımı, makine yapımı, sentetik kumaş dokumacılığı) açmaya çalışmaktadır. Yakın dönemdeki karışıklıklar, iktisadi kalkınmayı güçleştirmiştir.
Son Yorumlar