XVIII.YÜZYILDAKİ SANAYİ DEVRİMİ. Büyük Britanya, bir yandan XVIII.-XIX. yy’larda uluslararası ticaretin ve sanayi devriminin yarattığı şaşırtıcı gelişmeyi, öte yandan XX.yy’da A.B.D. üstünlüğü karşısında Avrupa’nın iktisadi dinamizminin yavaşlamasını, öbür Avrupa ülkelerinden daha iyi yansıtır. Varlığını sanayi devrimine borçlu olan İngiltere iktisadı, dünyada dört yüzyıllık bir evrim sonunda elde ettiği ağırlığı yitirmiştir. Gerçekten de, XVI. yy’a kadar bir tarım ülkesi olan İngiltere, XVII. ve XVIII. yy’larda sömürge ticaretine yöneldi, bu arada Londra’ya önemli paralar aktı, biriken sermaye çok geçmeden yeni doğan sanayinin yatırımlarına dönüştü.
Sanayi devrimine yol açan büyük İngiliz teknik buluşları dokumacılık, metalürji ve enerji alanlarında gerçekleştirildi. Bu devrim ülkedeki önemli taşkömürü ve demir yatakları sayesinde oldu; böylelikle İngiltere dünyanın başta gelen ülkesi durumuna geçti.
Serbest değişime dayalı iktisat düzeni XX. yy. başlarında altın çağını yaşadı. Mamul madde, dokuma ve metalürji ürünlerinin satışı, dış ülkelerden besin maddesi ve hammadde alımını fazlasıyla karşılıyordu. İngiliz filosunun bu geniş sistemde etkin bir rolü vardı. Victoria döneminin refahı, sınıf ayrımının çok belirgin olduğu bir toplum içinde işçilerin yoksulluğuyla bağdaşabiliyordu.
Birinci Dünya savaşmdan sonra İngiltere’de refah yeniden tartışma konusu oldu. Taşkömürü artık sanayinin temeli olmaktan çıkmıştı; A.B.D’nin rekabeti eziciydi ve işsizlik olağan bir hale gelmişti.
Kısa bir süre Commonwealth’e kapanan İngütere A.E.T’na girince, öbür Avrupa ülkelerine açıldı. Eski sanayi bölgelerinin (Black Country [Kara Topraklar] bölgeleri: İskoçya, Lancashire,Galler’in [Wales] güneyi, İngiltere’nin kuzeydoğusu, Cumberland) karşılaştıkları güçlükleri giderebilmek için devlet bu “az gelişmiş” bölgeleri korudu ve buralarda değişik sanayilerin kurulmasını kolaylaştırdı. Devletin iktisattaki rolü giderek arttı, oysa İngiltere geleneksel liberalizm ülkesiydi. Yalmz kilit sanayiler değil, kömür, gaz, elektrik, demiryolu ve havayolu taşımacılığı, demir-çelik gibi pek kârlı sayılmayan sanayiler de ulusallaştırıldı. Victoria dönemindeki İngiltere’nin sınıfsal yapısı şiddetle eleştirildi. Günümüzde iktisat (Batı düzenine uygun) koruyucu bir devlet tarafından planlanmaktadır.
Son Yorumlar