Mikroklima İklim
Çok sınırlı yöreleri etkileyen iklim. Genellikle mikroklima iklim teriminden, geniş olmayan bir yerleşme merkezinin kendine özgü yerel koşulları anlaşılır; sözgelimi, koruntulu bir yerin, bir koyun, bir gölün ve hatta bir sokağın, bir tarım işletmesindeki çeşitli bölümlerin (Güneş ışınları alan yamaç) mikro ikliminden söz edilebilir.
Bu mikro iklimler, yerleşme merkezinin en belirgin noktasında, belli saatlerde. oldukça uzun süreler boyunca yapılan ölçmeler aracılığıyla incelenir; daha sonra, gözlem dizilerinin incelenmesine girişilir. Bu ölçümler klasik öğelerle (sıcaklık, nem. güneş alma, vb.) ve bazı durumlarda, özel verilerle (iyonlaşma, atmosferdeki elektrik yükü, tozlaşma) ilgilidir.
İklim Tipleri
1. Kutup İklimi (Antarktika, Grönland): Kışlar uzun ve çok soğuk, yazlar kısa ve az şiddetli (en sıcak ay boyunca sıcaklıklar 10°C’ın altında kalır), yağışlar az, rüzgârlar çok şiddetli.
2. Soğuk İklimler:
a) Soğuk okyanus iklimi (Spitzberg, Novaya Zemliya, Kerguelen): Kışlar oldukça ılımlı, yazlar çok serin ve yağışlı.
b) Soğuk karasal iklim (Kuzey Kanada, Sibirya): Kışlar daha sert, yazlar daha sıcak, sıcaklık farla yüksek, yağışlar az.
3. Ilıman İklimler:
a) Ilıman okyanus iklimi (Avrupa’nın Atlas Okyanusu kıyısı, A.B.D’nin, Kanada’nın, Alaska’nın Büyük Okyanus kıyısı. Güney Şili’nin Büyük Okyanus’a bakan yamaçları): Kışlar yumuşak, yazlar serin, değişken ve nemli hava, en bol yağış mevsimleri yaz ve sonbahar, rüzgârlar oldukça güçlü.
b) Ilıman karasal iklim (A.B.D., Doğu Avrupa, Patagonya): Kışlar uzun ve sert, yazlar sıcak, sıcaklık farkı yüksek, yaz yağmurlan fırtınalı sağnaklar halinde.
c) Kıtaların doğu cephelerindeki ılıman iklim (Kuzey Amerika ve Rusya’nın doğu kıyıları): Kışlar daha az soğuk, yazlar daha az sıcak, şiddetli kar yağışları.
d) Akdeniz iklimi (Akdeniz kıyısındaki ülkeler, Kaliforniya, Kap bölgesi, Güneybatı Avustralya, Orta Şili): Kışlar yumuşak, yağışlı ve ani soğuk dalgaları, yazları sıcak ve kurak, şiddetli yağışlar.
e) Çin tipi ılıman iklim (kıtaların güneydoğu cepheleri, Japonya, Arjantin Pamgası, NataL Güneydoğu Avustralya): Ilıman karasal iklimle tropikal iklim arasındaki geçiş iklimi Kışlar yumuşak ve yağışlı, yazlar sıcak ve nemli.
4. Kurak İklimler: Su azlığı, sıcaklık farkının çok yüksek olması.
a) Astropikal çöller: Değişmez yüksek basınçlara bağlıdır (Büyük Sahra).
b) Kıyı çölleri: Soğuk bir deniz akıntısına bağlıdır (Namib).
c) Kıta içi çölleri: Ilıman kuşağın korunmuş kesimlerini bulunur (Çin Türkistanı).
5. Tropikal İklim. Hafif sıcaklık farkı,mevsimlerden birinin kurak, birinin nemli geçmesi.
6. Ekvator İklimi (Amazon bölgesi, Gine Körfezi kıyılan, Kongo, Endonezya, Malezya): Sürekli ve yüksek sıcaklık, mevsimlerin bulunmaması, her zaman bol ama Güneş’in zenitten geçişi sırasında daha da artan yağış.
7. Dağ İklimi: Sıcaklık farkı doruklarda az, vadilerde yüksek, yerel rüzgârlar, yağışların bir maksimum eşiğine kadar yükselmesi, sonra azalması.
Son Yorumlar