İnsanda ve hayvanda bedenin kemik çatısı.
İskelet birbirine eklemlerle bağlı ve üstlerine kasların yapıştığı 208 kemikten oluşur. Tümü, hareket aygıtını meydana getirir ve bedenin hareketliliğini sağlar. İskeletin boyutları kişinin boyutlarından üç santimetre kadar eksik, ağırlığı beden ağırlığının altıda biri kadardır. Kuşların ve yeryüzündeki dört ayaklı canlıların özelliği olan baş, gövde ve üyelerden oluşan üç bölgeye ayrılır. Biz burada yalnızca insan iskeletini inceleyeceğiz. Bedenin iskelet ekseni, başı taşıyan omurgadır. Omurganın üst bölümünden bir dizi kemer çıkar: Bunlar kaburgalardır, önde göğüs kemiğiyle birleşerek göğüs kafesini sınırlarlar. Omurganın alt kesiminde iki geniş kemik olan kalça kemikleri, arkada kuyruk sokumu kemiğinin yan yüzlerine, önde birbirlerine yapışarak leğeni oluştururlar. Bu bütüne bağlanmış ve aralarında eklemlenmiş biçimde alt ve üst üyeleri oluşturan kemikler bulunur. Üst üyeler göğse, alt üyeler de leğene bağlıdır.
Baş Kemikleri
Kafa ve yüz olmak üzeri iki bölümden oluşur. Kafa, birbirlerine sıkıca kenetlenmiş olan ve tüm beyni kapsayan sert ve sabit biçimli bir kutu oluşturan sekiz kemik kapsar. Dördü ortada yer alır ve tek sayıdadır: Bunlar alın kemiği, alın kemiğinin tabanına sıkışmış kalbur kemiği, kalbur kemiğin arkasına yapışık olan kamamsı kemik ve kafanın arka kesiminde bulunan, küre parçası biçimindeki art kafa kemiğidir. Art kafa kemiği üstünde bulunan art kafa büyük deliği, başın normal duruşunda, omur deliğinin hemen üstünde yer alır ve omurilik soğanının geçmesine olanak verir. Çift kemikler, şakak kemikleri ve çeper kemiklerinden oluşur. Şakak kemiklerinin kaya parçası olarak adlandırılan birer iç uzantıları bulunur. Çeper kemikleriyse yukarıda birbirleriyle, önde alın kemiğiyle ve şakak kemikleriyle, arkadaysa art kafa kemiğiyle birleşirler.
Yüz Kemikleri
Yüz 14 kemikten oluşur. Bunların on üçü kafaya kaynamıştır. Bir tanesi sapan kemik (vomer), tek sayıda ve ortadadır; öbürleri çift sayıda ve bakışımlıdır. Şakak kemiğine (elmacık çıkıntısıyla) ve alın kemiğine bağlı olan elmacık kemikleri, göz çukurunun dış kenarını sınırlar. Üst çene kemikleri, önde birbirlerine, ayrıca alın kemiğine, elmacık kemiklerine ve tırnaksı kemiklere bağlıdır. İki damak kemiği, iki gözyaşı kemiği ve iki alt boynuzcuk kemiği yüzün üst bölümünü tamamlar. Alt çene kemiği, iki ucu bükülmüş at nalı biçiminde bir kemiktir. Lokmalar (eklem yumruları) aracılığıyla şakak kemiklerine asılıdır. Her üst çene kemiği, içinde dişlerin yer aldığı 16 diş yuvası içerir. Erişkinde 32 diş vardır: 4 köpek dişi, 8 kesici diş, 8 küçük azı dişi, 12 büyük azı dişi.
Omurga Kemikleri
Omurga 33 omurun üst üste dizilmesinden oluşan ve her yöne bükülebilir uzun bir çubuğa benzer. Aralarında bulunan kıkırdaksı omurlararası diskler daha iyi bir eklemlenme sağlarlar. Her omurda, gövde ve yan kemik kemerleri, omur deliği olarak adlandırılan deliği çevreler. Bu deliklerin üst üste gelmesi, içinde omuriliği barındıran omurga kanalını oluşturur. Her omurun arkaya doğru dikensi bir çıkıntısı bulunur ve bu çıkıntıların yaptığı kabartılar sırtta hissedilir. Omurgada, omurların sayı ve biçim açısmdan değişiklik gösterdiği 5 bölüm vardır: Bunlardan boyun bölümü, ilk ikisi atlas kemiği (başı taşır) ve eksen kemik olarak adlandırılan yedi omurdan oluşur; göğüs bölümü, kaburga ve üst üyelerin bağlandıkları on iki omur içerir; bel bölgesi beş omurdan meydana gelir; kuyruk sokumu bölgesi bir tek kemikten, yani kuyruk sokumu kemiğinden oluşur; kuyruk sokumu kemiğiyse aralarında kaynaşmış olan ve leğen kemikleri aracılığıyla alt üyelerin tutunmasını sağlayan beş omurdan meydana gelir. Kuyruk kemiği bölgesi de, aralarında kaynaşmış dört ya da altı körelmiş omurdan oluşan kuyruk kemiğinden kuruludur.
Kaburgalar
On iki çift kaburga, on iki sırt omuruna bağlanır. Gerçek kaburgalar olarak adlandırılan üstteki yedi çift, önde kıkırdak kaburgalar aracılığıyla göğüs kemiğine bağlanırlar. Bunların altındaki üç çift (8., 9. ve 10. çiftler) yay kaburgalar olarak adlandırılırlar ve tümü de aynı kıkırdakta son bulurlar. 11. ve 12. çiftler serbest uçlu kaburgalar olarak adlandırılır. Gerçekten bunların yalnızca arka uçları bağlıdır, ön uçlarıysa serbesttir.
Üst Üyeler
Her biri, kolu göğse birleştiren omuz kemeri, kol, ön kol ve el olmak üzere 4 bölüm kapsar.Omuz kemeri, önde köprücük kemiğini, arkada kürek kemiğini ve kürek kemiğiyle eklem oluşturan kol kemiği başını içerir. Humerus kolun kemiğidir. Alt ucu, ön kol kemikleri olup aralarında eklemlenen döner kemik (radius) ve dirsek kemiğiyle (cubitus) eklem yapar ve burada dirseği oluşturur. Bilekte, ön kol kemiklerinin alt uçları, iki sıra halinde dizilmiş sekiz bilek kemiğiyle bağlantılıdır. Bu sekiz kemik sandal kemik, ay kemik, pramit kemik, nohutsu kemik, yamuk kemik, yamuksu kemik, başlı kemik ve çengel kemiktir. Bunların da ilerisinde her biri değişik uzunlukta olan beş el tarağı kemiği avucu oluşturur. Bu kemiklerden her birini, kendilerine uyan parmak kemiklerinin ilki izler. İki kemikli baş parmak dışında, her parmakta üç kemik vardır.
Alt Üyeler
Üst üyeler gibi alt üyeler de dört bölgeden oluşurlar: Kalça, uyluk, bacak ve ayak. Kalçalar, arkada kuyruk sokumu kemiğine kaynamış olan kalça kemiklerinden oluşurlar. Bu kemikler önde çatı kaynağı aracılığıyla birbirlerine bağlanır. Uyluk kemiğinin başı, leğen kemiklerinin dış yüzleriyle eklem yapar. Kemik leğen, iki kata ayrılmıştır: Kalça kemiği kanatlarının dışa doğru açılmalarını sağlayan büyük leğen, küçük leğenden üst darlıkla ayrılır. Alt üyeler de üst üyelere benzer yapıdadır: Alt ucu dizde, bacağın iki kemiğiyle (kaval kemik ve kamış kemik) eklem yapan uyluk kemiği ve önde diz kapağı kemiğinden oluşur. Ayak bileği düzeyinde, kendi aralarında da eklem oluşturan kaval kemik ve kamış kemiklerinin alt uçları iç ve dış aşık çıkıntılarını yaparlar, ayrıca ayak bileği kemikleriyle ilişkilidirler. Ayak bileği kemikleri yedi tanedir, aralarından topuk çıkıntısını yapan ikisi, yani aşık ve topuk kemikleri çok gelişmiştir. Geri kalan beş tanesi zar kemik, sandal kemik ve konik kemiklerdir. Beş ayak tarağı kemiği, arkada ayak bileği kemiklerinin ikinci sırasıyla, öndeyse ayak parmaklarının ilk beş kemiğiyle eklem oluştururlar.
Son Yorumlar