Embriyosunda iki çenek taşıyan kapalı tohumlu bitkiler.
İki çenekliler, ilkel açık tohumlular ya da gelişmiş yarı tohumlulardan kaynaklanmıştır; ortaya çıktıkları jeoloji devri oldukça yenidir. İki çeneklilerin belirleyici özellikleri dört ölçüte dayanır:
- Fidede, ana kökün sürekli olarak varlığım sürdürmesi gibi değişik özelliklerin yanı sıra temel yapraklar olan iki çeneğin bulunması.
- Yaprakların (dolayısıyla da koltuklarında taşıdıkları tomurcukların) tam 2/5 sarmal dizilişinde olması (yani yapraklar 2 dönüşte 5 yaprak taşıyan bir sarmal çizgide yerleşmişlerdir, böylece 1. yaprakla 5. yaprak tam üst üste gelir). Çok yaygın olan haç biçiminde karşılıklı yaprak dizilişi ve birçok yaprağın aynı düzeyde bulunduğu halka biçiminde yaprak dizilişi de vardır.
Karmaşık Bir Bütün
İki çenekliler, çok karmaşık ve çeşitli kökenli bir topluluktur. Grubun içinde büyük bir olasılıkla bir çeneklilerin kökeni olan düğün çiçekleri ve onlara yakın türler gibi en ilkel kapalı tohumlular bulunur. İki çenekliler topluluğunda, ayrıca çok gelişmiş bitkiler de vardır; bunlardan bileşikgiller, ilgi çekici bir çiçek durumu gösterirler; bu çiçek durumunda, çok sayıda klasik tipteki küçük çiçekler, tek bir çiçeği andıran kömeç biçiminde kümelenirler. Aynı durum, ballıbabagiller ailesinde de gözlenir. Ayrıca, iki çeneklilerin ortama uyumları da çok çeşitlidir: Ağaçlar, sarihçi bitkiler, otlar, etli bitkiler, su bitkileri halinde bulunurlar, ama soğanlı bitkiler hemen hiç bulunmaz, denizde yaşayan türler de yoktur.
Günümüzde, iki çenekliler çok özel bir önem taşır. Dünyamızdaki ormanların yarısından çoğunu oluştururlar. Soğuk bölgelerde ve dağlarda daha çok açık tohumlu bitkiler bulunduğundan, iki çenekliler tropikal bölgeleri kaplarlar, bunlar arasında maun, abanoz, okaliptüs ağaçları en bilinen örneklerdir.
Ilıman ülkelerde, meşe, kayın, kara ağaç, kestane, vb. ağaçlar nitelikleri bakımından çok iyi tanınırlar. En yukarı enlemlerde bile, “kozalaklıklar kuşağı” aşıldıktan sonra, önce yüksek Bu özellik çiçekte de kendini gösterir; çiçek parçaları 5’li ya da 4’lü olarak bulunur. Tipik bir çiçek, 4 çevremden (halka dizilişi) oluşur; önce çanak yapraklar, sonra taç yapraklar, daha sonra erkek organlar ve son olarak dişi organları taşıyan meyve yaprakları; meyve yaprakları çoğunlukla birkaç farklı bölümden oluşur.
- Yaprakların koltuğunda çok sayıda tomurcuk bulunduğunda, bu tomurcuklar genellikle gövdeye göre enine değil dikey durumda yerleşirler.
- İç yapı çoğu kez tipiktir. İletim sisteminin birincil yapısı, bir çeneklilerde olduğu gibi, ayrı ayrı odun ve soymuk demetleri halinde düzenlenmiştir; bununla birlikte, dışta kabuk, içte odundan oluşan ikincil yapıyı ortaya çıkaracak olan ve bilezik biçimini alan doku, hızla yerleşir. Bu doğurgan doku, ağaçların kaim odun bölümünün oluşumuna yol açar ve bu özelliği gösteren açık tohumlular gibi kapalı tohumluların da çok çeşitli ağaçsı yapıları kapsamalarını açıklar.Bununla birlikte, söz konusu bütün özellikler kesin değildir. boylu, daha sonra bodur huş ağaçlarına rastlanır. Yararlı bitkilerden olan keten, kenevir ve pamuk da fasulye ve patates gibi iki çeneklidir. Meyve ağaçlarına her iki grupta da rastlanır; buna karşılık, tahıllar temelde buğdaygillerdendir (Graminaceae). Gerçekten, bir çenekliler ve iki çenekliler farklı ve çoğu kez birbirinin tamamlayıcısı olan nitelikleri sayesinde, bitkiler dünyasının büyük bir bölümünü kaplarlar.
Son Yorumlar