İhtiyozorlar (İchthyosauria) takımım oluşturan, İkinci Zaman’da Triyas’tan Tebeşir devrine kadar yaşamış, yunusa benzer fosilleşmiş deniz sürüngeni. Balıkla beslenen (balıkla beslenmeleri, kalıntıları içinde fosilleşmiş dışkıların bulunmasından anlaşılmıştır) ve bedenleri tümüyle köpekbalıklarınınkine, özellikle de yunuslarınkine benzeyen bu hayvanlar, büyük deniz sürüngenleridir. Söz konusu benzerlik, çok farklı gruplara bağlı bulunan, ama yaşam biçimleri aynı olan hayvanların benzer özellikler göstermesi olayının en güzel örneklerinden biridir.
Bazıları on metre uzunlukta olabilen ihtiyozorların koni biçiminde dişlerle donanmış uzun ağızlan ve iskeletsiz bir sırt yüzgeçleri vardı. Hayvanın dört üyesi yüzmeye uygun bir palet biçimindeydi, ayrıca çok sayıda kemikten oluşan parmak denebilecek uzantıları vardı.
İhtiyozorlor, denizlerin yüzey sularında yüzerler, sert tabakası (yani gözakı tabakası) kemikleşmiş iri gözleri sayesinde, balıklar ve yumuşakçaları kolaylıkla avlayarak beslenirlerdi.
Erişkin bireylerin içinde embriyo iskeletlerinin bulunmuş olması, bu hayvanların doğurucu (vivipar) olduklarım gösterir.Kıyıya yaklaşamadıkları için başka biçimde üremeleri olanaksızdı.
İkinci Zamanda Yaşamış Bazı Sürüngenler
PLEZİYOZORLAR. İkinci Zamanda denizlerde, deniz sürüngenlerinin iki önemli grubu daha yaşamıştır. Bunlardan biri, başlıca temsilcileri genellikle pleziyozorlar (Plesiosauria) adı altında bilinen ve gene Triyas’tan Tebeşir devrine kadar yaşamış olan Sauropterygü takımıdır. Bunlar, ihtiyozorlardan çok farklı olup, uzun boyunlu fok görünümündeydiler. Üyeleri, çok sayıda parmak kemikleri olan büyük birer el görünümü kazanmıştı. Kuyrukları uzundu, boyun bölgesi en çok Elasmozor cinsinde uzamış olup, 66 omurdan oluşmuştu. Bu hayvanın başının çok küçük, ancak 25 cm olmasına karşılık boyu 12 m’yi buluyordu. Bazen pleziyozorlann fosillerinin yakınında yuvarlak taşların bulunması, söz konusu hayvanların bunları daha iyi dalabilmek için midelerine doldurmuş olabilecekleri kanısını uyandırmaktadır.
MOZAZORLAR. Denizlerde yaşamış üçüncü büyük sürüngen grubu mozazorlardır (Mosasauria); Maaş (Meuse) kertenkeleleri olarak da adlandırılmalarının nedeni, Tebeşir devrinde yaşamış olanlardan ilgi çekici bir örneğin Hollanda’daki Maaş ırmağı yakınında topraktan çıkartılmış olmasıdır. Mozazarlar aslında açık denizlerde yaşayan yılan görünümünde kertenkelelerdi. Boyları 15 m’ye erişiyordu, ön ve arka ayakları, yüzmeye yarayan paletlere dönüşmüştü. Çenelerinde ve damaklarında çengel biçiminde, kıvrık ve büyük dişler vardı. Omur sayılarının çok fazla olması, büyük bir hareket esnekliği sağlıyordu. Mozazorlar kesinlikle karaya çıkamazlardı.
Son Yorumlar