İlk dönem gerçekleştirilen buluşlar sonraki yaşamı nasıl etkilemiştir?

Anadolu ve Mezopotamya’da bilim ve sanat alanında gerçekleştirilen buluşlar, daha sonraki yaşamı nasıl etkilemiş olabilir?

Bu buluşlar, yazı, tekerlek, saban, para, hukuk(hammurabi kanunları) gibi buluşlardır. Bu buluşlar sonra ki yaşamı olumlu etkilemiş, her nesil bir öncekinden daha iyi şartlarda yaşamıştır.

En eski tekerlek 5000 yıl kadar önce ilk defa Mezopotamya’da kullanılmıştır. Tekerlekle ile birlikte yük taşıma kapasitesi ve hızı artmıştır. medeniyetin başlangıç noktası belki de tekerlektir. Ulaşımda atılan ilk hamledir. Ticaret ve gelişim bunun üzerine atılmıştır.

M.Ö 3500 yıllarında Mezopotamya da ilk yazıyı Sümerler kullanmaya başlamıştır. Yazı ile birlikte uygarlık diğer toplumlara ve gelecek nesillere taşınmıştır. Yazı ile insanlık insan hafızası dışına çıkmış, daha kalıcı ve daha hızlı ilerlemeye başlamıştır. Yazının olmadığı dünyayı düşündüğümüzde herhalde mağara döneminde kalırdık.

Lidyalılarla birlikte ticaret çok hızlı bir şekilde gelişmiş, bu günkü zenginliğimizi para kullanılmasına bağlıyız. Takas yada değiş tokuşla ekonomimiz bu kadar gelişemezdi. Günümüzde plastik paraya kadar uzanmıştır, bu gelişim.

İnsanlık saban kullanımı ile birlikte toprağı işlemeye tarım ürünlerini üretmeye başlamıştır. Yerleşik hayatın başlangıcıdır bu olay. Saban ile birlikte insanlık beslenmesini kendi kontrolü içine almıştır.
Hukuk, Hammurabi kanunları ile toplum düzenini sağlamıştır. İnsanlar arasına kurallar konulmuştur.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

  1. aynn senin sayende ödevimi yaptım daha doğrusu hep burdan yapıyorum ya da vikipedi den yapıyorum:))

    bizim ömriye hocada + verir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.